Iné názvy: -----

Žáner: Drama, Psychological, Romance, Supernatural

Director: Tomoki KOBAYASHI

Originálny Autor: Naoki HISAYA

Rok vysielania: 2007

Počet epizód: 13



Takisto vám rozprávali rodičia či starší súrodenci príbehy o nočných démonoch a rôznych nočných príšerách a hávedi, ktorá zásadne vylieza zo svojich úkrytov len a len v noci, ale vy ste ich odbili, že niečo ako démon noci či podobné stvorenia neexistujú? Že len zbytočne mrhajú časom, keďže vy už máte deväť a ste takmer dospelí, čiže vás podobnými báchorkami neupútajú? Tak toto anime vám dokáže, že ste sa mýlili.
Stretnutie:

Yorito je obyčajný 15-ročný chlapec. No vlastne nie tak celkom obyčajný, lebo Yorito je úplne zbláznený do oblohy, a keďže jeho filozofiou je, že obloha je stále iná a jedinečná, trávi dosť času jej fotením. Pri jednom takom fotení, konkrétne východu slnka, stretáva záhadne dievča, ktoré sa predstaví ako Shihou Matsuri. Na tom by vlastne nebolo ani nič zvláštne, teda keď nepočítame mladé dievča ponevierajúce sa vonku o 4 hodine ráno. Ďaľšie minúty sa nesú v nenútenom a pomalom tempe, kde sa všetky hlavné postavy postupne ukážu na obrazovke. No ale aj sami asi tušíte, že sa to nebude celkom pohojdávať v miernom vánku. V posledných minútach prvej epizódy na Matsuri útočí chlapík s briadkou a musím dodať, že aj s pekne nablýskanou katanou (dlhý a zároveň aj prekliate ostrý meč). Našťastie pre Matsuri sa v hodine dvanástej do konfliktu pripletie Yorito, a tým jej zabezpečí možnosť na útek.


Neskôr sa Yorito dozvedá pravdu, a to že Matsuri nie je človek, ale Yaka. Nočný démon, ktorý neznesie slnečné svetlo a zároveň má zvláštnu moc narúšať štruktúru materiálu (takéto vysvetlenie sa mi zdá najbližšie k pravde), pričom sa však táto moc mení od Yaky k Yake. Rozhodnutý Matsuri pomôcť, ju nachádza neďaleko predchádzajúceho incidentu a odnáša ju k sebe domov. Keďže jeho rodičia sú na služobnej ceste a staršia sestra leží v nemocnici, nemal by s tým byť problém. Ale...
Postavy:

Morimiya Yorito – 15-ročný chlapec, milovník oblohy a jej jedinečnosti. Rozhodne sa pomôcť Matsuri a sľúbi jej, že raz bude stáť pod slnečnou oblohou. Zároveň však skrýva tajomstvo, o ktorom ani sám nevie.


Shiro Matsuri – Yaka žijúca už pár sto rokov, ale aj napriek tomu energická, živá dievčina. Je úplne očarená oblohou, a preto niet divu, že ju zaujíma aj Yorito.


Morimiya Aono – sestra Yorita. Je chorá, odkedy sa s Yoritom prisťahovali do nového mesta, a preto je celý čas v nemocnici. Pôsobí odmeraným dojmom, no priatelí sa s Koyori, ktorá je tiež chorá a učí ju origami. Takisto je v nej niečo záhadné.


Ishizuki Mana – Yoritova spolužiačka. Je veľmi zvedavá a aj preto sa veľmi rýchlo ponára do toku udalostí.


Ishizuki Koyori – mladšia sestra Many so slušným správaním na neobvykle vysokej úrovni. Takisto ako Aono, aj ona je chorá a cíti sa osamelo, a preto sa s ňou v nemocnici spriatelí.


Kamigawa Mayuko – ďaľšia Yaka, ktorá sa Yakou stala vo veľmi mladom veku, a tak vyzerá skoro ako väčšia bábika. Navyše ma svojský štýl obliekania, čím to len viac podtrhuje.


Tsujidou Takeshi – muž s briadkou a zároveň katanou. Z neznámych dôvodov sa snaží Matsuri zabiť.
Tinqov názorik:

Chcem len dodať, že hlavných protagonistov často prenasledujú výjavy z minulosti, ale nechcem vám pokaziť ich postupné odhaľovanie a zároveň objavovanie nových väzieb a vzťahov medzi jednotlivými postavami.

Čo sa spracovania týka, Sola nepoprie, že patrí medzi novšie kúsky. Na druhej strane, neočakávajte nič inovatívne, čo sa audiovizuálnej stránky týka.

Sola je veľmi zaujímavé dielko. Sám som od neho nečakal veľa a po vzhliadnutí prvých troch epizód sa môj názor vôbec nezmenil, aj keď musím uznať, že pri tretej epizóde som sa naozaj pobavil. Postupne však dej naberal na obrátkach, postavy ukazovali čoraz viac zo svojej minulosti a prichytil som sa, ako sa čoraz viac zatláčam do kresla a hlcem jednu epizódu po druhej. Seriál ma dokázal vtiahnuť do svojho príbehu a nepustiť. Anime ako také nie je majstrovský kúsok, na ktorý nikdy v živote už nezabudnete, ale je to kúsok, ktorý v sebe skrýva viac ako iba chytľavý príbeh s niekoľkými skvelými zvratmi.

Tak teda, aby som to uzavrel, Sola je zaujímavý a pútavý príbeh so stúpajúcou kvalitou počas celého trvania seriálu, zamotanými vzťahmi a prekvapivými zvratmi. Takže nezostáva nič iné, ako zahodiť detské predsudky a pustiť sa do toho...

Tinqo
Web hodnotenie:Web Hodnotenie
ANN 8.07/10
AniDB 7.28/10
AnimeNfo 8.5/10
Tinqo 8/10

 Blog
Komentuj
 fotka
orochimaru  19. 1. 2010 16:18
..tiez to nepoznam tento anime serial Solu!...

..ale asi to bude nejake ecchi romantika podla mna?!!! ...

..podla recenzie to viyzera tak vseliako hm you!!?...
 fotka
ronny  19. 1. 2010 19:41
Napíš svoj komentár