Vitajte na mojej dnešnej prednáške. Téma je pre mňa dosť netradičná ale pokúsim sa byť objektívnym pozorovateľom štýlu ktorý a stal tak obľúbený najmä u nežnejšieho pohlavia. Ide o shounen-ai. Musím sa hneď n začiatok priznať keď padla táto myšlienka od našej dobrej kamarátky Milwi nevedel som čo to shounen-ai je. Najskôr som to bral bez pomlčky a bez ai a to bolo niečo úplne iné takže o čo ide.

Shounen v preklade chlapec, tento výraz sa používa aj pre označenie mangy určenej pre chalanov. Ale keď k tomu pridáme ai čo v preklade znamená láska dostávame z toho lásku medzi chlapcami...a to je dosť odlišný pojem. A to bol i šok z mojej strany ale tento som rýchlo prekonal a aj preto vám dnes môžem niečo o tejto téme povedať.

Ale asi by som mal ísť pekne po poriadku...

Prednášku som si opäť rozdelil na tri časti :

1) medziľudské vzťahy, priateľstvo, láska...

2) shounen-ai a typický predstavitelia tohto žánru

3) a záver som pomenoval láska bez hraníc..??

Tak začnem prvým bodom... Na tomto poli by som mal ako pomaly dvadsaťročný byť trochu znalý ale som úplný amatér alebo ako sa to inak dobre povie expert teórie...Tak aspoň moje predstavy...Keďže musíme pochopiť zložitý vzťah, musíme začať od toho jednoduchého čo tak priateľstvo tak bežné nielen medzi osobami rovnakého pohlavia ale i pohlavia opačného. Veď toto hádam každý poznáme...Priateľstvo je dosť dôležité pre každého z nás. Priatelia stoja pri nás v tých chvíľach radosti ale pravý aj v chvíľach trápenia a nešťastia. Často sa stáva že priateľstvo prerastá v niečo viac...prerastá v lásku, cítime sa v jeho/jej prítomnosti inak, pozeráme sa hlboko do očí a často máme výpadky sluchu..J Všímame si viacej jeho/jej povahy, hlasu, správania. Už nám nie je všetko jedno. Často si je to ťažké prijať ale je to tak... A to si robíme starosti s osobami opačného pohlavia a čo postavy shounen-ai. To musí byť zaručene ešte horšie nie že len po prvé sú to chalani....(myslím že viacej vysvetľovania nie je treba) ale ešte aj že musia zápasiť sami so sebou a ešte viac s okolím.

V dobe kedy predsudky vládnu...keď ľudia si vytvárajú povrchnú mienku je takýto vzťah odsúdený na tŕnistú cestu...odsúdenie okolím...nenávisť a nepochopenie...

Aaahh prosím o odpustenie niektorí možno stále čakáte na pravú podstatu lásky...Ale čo ňou je zaľúbenie sa? Rozum? Hormóny? Nemyslím že tu nájdeme správnu odpoveď...Za ňu by som skôr pokladal že pravou podstatou lásky je naše srdce jednoducho preto že jemu nerozkážeme...nedokážeme ho donútiť aby prestalo biť a rovnako aby prestalo milovať. Môžeme to potláčať ale aj tak nás to niekedy dobehne... jednoducho láska je ochorenie na ktoré niet lieku iného než lásky...Ale často neprináša iba radosť ale i krutú realitu a bolesť. Ale to dôležité je že bez lásky by svet nebol svetom a možno by sme boli ukrátený o šťastie a ten nádherný pocit zaľúbenia...jednoducho o to prečo sa nám vždy oplatí žiť. A pritom ma napadne že prečo láska o ktorej bolo múdro povedané že je slepá musí byť iba medzi mužom a ženou? Predsa len srdcu ako som povedal nedokážeme prikázať...

Vráťme sa teda k rozoberaniu pojmu shounen-ai...??

