Iné názvy: Ayakashi Ayashi

Žáner: Drama, Fantasy, Historical, Supernatural

Director: Hiroshi NISHIKORI

Originálny Autor: BONES a MBS, Inc.

Rok vysielania: 2006/2007

Počet epizód: 25


Príbeh:

Rok 14 éry Tenpo, 1843 lunárneho kalendára. Japonsko je uprostred Tenpou reforiem šoguna Mizuna Tadakuniho. Štúdium európskych vied je prísne zakázané a bývalí učenci prenasledovaní. Všetko, od divadelných hier až po hazardné hry, je kontrolované šogunátom a prísun chudobných obyvateľov, obetí hladomoru, do Edo, hlavného mesta Japonska, sa neustále zvyšuje. „Floaters“, ako sú títo ľudia prezývaní, nemajú žiadny domov, žiadne peniaze, nič a sú všetci posielaní do takzvaných „ghét“, kde je život mimoriadne ťažký. A tresty za útek sú kruté. Práve medzi týchto floaters patrí aj Yukiatsu Ryuudou. Bývalý hatatomo, člen dedičnej rodiny samurajov, ktorí slúžia priamo šogunovi, Yukiatsu z domova utiekol, keď mal štrnásť, a odvtedy sa potuloval svetom ako samuraj, lupič, gamblér, strážca a všetko možné, nikde nezostávajúc dlhšie ako rok. Utekajúc pred lákavým obrazom cudzieho sveta...

Zatiaľ v Edo bola ustanovená tajná organizácia. Bansha Aratamesho Ayashi, Occidental Investigation Office. Jej pätica členov má iba jeden cieľ. Zabíjať youi a chrániť tak obyvateľov pred týmito bytosťami. Zatiaľ čo sú démoni totiž iba poverami, youi sú stvorenia, ktoré pochádzajú z „druhého sveta“, a ktoré, keď sa prebudia, požierajú a zabíjajú ľudí. Preto vznikli ayashi, ako sa členovia Bansha Aratamesho Ayashi nazývajú. Avšak aby sa táto organizácia mohla stať legálnou, potrebuje získať ešte jedného člena. Yukiatsu Ryuudou. Jediného človeka, ktorý vstúpil do „druhého sveta“, kde prebývajú youi a vrátil sa z neho späť...
Postavy:

Ryuudou Yukiatsu – pred 26-timi rokmi sa mladý, trinásťročný Yukiatsu ocitol v podivnom, lákavom svete plnom farieb a krásy. Avšak vrátil sa z neho. A odvtedy je neustále na úteku, prenasledovaný vidinami a silnou túžbou sa tam vrátiť, ktorej sa odoláva iba ťažko. Yukitasu je však presvedčený o tom, že ľudia musia žiť na Zemi a útechu klamlivého „druhého sveta“ odmieta, aj keď to znamená stratiť v živote akékoľvek potešenie. Nakoniec ho však dostihne jeho vlastná minulosť a on sa bude musieť rozhodnúť. Postaví sa youi, ktoré dokáže vďaka svojej špeciálnej schopnosti, získanej na „druhom svete“, ľahko poraziť, alebo sa opäť vydá na útek?


Atl – aztécke dievča, posledný člen svojho národa, vyvraždeného Cortézovými španielskými Conquerados, sa spolu so svojim tajomným koňom Yukiwa ocitlo v Japonsku. Krajine, zkadiaľ pochádza aj pár jej predkov, japonských samurajov, ktorí boli zo svojej rodnej zeme poslaní preskúmať ďaleký kontinent za oceánom, kde sa nakoniec usadili. Vysnívaná krajina jej predkov však nie je vôbec taká, ako si Atl predstavovala. Pod vedením šoguna majú cudzinci vstup do Japonska prísne zakázaný a mladé dievča sa preto musí skrývať, trápené nielen svojou pozíciou, ale aj biedou a strasťami ťažkého života obyčajných japonských ľudí. Naviac sa zdá, že jej jediný priateľ, kôň Yukiawa, prebúdza svojou prítomnosťou youi a ohrozuje tak celé Edo.


Ogasawara Houzaburou – kedysi učenec rangaku, západných vied, Ogasawara odprisahal oddanosť šogunovi, a preto sa vyhol represáliam, ktoré postihli ostatných študentov európskych umení. A muž, ktorý mu poskytol túto možnosť, nie je nikto iný ako magistrát Južného Edo, Youzou Torii. Muž, ktorý si neželá nič iné ako zánik Bansha Aratamesho Ayashi. Preto Ogasawara často váha medzi jeho záväzkami vyplývajúcimi zo zložitej politickej situácie, do ktorej sa dostal, keďže Bansha Aratamesho Ayashi je skupina zriadená Toriiho nepriateľom, a túžbou pomáhať obyčajným ľuďom.


