Autor: Liu, Misako, Yaonee
Utorok, 17 Október 2006 20:15



Na začiatok budem stručná. Read Or Die sa radí medzi anime, ktoré vzišli zo svojich kreslených podôb (prepáčte mi to laické vyjadrovanie) a najväčší úspech zožala práve seriálovou podobou. Táto recenzia sa však obmedzuje iba na OVA-čko, pretože spomínaný TV seriál zatiaľ cez moje drahé rúčky neprešiel. Tým jedincom, ktorým zdĺhavý názov nič nehovorí, možno dačo napovie skratka R.O.D. Viem, je to netradične zvolené pomenovanie, ale ja som si ho nevymyslela. Navyše sa dosť často zamieňa s mangou, ktorá je voľným pokračovaním tejto - dovolím si použiť trochu nadnesený význam - kultovej anime (každému podľa chuti).

Asi je to odo mňa trúfalé vyniesť verdikt nad dielkom skôr, ako začnem s recenziou, ale myslím si, že menšia zmena nezaškodí. R.O.D patrí medzi anime, ktorým prischlo označenie „priemer“. Napriek excelentne prepracovanému prostrediu či zaujímavej grafike bez jedinej chybičky zdeformovania, či občasných hlášok, ktorými nás počastujú hlavné postavy, ide o dielko s rozsahom troch častí po tridsať minút, od ktorého sa veľa očakávať nedá. Pripúšťam, že prvých pár sekúnd vyzerá napínavo. O akciu nie je núdza, ale je to iba občasné vytrhnutie z dejovej línie, ktorú ak pozeráte po požití uspávajúcich látok, či ste na pokraji spánkového delíria, vás dosť často privádza na úplne iné myšlienky. Takže ju v podstate poriadne nevnímate. To potom spôsobuje menšie problémy zamerané na fakt, že vám unikla dajaká životne dôležitá informácia, či doslova originálny výstup zločinca uškierajúceho sa na vás z obrazovky dobrých desať minút, o ktorom viete iba to, že by mu nezaškodilo oholiť sa a vymeniť šatník. A to mal dostatok slušnosti, aby sa na začiatku predstavil, ale vám to dajakým záhadným spôsobom (či nepozornosťou) uniklo...

Ručičky váh snáď privedie to vodorovnej polohy pochvala majstrovsky spracovaného prostredia. Či už prechádzate cez steny, či ste zahrabaný pod kopu kníh, alebo sa prechádzate ulicami mesta na veľkom chrobákovi, vždy vás grafická stránka R.O.D vynesie do výšin a z úst sa vám vyderie neidentifikovateľný pazvuk, ktorý by mohol byť pokojne obdivom. Dokonca aj stôl v kancelárii príťažlivého agenta vyzerá ako skutočný. Škoda, že svoju pozornosť nezamerali i na dej. Možno by tak vzišla anime, ktorá by poriadne zamiešala karty sveta rozprávok v japonskej kinematografii.




Ak holdujete bondovkám, zaručene si nenechajte ujsť opening song, ktorý sa nesie v duchu agenta 007. Ten preliv medzi 90. rokmi a 21. storočím je v ňom vykreslený veľmi zaujímavo, čo pridáva na mojej rovnici hodnotenia ďalšie plus.

Aj v tomto stručnom deji sa sily jin a jang zachovali a preto sa nad tak biednym faktom, akým je rozdelenie postáv na tie dobré a tie zlé, nejdem zaťažovať. Tu ide, tak ako vo väčšine anime, o moc, silu a strategicky vypracovaný plán. Stručne zhrnuté: ten, kto vie, ako na to, sa pokojne môže zahrávať s myšlienkou ovládnutia sveta. Alebo si povie, že má dosť ľudskej rasy a rozhodne sa ju zničiť. Ono sa to zdá, že ide o veľmi ľahkú vec, ale čo by to bola za anime, keby sa mu do cesty nepriplietli oduševnení záchrancovia v podobe tajných agentov? A presne tým je i slečna Yomiko Readman, ktorá sa skrýva pod krycím meno The Paper. Odvodenie tohoto pomenovania nájdeme v jej nevšedných vlastnostiach. Táto milá a trochu detsky pôsobiaca slečna dokáže z obyčajných stránok knihy spraviť napríklad lietadlo. Vo svojom voľnom čase, tak ako väčšina pracujúcich ľudí, vhupne do roly učiteľky. Ak práve neučí, sedí zahrabaná v knihách, ktoré jej nahradili priateľov. Čudné? Ani zďaleka. Stačí komické stretnutie s agentkou Miss Deep a do vášho mozgu vojde impulz, ktorý vyšle varovný signál, že to bol iba začiatok a o podobné netradičné typy ľudí nie je v tejto anime núdza.

Napriek tomu, že som podrobila R.O.D namáhavej kritike (čo už, keď patrím do kategórie náročných anime otakov), záleží len a len na vás, či sa rozhodnete na chvíľku zastaviť, ukrojiť si z vášho drahocenného voľného času, posadiť sa do čalúneného kresla s takým malým stolčekom na vyloženie spuchnutých nôžok, zapnúť si pc-čko, vložiť doň spomínanú anime a nechať sa odviať do sveta, kde nič nie je nemožné. Ktovie, možno sa vám R.O.D zapáči a o niekoľko dní sa preplní moja schránka e-mailami, ktoré budú vyvracať môj mylný názor. Takže, želám príjemný, alebo skôr nezabudnuteľný zážitok:o)

P.S1: ak by vás to začalo uspávať, existuje nápoj, ktorý sa dá pripraviť v priebehu piatich minút a zaručene ho vlastní každá domácnosť. Volá sa káva...

P.S2: vzhľadom na to, že sa jedná o anime na detektívny spôsob a daná zápletka je jednoduchá, nebudem dopodrobna rozoberať dej, inak by som vás pripravila o väčšinu napätia a množstvo prekvapení. Viem, som mrcha, no nič s tým nespravíte:o)Názov: Read or Die Autor: Kurata Hideyuki
Japonský názov: R.O.D. Režia: Masunari Koji
Alternatívny názov: ROD Hudba: -
Kategória: OVA Scenár: Kurata Hideyuki
Dĺžka: 3

Žaner: Akcia, Dráma
Dátum vydania: 2001
Štúdio: Studio Deen

 Blog
Komentuj
 fotka
orochimaru  23. 1. 2010 13:40
..dost dobre zmiyslene anime...

..vyzera to aj dost zaujimave za to ze to je aj OVA ale ma to len tri casti {diely}, ale da sa to chech... ...

!jedina chiyba co sa mna tika je kvalita {grafika}!!
 fotka
zajko30  30. 7. 2010 22:49
úžasný koment....filip
Napíš svoj komentár