Iné názvy: -----

Žáner: Adventure, Comedy, Drama, Fantasy

Director: Yusuke YAMAMOTO

Originálny Autor: F.E.A.R. a Takeshi KIKUCHI

Rok vysielania: 2007

Počet epizód: 13



Každý, kto sa už dlhšie venuje anime, veľmi dobre vie, že k japonskej otaku kultúre nepatrí len anime a manga, ale práve tak plastové figúrky, cosplay, light novely a kopa ďalších vecí, spomedzi ktorých vysoko vyčnievajú predovšetkým visual novely, eroge a iné japonské hry. Práve k tejto kategórii sa radí aj predloha 13-dielneho anime Night Wizard The Animation od štúdia Half Film Makers (ARIA, Sketchbook...), ktorou je RPG z roku 2002 (1. edícia) a 2007 (2. edícia) od F.E.A.R. a Takeshi Kikuchi, pomenované Night Wizard!. Bohužiaľ, aj keď pre hráčov japonských počítačových hier môže byť táto správa potešujúca, pre fanúšikov kvalitných anime už asi ťažko. Aj keď sa totiž môže Night Wizard The Animation popýšiť grafikou skutočne vhodnou konca roku 2007, producenti sa namiesto originálnejšieho spracovania rozhodli staviť na „istú kartu“ a priniesli nám dávku klišé, charakterov a zápletiek, z akej síce môžu byť 13-roční mladí Japonci a Japonky vo vytŕžení, avšak každému staršiemu či znalejšiemu toto anime skôr či neskôr začne liezť krkom – a to riadne.


Príbeh Night Wizard The Animation je asi ťažko hocijako prekvapivý, nový, či jedinečný. Skôr naopak. Renji Hiiragi je mladým chlapcom, ktorý je Night Wizardom. Inakšie povedané, jeho povinnosťou je poslúchať príkazy tajomného ochráncu sveta, mlado pôsobiaceho dievčaťa Anzelotty a bojovať za pomoci svojho magicky vyvolaného meča proti rôznym démonom, monštrám a iným bytostiam zo sveta Rikai. Samozrejme, v súlade s jedným z tých najotrepanejších archetypov postáv anime je Hiiragi stálym komediantom, ktorý trpí horkokrvnou povahou, túžbou bezhlavo mávať mečom hore dole, chrániť svojich priateľov za každú cenu a fenomenálnou tupohlavosťou v prípadoch, keď nemá zdanlivú šancu proti svojim protivníkom vyhrať. (Ach, a aby som nezabudol, rád si raz za čas z plného hrdla zakričí mená svojich priateľov a nepriateľov, ako napríklad „Elíííííííííííííííííís“ a podobne. Ako spevákovi by som mu rozhodne predpovedal sľubnú kariéru...)

Ako sa ale na podobného hrdinu patrí, nie je „v kaši“ sám a pri boji s rôznymi netvormi mu pomáhajú aj jeho dve priateľky a spolužiačky, Kureha Akabane a Akari Himuro. Prvá menovaná je klasickou veselou a priateľskou šintoistickou mníškov, ktorá je z trojice najslabšia a ako sa dozvedáme z rôznych náznakov, má Renjiho skutočne rada. Druhá menovaná zase poteší fanúšikov chladných „robotických“ typov, ktoré s kammenou tvárou anihilujú stovky nepriateľov, v tomto prípade prostredníctvom extra veľkého ručného kanónu Gunner‘s Broom. Samozrejme, títo naši traja hrdinovia nie sú vo svete Night Wizard The Animation jedinými Wizardmi, ale s tými ostatnými sa až na malinké a veľmi pochybné výnimky nestretneme, čo je skutočne na škodu.

Tým z vás, ktorým sa zdá, že celému tomuto popisu ešte niečo chýba: dobrý postreh. Každé priemerné až podpriemerné anime typu Night Wizard The Animation totiž nemôže prežiť bez jednej postavy, v tomto prípade tej hlavnej. Nesmelej, utiahnutej, tichej, nevinne milej kawaii hrdinky, ktorá sa snaží pred ostatnými pôsobiť veselo a udatne, aj keď trpí samotou a výčitkami za svoju neschopnosť a rôzne iné, pre hocikoho iného ako pochybného japonského pubertiaka nepochopiteľné veci. Tu konkrétne sa jedná o nového prestupujúceho študenta Elis Shiho, ktorá v sebe objaví schopnosti Night Wizarda a, spadnime to od prekvapenia na zadok, zozbieraním siedmych rôznofarebných guličiek môže zachrániť svet. Ako iste už teda tušíte, bude to práve na Renjim, Kurehe a Akari, aby Elis v tomto úkole pomohli a bojovali proti légiam posluhovačov veľdiabla Bell Zephyra (nenechajte sa zmiasť menom, ide o mladé dievča, keďže medzi „diablami“ zjavne žiadny mužskí predstavitelia neexistujú). Za zmienku tu stojí potom ešte to, že títo diabli sú skutočne temní, mocní, vychytralí a pod sekáčik na mäso chodia pekne jeden po druhom, s komentármi typu „nemáte šancu,“ „trochu sa s nimi pohrám“ a záverečným „bakanaaaaaaa,“ teda „nemožnééééééé.“


Night Wizard The Animation je klasickým mixom komédie a akcie, akého sa dočkáme pri mnohých podobných anime. Hlavný hrdina, v tomto prípade Renji Hiiragi, je síce spracovaný lepšie ako jeho proťajšky v iných seriáloch – myslené v termínoch charakter dizajnu a výkonu seiyuu – avšak ako som už spomenul skôr, stále sa jedná o čistý archetyp. Ako taký je ťahačom komédiálnych situácií, vyplývajúcich z jeho interakcie s ostatnými dievčatami, ale zároveň podáva slušný výkon aj na poli akcie, kde sa určite nebojí mávať svojim mečom hore dole. V tejto akcii mu výborne sekundujú Kureha a najmä Akari, takže nebyť slabého vizuálneho spracovanie dynamických pohybov pri boji a infantility a výzoru ich protivníkov, mohli by ste si akčnú stránku tohto anime aj celkom užívať.