Edo Genbatsu – kňaz tajného svätostánku v Maejima, zasväteného bohovi Shouten, ktorý sa nachádza pod mestom Edo, vyzerá úplne ako žena, za ktorú sa aj často prezlieka, aj keď je v skutočnosti mužom. To mu však ani v najmenšom nevadí, keďže Shoutenovi kňazi vykonávali už od dávnych čias svoje magické obrady prezlečení práve za ženy.


Saizou – na rozdiel od Eda Genbatsu je Saizou mladá žena prezlečená za samuraja. Saizou totiž už od malička vystupovala v japonskom divadle, kde však majú ženy hrať prísne zakázané. Preto ju jej zosnulý otec, zanietenec a majiteľ vlastného divadla, prezliekal za chlapca, aby mohla ísť na pódium aj napriek svojmu pohlaviu. Okrem toho však Saizou dokáže zatancovať tanec, ktorý podľa legendy patril jednej z bohýň, a ktorý pôsobi ako veľmi silné lákadlo pre youi.


Abi – horal z jedného z mýtami opradených Starých kmeňov, Abi je síce tichý, ale v boji je na neho a jeho oštep spoľahnutie. Aj tak je však stále záhadou, prečo opustil svoj kmeň a stal sa ayashi...


Torii Youzou – magistrát Južného Edo je silným podporcom Tenpou reforiem a snaží sa spraviť všetko preto, aby znemožnil Bansha Aratamesho Ayashi a tým aj svojho politického protivníka, Yoshisuke Atobe, šogunovho brata, aj keď nakloneného západným vedám. K tomu mu pomáhajú jeho traja pomocníci a skupina umelo vytvorených youi.
Creators a Staff:

Tenpou Ibun Ayakashi Ayashi malo byť pôvodne 52-dielne historické fantasy anime od známeho štúdia BONES a spoločnosti Mainichi Broadcasting System, ktoré však bolo, vzhľadom k jeho nízkej sledovanosti, nakoniec skrátené na 25 dielov. Jeho originálnym tvorcom, ktorý k nemu napísal skript, je Shou AIKAWA (niekedy vystupuje tiež pod menom Noboru AIKAWA), autor ďaľších iných anime ako Neo Ranga a Clockwork Fighters Hiwou’s War a skriptér pre Full Metal Alchemist, RahXephon, Juuni Kokki, Vampire Princess Miyu...

Ayakashi Ayashi vychádzalo od októbra 2006 do marca 2007, samozrejme pod hlavičkou už vyššie spomínaného štúdia BONES a skúseného režiséra Hiroshi NISHIKIORI (Angelic Layer, Azumanga Daioh, Gad Guard, Jyu Oh Sei, The Melody of Oblivion...). Z ostatného početného personálu sa potom patrí spomenúť aspoň Koo OOTANI (hudba – Eyeshild 21, Future GPX Cyber Formula séria, Gundam Wing, Pumpkin Scissors, Shakugan no Shana, You’re Under Arrest...) a Toshihiro KAWAMOTO (charakter dizajn – Cowboy Bebop, Gundam 0083, Gundam 08th MS Team, Wolf’s Rain...).

Zo seiyuu sú to najmä veľmi skúsení veteráni Keiji FUJIWARA za Yukiatsua (Black Cat, Death Note, Eureka 7, Full Metal Alchemist, Galaxy Angel séria, Hajime no Ippo, Hikaru no Go, Juuni Kokki, Kaleido Star...) a Fumiko ORIKASA za Atl (songs – Pani Poni Dash!, Shingetsutan Tsukihime... a ako seiyuu v Bleach, Chobits, Code Geass, Figure 17, Glass Mask 2005, Great Teacher Onizuka, Hellsing, One Piece, SaiKano...).

Otváracie songy boli naspievané „Ryuusei Miracle“ Ikimono-gakari (Bleach) a „LONE STAR“ Captain Stradyum (Gintama a Naruto), zatiaľ čo tie uzatváracie; „Winding Road“ a „Ai Toiu Kotoba“; Porno Graffitti (Full Metal Alchemist a Great Teacher Onizuka) a Saki.
GUnDaMOv KÚtiK:

Rôznorodí youi, dobrí aj zlí, ktorí páchajú škodu naokolo. Skupina šiestich ayashi, jedinečných ľudí s jedinečnými charaktermi a osudmi, ktorí proti nim bojujú. A politická hra s viacerými hráčmi, ktorá celú túto situáciu ovplyvňuje...

