Žáner: Fantasy, Historické, Komédia, Superpower, Shounen

Počet epizód: 24

Rok vydania: 2008-2009 (vyjde aj druhá séria)




Príbeh začína tajomným úvodom, v ktorom sa chlapec vznáša uprostred peria, niekde na prahu medzi životom a smrťou a žiada démona o uzatvorenie dohody.

Ten mu pripomenie, že tí ktorí odmietnu Boha, nebudú môcť prejsť nebeskými bránami. Ale chlapec trvá na dohode, a tá je nakoniec uzavretá.





Tým chlapcom je dvanásťročný Ciel Phantomhive, potomok známej rodiny, ktorá je generáciu za generáciou verne oddaná Kráľovnej. Často je nazývaný aj kráľovniným strážnym psom. Jeho rodičia pred tromi rokmi zahynuli pri strašnom požiari v ich vlastnom dome, a tak sa mladý chlapec stal hlavou rodu. Príbeh sa odohráva

v Británii, asi v polovici 19. storočia. V prvom diele sa ocitáme v panskom sídle Phantomhivovcov, kde Ciel žije spolu so zamestnancami- Finnianom, mladučkým záhradníkom s extrémnou silou, nešikovnou chyžnou Maylene, kuchárom Bardroyom, ktorý vlastne nevarí a staručkým správcom menom Tanaka, ktorý je zvyčajne vo svojej chibi forme. Všetci sú komicky nešikovný, a tak ich povinnosti často plní Cielov komorník Sebastian.





Záhadný Sebastian. S červenými očami a čiernymi vlasmi, večne vo fraku, pripomína havrana. Jeho schopnosti ďaleko prevyšujú hranice ľudských možností. Dokáže všetko od upečenia dokonalého popoludňajšieho dezertu až po zneškodnenie stovky nepriateľov v priebehu minúty. Jeho obľúbená fráza, ktorú je často počuť znie: "Pretože som pekelný(pekelne dobrý) komorník.“ Je slovnou hračkou, lebo v japončine znie: „Aku made shitsuji desu kara.“ Slovo akuma znamená „démon“ a slová aku made znamenajú „dokonca“. Tiež sa to dá chápať ako: „Som komorník a démon.“


Stretávame sa aj so zábavnými osobami, ako napríklad Cielova snúbenica Elizabeth posadnutá rozkošnými vecami, či démonický pes Pluto, striedajúci podobu psa a človeka a nemenej dôležitý Grell Satcliff, ktorý je shinigami(boh smrti), vyzerá ako transvestita a je očividne zbláznený do Sebastiana. Aj keď je viac menej komickou postavou , vie byť riadne nebezpečný. Spomeniem aj Číňana Laua, ktorý je Cielovým priateľom, či spojencom. Ako to býva pri šachových figúrkach, každý z nich má určitú úlohu v hre.



Sebastian a Ciel spolu riešia mnohé známe britské prípady, ako napríklad Jack rozparovač alebo pes baskervilský, ktoré sú poprepletané smutnými ľudskými osudmi.

Odhaľuje sa, že ich vzťah je komplikovaný a nejasný. Komorník, ktorý ho vždy ochranuje, nie je tak úplne kladným hrdinom, či skôr ním nie je vôbec. Oboch ich spája nezrušiteľný kontrakt, ktorého pečať sa nachádza v Cielovom pravom oku a na Sebastianovej ruke. Podmienky dohody sú jasné. Sebastian mu pomôže pomstiť jeho rodičov, a za odmenu získa Cielovu dušu.



V 17. dieli sa dej vyhrotí a zjaví sa Sebastianov hlavný protivník, ktorý sa potichu zakrádal dejom už predtým. Ak je Sebastian démon, tak potom Angela je zrejme naozajstným anjelom. Lenže v tomto príbehu to nie je také jednoduché, hodnoty dobra a zla sú riadne prevrátené a Angela sa javí skôr ako okrídlený posol z pekiel než strážny anjel.



Podarí sa Cielovi odhaliť kto mu naozaj zavraždil rodičov a ponížil ho?



„Pôjdem, aj keď všetky figúrky sú už mimo hru. Aj keď zostal len samotný kráľ. Nezaujíma ma, že sa nemôžem spoľahnúť na nikoho. Pôvodne som aj tak bol sám.“





Anime pekne graduje, a stáva sa temnejším a hlbším. Aj keď miestami sa mi zdalo trochu zmätené. Žiadne veľké happy-endy nečakajte, koniec je pomerne otvorený. Vydanie druhej série je potvrdené, tak sa máme na čo tešiť.



Soundtrack ma možno nepoložil na lopatky, ale určite bol slušný. A v posledných dieloch sa len zlepšoval. Po grafickej stránke veľmi dobre spracované, kvalitná kresba, plynulá animácia. Viac k technickým veciam ani niet čo dodať.



Čo sa týka záporov- dej je miestami až moc rozťahaný, takže nie ste veľmi napnutí, čo bude ďalej. Záverečné epizódy vám to snáď vynahradia. Tiež sa mi nepáčil finálny súboj, hlavný nepriateľ bol porazený príliš hladko. Miestami to zase autori s tým humorom máličko prešvihli, teda epizóda o varení kari sa mi zdala už trochu trápna.



Takže o čom je vlastne Kuroshitsuji?



Je to príbeh jedného chlapca. Chlapca, ktorý stratil všetko a zostala mu už len nenávisť. Chlapca, ktorý sa zmieril s tým, že šťastný už nikdy nebude. Niektoré rany sú prihlboké, aby sa zahojili. A niekedy nechceme, aby sa zahojili. Príbeh o tom, aký dokáže byť život krutý. Ale určite je to zvláštny príbeh, trochu iný ako tie ostatné.



Takže ak máte práve voľný víkend, určite neváhajte a na chvíľu odcestujte do viktoriánskeho Londýna, sveta plného šľachticov a ... ich komorníkov.



„Sprav to tak, aby to bolelo čo najviac. Aby sa bolesť z môjho života vryla do mojej duše.“





Screenshoty: » pics.livejournal.com/arienrhod1/...

» animay.net/gallery2/index....

Nejaké fakty: » wikipedia.org



Recenzia © Sihashi

2009

 Blog
Komentuj
 fotka
orochimaru  10. 1. 2010 08:16
..tento serial je dost dobry, superniy!...

..je to o ciernom komornikoviy a pod.

..dejovo je to dost akcne a trikove!?...

..su tam aj dost dobre pohiby niekdorych postav!!!?...
Napíš svoj komentár