Zatiaľ čo akcia a komédia až také zlé nie sú (čím chcem povedať, že sa dajú pozerať bez nutnej lekárskej asistencie), celková zápletka a Elis Shiho už áno. To prvé trpí totiž mnohými nelogickosťami a čistými klasickými situáciami, ktoré však pôsobia občas vyslovene vynútene. Napríklad, v jednej epizóde porazí starý Wizard Renjiho v súboji s mečom, na čo nasledne mladý muž prepadne do depresie, položí si otázku, prečo vlastne bojuje, a nakoniec s víťaznými fanfárami dorazí veľmi mocnú príšeru z Rikai. No a čo sa Elis Shio týka... Tak tento charakter je ešte viac archetypom ako samotný Renji. Každý, kto videl minimálne desať seriálov, by určite nemal byť prekvapený Elisiným správaním. Nechutne chutnučké dievčatko sa snaží, padá a trpí výčitkami za hento a tamto, práve tak ako je potešené tým, že si našlo priateľov a dokáže navariť chutné jedlo... Pokiaľ s anime začínate, asi vám bude to, čo tu popisujem, nepochopiteľné. V tom prípade si to nemusíte všímať a iba vedzte, že akcia, komédia a postavy v Night Wizard The Animation sú proste prinajlepšom priemerné. Ak ste však anime videli viac, pripravte sa na jeden z tých určite horších typov kawaídnej povrchnosti a stupídnosti, ktorá vadí mnohým animefanúšikom a otakom.


Čo je však pri Night Wizard The Animation veľmi zaujímavé je to, že práve tak, ako schádza na samotnom príbehu a jeho obratoch, protagonistoch, antagonistoch a akcii, toto anime doslova exceluje, keď dôjde na vizuálne spracovanie. Aj keď si pri akčných scénach pozorný divák nevyhnutne všimne, že producenti na nich dosť šetrili (dynamika pohybu), charakter dizajn a celková animácia je veľmi živá, farebná a častokrát skutočne nadpriemerná. Nie je to síce Death Note a jemu podobné pochúťky, ale niekde na pol ceste grafického spracovania k tomuto dielu bude. Či je to však plusovým bodom, tým by som si vôbec nebol istý. Vidieť totiž tak peknú animáciu doslova premrhanú na tak nanič anime je vyslovenou škodou a tento silný kontrast nemôže zostať nepovšimnutý ani tým najnepozornejším divákom.


Suma-sumárum je proste Night Wizard The Animation ďalším priemerným anime, balansujúcim niekde na hranici medzi shoujo a shounenom, ktoré však namiesto novoty ponúka iba pochybnú, stokrát otrieskanú a naviac ešte nanič spracovanú klasiku. Nebyť kresby, ktorá ako tak udržuje úroveň seriálu, by sa u mňa toto anime prepadlo niekde pod 5-bodovú hranicu. A to je už čo povedať...

Gundam
Slovník:

Cosplay - skratka pojmu „costume play“ pochádza z Japonska, kde predstavuje prezliekanie sa a hranie za postavy z obvykle zábavného priemyslu, vrátane anime a mangy.

Eroge - japonská video či PC hra s erotickým obsahom, využívajúca častokrát grafiku kreslenú v anime štýle; slovo je odvodené od japonskej skomoleniny anglického erotic game.

Kawaii - v preklade znamená „pekný, zlatý, milý...“.

Light novel - knižný román s ilustráciami v anime/manga štýle.

Otaku - na Západe (USA, Európa...) sa toto prebrané japonské slovo chápe väčšinou ako fanúšik anime a mangy, zatiaľ čo v samotnom Japonsku ma síce podobný význam avšak v negatívnom zmysle, tj. označuje sa ním niekto posadnutý anime a mangou.

Seiyuu - japonský termín pre dabléra/dablérku, či už v anime, rádiu, PC/PS hrách, ne-japonských filmoch...

Shoujo - za shoujo sa v Japonsku vo všeobecnosti označuje manga či anime zamerané predovšetkým na dievčatá (Sailor Moon...).

Shounen - v preklade znamená „chlapci“ a referuje k anime a mange určenej pre chlapcov. Typicky sú shounen anime zamerané hlavne na boje či mecha roboty, aj keď sa nájdu aj výnimky ako napr. športové Initial D alebo romantické Love Hina (Dragon Ball, Rurouni Kenshin, Gundams...).

Visual novel - subžáner PC herných adventúr prevládajúci v Japonsku, ktorý zahŕňa statickú, anime štýlom kreslenú grafiku a interaktívny príbeh odohrávajúci sa prostredníctvom tabuliek s textom a možností hráča, ako odpovedať či komunikovať.
Web hodnotenie:Web Hodnotenie
ANN 6.76/10
AniDB 6.12/10
AnimeNfo -/10
Gundam 5/10

 Blog
Komentuj
 fotka
orochimaru  22. 1. 2010 13:33
..toto anime este nepoznam!...

..ale zaujali ma obrazky a recenzia hm!!?...

..asi to bude nieco akcne you!!?!...
 fotka
orochimaru  22. 1. 2010 13:34














Napíš svoj komentár