Yukiatsu Ryuudou a jeho neustály útek pred lákavým „druhým svetom“. Jeho vina za zločiny, ktoré spáchal. Jeho interakcia s dievčaťom Atl, ktoré, podobne ako on, videlo „druhý svet“ a radšej ako trpieť v tomto ľudskom, chce sa vrátiť do jeho cudzej nádhery a pokoja...


Interakcia zaujímavo spracovaných postáv s rôznymi ideálmi a minulosťou, toto všetko preklenuté bojom proti youi. To je to, čo ponúka Tenpou Ibun Ayakashi Ayashi. Anime, ktoré som dopozeral na dvakrát, a pri ktorom ma Japonci opäť prekvapili. Tento 25 dielny seriál ponúka všetko, čo môže zaujať každého priemerného fanúšika anime a udržať ho pred obrazovkami počítačov. Pri Ayakashi Ayashi sa proste nemáte čas nudiť. Z epizódy do epizódy, akčný dej má spád, ktorý vás núti okamžite siahnuť po ďaľšom diely, aby ste sa dozvedeli, ako sa bude situácia, ktorá sa pred vami rýchlo rozvíja, vyvíjať ďalej. Aj napriek tomu ale dôraz nie je kladený na akciu ako takú, samozrejme však, stále neyvhnutnú zložku príbehu. Interakcia postáv a napredovanie deja v podobe vývoja vzťahov medzi jednotlivými ayashi, ich nadriadenými a politickými protivníkmi je to, o čo skutočne v Ayakashi Ayashi ide. Kto sú jednotliví členovia, a prečo sa stali ayashi. Ako sa Yukiatsu vyrovná so svojou minulosťom a vzťahom s Atl, ktorú zobral pod svoje ochranné krídla. Cieľ Torii-ho, magistráta Južného Edo a jeho troch pomocníkov. Tenpou Ibun Ayakashi Ayashi pred vás predkladá toto všetko a vynikajúco to mixuje so silnejším príbehom, dobrou akciou a fantazíjnymi elementami v podobe youi a „druhého sveta“, len aby vás do seba vtiahol a už nepustil, pokiaľ seriál nedopozeráte. A práve preto, musím sa priznať, som raz zase Japoncov nepochopil.

Tenpou Ibun Ayakashi Ayashi je anime, ktoré malo mať pôvodne 52 dielov a bolo v japonských televíziach vysielané v tom istom čase ako prestížne Blood+ a Full Metal Panic. To samo o sebe môže dosť hovoriť o tom, aké očakávania od svojho mentálneho dieťaťa mali ako štúdio BONES a spoločnosť Mainichi Broadcasting System, tak mnohé japonské stanice. Za seba musím povedať, že aj keď je Ayakashi Ayashi anime úplne iné ako predchádzajúce dve, kvalitatívne sa k nim určite blíži a najmä spádom svojho príbehu ich aj predčí. Avšak, ako sa zdá, moc japonských fanúšikov so mnou súhlasiť nebude, keďže Tenpou Ibun Ayakashi Ayashi nakoniec skončilo ako 25-dielny seriál, lebo jeho sledovanosť a popularita neboli ani zďaleka uspokojujúce. Prečo? Neviem. Animácia jasne poukazuje na anime z rokov 2006 a 2007, hudba a otváracie songy sú tiež výborné... Žeby sa nepáčil príbeh?

Podľa mňa je Ayakashi Ayashi skutočne veľmi dobrý seriál, ktorý bez problémov a s neklesajúcou kvalitou pokrýva každú nutnú oblasť od akcie po vývoj postáv, a preto zjavný nedostatok záujmu zo strany japonských fanúšikov nechápem. Určite však, milí čitatelia, ho odporúčam pozrieť aspoň vám. Pokiaľ vás zaujalo aspoň niečo z toho, čo som tu napísal, určite tento kúsok skúste aj vy. Neoľutujete.

Gundam
Slovník:
Seiyuu - japonský termín pre dabléra/dablérku, či už v anime, rádiu, PC/PS hrách, ne-japonských filmoch...

Web hodnotenie:Web Hodnotenie
ANN 7.25/10
AniDB 6.96/10
AnimeNfo -/10
Gundam 9/10

 Blog
Komentuj
 fotka
orochimaru  22. 2. 2010 16:17
Velmi dobre anime!

..dost ma to zaujalo chech!!? ...
Napíš svoj komentár