Láska medzi chlapcami...prečo začína byť takou zaujímavou?? Myslím že toto pochopí dievčenské publikum razom a chalanom dám asi takúto odpoveď čo vás láka na vzťahu dievča- dievča?? To že je to nejako zaujímavé možno že to druhému pohlaviu inak vykresľuje city?? Určite to je ťažká otázka na ktorú počas prednášky nájdeme odpoveď. Ale čím sa odlišuje vykreslenie týchto vzťahov od obyčajných(možno iba jednou plochou hruďou naviac...prepáčte) teraz vážne...povedal by som naozaj iba tým že ide o osoby rovnakého pohlavia inak si môžeme všimnúť rovnakých prvkov vo vzťahoch a dokonca i rovnakých problémov...Môžu byť rovnako bezhlavo zaľúbení, rovnako nesmelí vo svojich citoch . Taktiež tu vystupujú do popredia dva hlavné pojmy ktoré definujú celý vývoj- a to neistota a romantika. Vlastne všetko toto a ešte ďalšie faktory majú diváka naviesť na známu vetu „jééé to je ale milé“ naozaj slová ktoré málokomu nezainteresovanému vykĺznu pri obraze homosexuálneho páru. V shounen-ai ide najmä o zobrazenie vzťahu a jeho vývoju ako taktiež o zobrazenie vývoja charakterov ale väčšinou vôbec nie je zobrazovaný sex možno iba niekedy v pozadí deja.

Ale ako táto myšlienka mohla vôbec vniknúť?? No odpoveď je najmä v japonskej minulosti. Veď vtedy nebol homosexuálny vzťah vôbec zakázaný, dokonca sa o nich vedelo a bohatý milovník písal svojmu milovanému i listy!! A taktiež aj homosexuálne vzťahy vo filmoch o samurajoch nebudú asi len tak vymyslené, veru nie i toto bolo v starom Japonsku... Toto všetko sa dialo.Aby som teda vysvetlil všetky súvislosti, chcel by som spomenúť pojem Bi-do. V preklade asi toľko ako „pekná cesta“.Stará samurajská (bojovnícka) kasta, ktorá sa skadala zo 14 rodov vstarom Japonsku bola verná forme vťahov wakashudo,alebo cesta mladosti(aj nanshoku).

Bi-do

Jedná sa o sexuálne a citové puto jedného(alebo viacerých) chlapcov na jedného dospelého muža, bojovníka alebo pána(vládcu).Taktiež sa pokladalo za samozrejmé obetovať svoj život jeden pre druhého ak sa tak nestalo bolo to považované za hanbu. Tento princíp bol veľmi založený na úplnom odovzdaní sa...Ale postupne s pokresťančovaním sa tento princíp výchovy vytrácal a vrátil sa až v sedemdesiatych rokoch 20.storočia, samozrejme v shounen-ai.

Takže poďme do tých sedemdesiatych rokov a pozrime sa na začiatky...

Neviem či niekto z vás by uhádol ktoré anime sa berie ako taký základ vzťahom medzi rovnakým pohlavím. No neviem či ste si niekto tipli Lady Oscar ale je to tak. V tomto anime práve Oscar ktorá bola vychovávaná chlapčensky a neskôr sa tak dosť obliekala ako dôstojník armády. Keď Oscar prišla na kráľovský dvor pútala na seba pohľady nielen mužov ale i žien a teraz tažko povedať čo bolo horšie keďže bývala oblečená ako muž... S táto hra s pohlaviami viedla pomaly ale isto k ďalším experimentom až do dnešnej podoby keď si môžeme pozrieť výsledky v rámci žánru shounen-ai.

Samozrejme k shounen-ai patria skoro neoddeliteľne niektoré pojmy...niekoľko som sa pokúsil nájsť a teraz sa vám ich pokúsim vysvetliť.

Ako prvý pojem okrem shounen-ai by som chcel vysvetliť pojem

YAOI- „yama nashi, ochi nashi, imi nashi“ – v preklade žiadna expozícia, žiadny význam, žiadne vyvrcholenie. Ide tiež o vzťah medzi chalpcami ale v tomto žánri ide skôr o sex než o vzťah a charaktery, tieto ak vôbec sa odohrávajú na pozadí.

Ďalší pojem je SEME- z japonského semeru (útok, viesť) ide často o veľmi dominantný, agresívny a žiadúci(vyzývavý) charakter. Nemá zábrany a v yaoi vzťahu preberá mužskú časť vzťahu.

Potom je UKE- z japonského ukeru (príjem, prijať) je to domácky, jemný, úctivý a často hanblivý charakter, je veľmi zdržanlivý , v yaoi vzťahu má ženskú úlohu...

Bishounen- pekný mladý chlapec najčastejšie pod 18 rokov.Často s veľmi krehkým zovňajškom, má dlhé vlasy a dievčenské črty tváre.

Biseinen-dospelí muži do 30 rokov sebavedomejší, často taktiež s dlhými vlasmi jednoducho dospelí bishounen.

Prejdime teda na jednotlivé anime tohoto žánru. Ako také hlavné by som spomenul tri a to Fake, Gravitation a Zetsuai.

Začal by som anime Zetsuai.

