Iné názvy: Iriya’s Sky, Summer of the UFOs; Sky of Iriya, Summer of UFO

Žáner: Drama, Romance, Science Fiction

Director: Naoyuki ITOU

Originálny Autor: Mizuhito AKIYAMA

Rok vysielania: 2005

Počet epizód: 6


Príbeh:

Asaba Naoyuki sa večer posledného dňa letných prázdnin, ktoré strávil pozorovaním neďalekej vojenskej leteckej základne a pátraním po UFO, ktoré sa tam údajne nachádza, rozhodne zaplávať v školskom bazéne. Tam, pod jasnou, hviezdami pokrytou nočnou oblohou stretne neznáme dievča, ktoré ho na prvý pohľad očarí - Iriya Kanu. Nie je to však jediný a ani poslednýkrát, čo ju uvidí, keďže na ďaľší deň prestúpi do jeho triedy nový žiak, tajomná a uzavretá Iriya, ktorá sa nechce s nikým baviť, a ktorá zjavne Asabu pozná, ako sa to javí ostatným jeho spolužiakom. Naoyukiho však trápia iné otázky. Čo znamenajú strieborné metalické ovály na vnútornej strane Kaniných predlaktí a kto je jej údajný starší brat Enomoto? Prečo jej tak často cez školský rozhlas oznamujú volania? Kto je nová zdravotná sestra Shiina Mayumi? Čierny aerodynamický objekt vysoko na oblohe, od ktorého povrchu sa trblietavo odrážajú slnečné lúče, rozráža vo vysokej rýchlosti biele oblaky, oznamujúc príchod nečakaných udalostí leta UFO. Začiatok leta Iriye a Asaby...
Postavy:

Kana Iriya - nevinná, mnohých vecí okolo seba neznalá a záhadami obklopená Iriya žije na neďalekej vojenskej leteckej základni. Plachá a poznačená mnohými tragédiami, nemajúc záujem o svojich spolužiakov, sleduje iba Asabu.

Naoyuki Asaba - Asaba Naoyuki je normálnym stredoškolákom a členom školského novinárskeho klubu, ktorý strávil celé letné prázdniny pozorovaním neďalekej vojenskej základne spolu s Suizenjim Kunihirom, predsedom klubu. Aj keď sa rýchlo spriatelí s Iriyou a pomáha jej, ako sa dá, často kolíše medzi nedostatkom odvahy, pochybnosťami a oddanosťou k dievčaťu, ktoré tak nečakane stretol posledný deň letných prázdnin.

Enomoto - často vyčerpane pôsobiaci a priateľský, tajomný Kanin „starší brat“ sa objavuje v tých najneočakávanejších momentoch. Robí si však o svoju údajnú mladšiu sestru iba starosti, alebo sleduje iný cieľ...

Mayumi Shiina - nová zdravotná sestra, ktorá začala na škole pracovať v ten istý deň, ako tam prestúpila Iriya, a ktorá spolupracuje s Enomotom.

Kunihiro Suizenji - energiou sršiaci predseda trojčlenného Sonoharského elektromagnetického novinárskeho klubu sa zaujíma o všetky možné informácie z tak rôznych oblastí, „ako je slnečná sústava široká“, momentálne o tajomný objekt spozorovaný nad Sonoharskou vojenskou základňou.

Akiho Sudou - tretí a posledný člen novinárskeho klubu, hlučná a sebaistá Akiho, nemá Iriyu rada, lebo sa jej zdá, že jej Asaba venuje až priveľa pozornosti.
Creators a Staff:

Predlohou 6-dielneho sci-fi OVA Iriya no Sora, UFO no Natsu, nie je, ako pri väčšine anime, manga, ale séria štyroch rovnomenných populárnych noviel napísaných Akiyama MIZUHITO, ktoré boli nominované v kategorii „Najlepší román roka“ v prestížnom japonskom ocenení pre spisovateľov science fiction Seiun Award, a ktoré sú doplnené kresbami od známeho japonského výtvarníka Eeji KOMATSU.

Samotné anime vyšlo z dielni štúdií Toei Animation a Happinet Pictures vo Februári 2005. Medzi personál, ktorý sa podieľal na jeho tvorbe, patrí ešte pomerne neodskúšaný režisér Naoyuki ITOU, ktorý okrem Iriya no Sora, UFO no Natsu režíroval iba seriál Digimon Savers a ako asistent režiséra sa tiež podieľal na tvorbe anime Boys Over Flowers, a viac než skúsený Michiko YOKOTE (scénar), ktorého meno sa spája s tak populárnymi seriálmi ako Bleach, Cowboy Bebop, Naruto a mnohými ďaľšími (Aa! Meagmai-sama Movie, AirMaster, Digimon Savers, Ginban Kaleidoscope, Gravitation, You’re Under Arrest...). Medzi ďaľších významných ľudí patrí ešte Hiroshi TAKAGI (hudba - Beet The Vandel Buster) a Takeyasu KURASHIMA (dizajn charakterov - Kakyuusei 2, Mizuiro OVA-2).