Toto anime vychádza z rovnomennej mangy. Celé sa točí okolo dvoch postáv:

Prvou postavou je Kouji ktorý je síce úspešným idolom, spevákom ale jeho srdce je prázdne a jeho život stratil iskru.

Druhou postavou je Izumi ktorý je stredoškolským futbalistom so strašnou minulosťou Má hlboké tmavé oči a krásnu dušu a práve on dá Koujiho životu nový zmysel po prvýkrát v jeho živote. Izumi by bol najradšej keby Kouji jednoducho odišiel a nechal ho na pokoji. Ale tu sa vynára otázka ktorú si kladie asi každý divák prečo ho potom toleruje?

Tento seriál odkrýva temnejšiu stránku lásky ktorú by si mal všimnúť každý kto sa hlboko stará o inú osobu. Seriál dáva otázku prečo ľudia zostávajú vo vzťahu ktorý im spôsobuje iba bolesť je to láska??

Láska a bolesť sú v tomto anime úzko späté dá sa povedať že kráčajú ruka v ruke.

A názov síce je vyzerá japonsky ale nemá v japončine význam.Autor vytvoril tento názov zložením dvoch kanji slov...zetsu(beznádej alebo zúfalstvo) a ai(láska).

Ako ďalšie by som predstavil Gravitation

Rozpráva o začínajúcej kapele s názvom „Bad luck“. Táto je dvojčlenná a skladá sa zo speváka Shuichi Shindou-a a z gitaristu ktorý sa volá Hiroshi Nakano.Neskôr do kapely vstupuje tretí člen bratranec šéfa nahrávacej spoločnosti ktorý hrá na klávesy.Ale hlavným motívom je láska medzi Shuichim a Yukim, cynickým spisovateľom.

Shuichi sa práve pokúša napísať nové texty piesní ale tieto mu odfúkne vietor rovno do rúk Yukiho- známeho spisovateľa románov. Tento len tak povie Shuichimu nech to jednoducho vzdá keď mu aj tak mu chýba talent. Shuichi je síce úplne zničený, ale predsa si nemôže toto nechať páčiť a zavesí sa mu doslova na päty a požaduje ospravedlnenie alebo aspoň vysvetlenie jeho nemožného správania.

Takto sa začína romanca medzi týmito dvoma hlavnými postavami. Samozrejme nebolo by to anime keby sa to tak rýchlo končilo...tento vzťah čakajú mnohé skúšky ako yukiho temná minulosť alebo závistlivci ktorí im nedoprajú šťastie.A taktioež k hlavnej dejovej línii neodmyslitelne patrí Yukiho chladný prístup a Shuichiho bláznivé správanie a ich vzájomný kontrast. Ešte sa tu vyskytujú aj ďalšie vedľajšie postavy-ako manažér skupiny (K) a neskôr i kapela Nittle Grasper.

Tento seriál je okrem iného veľmi pekne nakreslený a jednoducho patrí kzákladom shounen-ai.

A blížime sa ku koncu FAKE.

Nemal by som toho povedať veľa iba niekoľko stručných informácii ktoré by som nenazval spoilerom. Toto anime je o dvoch policajtoch NYPD a to Randym Ryom McLaneom a Deem Laytnerom z 29 okrsku. Dostávajú dovolenku a vydávajú sa na cestu do Anglicka. Chcú ísť do malej chatky aby mali na chvíľu súkromie. Podarí sa im to?? Alebo im zase niekto iný prekazí plány?? Dovoľte mi ešte niekoľko slov na záver.

Vyzerá to tak že láska je rovnaká či už pre rôzne pohlavia lebo pre rovnaké. Obe sa stretávajú s prekážkami a nebezpečenstvom, neprajníkmi a i problémami bolestivej lásky. Možno že láska dvoch ľudí rovnakého pohlavia sa stretáva s väčším nepochopením okolia. Ale prečo sa tak deje??

Podľa mňa je dôležité že právo na lásku ma každý a jednoducho mal ísť za svojím srdcom. Inak sa nemôže dozvedieť či mohol byť šťastný ale rovnako je možnosť zažiť lásku plnú bolesti a utrpenia. Ale určite sa oplatí zariskovať a skúsiť sťastie....

The-Saint

 Blog
Komentuj
 fotka
orochimaru  1. 3. 2010 09:25
Shounen-ai moc nemusim chech a ani yaoi, len obcas, niekedy!

..ale yuri a shoujo-ai mozem skoro vzdy a vsade chech!!?! ...
Napíš svoj komentár