Všetci seiyuu, ktorí sa podieľali na dabingu postáv Iriya no Sora, UFO no Natsu, patria k veľmi skúseným dablérom, ktorí za sebou majú bohaté skúsenosti a nespočetné množstvo anime a postáv, ktorým prepožičali svoje hlasy. Sú to Ai NONAKA (Bottle Fairy, Gakuen Alice, Jinki: Extend, Kannazuki no Miko, Mahou Sensei Negima, Stellvia...), ktorá dabovala Iriya Kanu, Daisuke NAMIKAWA (BECK, Full Metal Panic! The Second Raid, Gantz, Musashi, Onegai Twins, The Melody of Oblivion, Tsubasa Chronicle...) za Asabu Naoyuki, Hiroshi KAMIYA (Cluster Edge, Fate/stay Night, Gunparade Orchestra, Honey and Clover, Ultra Maniac...) za Kunihira Suizenji, Houko KUWASHIMA (Angelic Layer, Azumanga Daioh, Blue Gender, Chobits, Full Metal Alchemist, Inu Yasha, Madlax...) za Mayumi Shiina, Kazuhito INOUE (Banner of the Stars I a II, Chrno Crusade, Fruits Baket, Kyou Kara Maou, Legend of Basara, Naruto, Touch...) za Enomota a Saeko CHIBA (Chrno Crusade, Mai HiME, Mai Otome, Noein, Peach Girl, Narue no Sekai, W-Wish...) za Akiho Sudou.

Otvárací a uzatvárací song - „Forever Blue“ a „Himawari“ - naspieval Imai CHIHIRO.
GUnDaMOv KÚtiK:

Iriya no Sora, UFO no Natsu je, podľa mojej osobnej mienky, vynikajúce anime, odohrávajúce sa na pozadí náznakmi vykresleného konfliktu a vojny medzi mimozemšťanmi a ľuďmi, ktorý, aj keď zohráva svoju dôležitú úlohu, je načrtnutý fakt iba veľmi všeobecne a hrubo a dozvedáme sa o ňom iba z aktuálneho rozprávania zaujatých postáv. Hlavný dej anime sa točí takmer výlučne okolo Iriye a Asaby a ich spoločného vzťahu, ktorý sa samozrejme vyvíja vzhľadom k 6 epizódam pomerne rýchlo a nechýbajú mu ani dramatické či romantické momenty, vykreslené zakaždým s citom a naplnené emóciami. Láska, pochybnosti, priateľstvo, tragédia, bezmocnosť sú prepletené dokopy a neustále nás sprevádzajú, od prvých dielov, podaných v ľahšom štýle, nad ktorým sa občas usmejete, až po koniec, ktorý dramaticky vrcholí a graduje až k nevyhnutnému záveru a odhaľuje nám mnohé veci z minulosti Iriye. Splieta dokopy vlákna príbehu, odhaľujúc a vysvetľujúc mnohé nevysvetlené záhady. Na konci nás necháva iba premýšľajúcich. Tragédia či láska a nádej v budúcnosť, koniec či začiatok, vyrovnanie či očakávanie... To si už musí každý zodpovedať sám za seba.

Čo sa výtvarného spracovania týka, keď zobereme v uváženie fakt, že sa jedná o OVA a bolo natočené v roku 2005, grafika nie je až tak nadpriemerná, čo však vôbec nebráni tomu, aby sme sa netešili z nádherne, kvalitne a detailne nakresleného prostredia a postáv a najmä spôsobu, akým tvorcovia dokázali vykresliť viaceré scény. Tajomné UFO vznášajúce sa na oblohe či emocionálne podaný tanec medzi nebom a zemou, kresba mimoriadne umocňuje mnohé dôležité momenty a podáva nám ich v pestrom, s citom namiešanom spektre farieb, spolu s vynikajúcou hudbou dokonale vystihujúc atmosféru momentu.

Hudobné prevedenie tiež nezaostáva a veľmi pekne a výstižne dokresľuje mnohé zábery, podtrhuje príbeh a pracuje v súlade s atmosférou, posúvajúc ju zakaždým o úroveň vyšie, tvoriac spolu s grafickým prevedením kompaktný, veľmi kvalitne pôsobiaci celok. Podobne nesklame ani pomalší a jemnejší otvárací song „Forever Blue“ od Imai Chihiro, ktorého, aj keď jednoduchšia, kompozícia pôsobí v súlade s anime a pripravuje nás na to, čo nám poskytne samotný dej.

Čo už dodať na záver. Iriya no Sora, UFO no Natsu sa vám síce nebude musieť páčiť, ale rozhodne stojí za to dať mu šancu, pozrieť si ho a veľmi pravdepodobne tak naraziť na veľmi kvalitné, romanticko-dramatické sci-fi o osude tajomného dievčaťa menom Iriya...

Gundam
Slovník:

OVA/OAV - skratka pre „Original Video Animation“ referuje k anime, ktoré je určené priamo pre video či DVD trh (teda nie je najprv vysielané v televízii či kinách) a vo väčšine prípadov nepresahuje počet jeho dielov 6 epizód po 30 minút.

Seiyuu - japonský termín pre dabléra/dablérku, či už v anime, rádiu, PC/PS hrách, ne-japonských filmoch...
Web hodnotenie:
Web Hodnotenie
ANN 7.73/10
AniDB 7.99/10
AnimeNfo 8/10
Gundam 9/10

 Blog
Komentuj
 fotka
orochimaru  4. 4. 2010 00:28
Dost dobre anime!

..ma to len 6 epizod

..ja nemam len dve epizody a to 4 & 5
Napíš svoj komentár