Autor: Hawkeye Pondelok, 05 Marec 2007 13:53

Určite si už mnohý z vás niekedy povedali:

„Keby som tak bol bohom, zmenil by som veci, ľudí, seba...“

No a teraz si položte otázku: prečo ste si povedali takúto vetu? Odpoveď je strašne jednoduchá: „Pre vlastné pohodlie.“

Je to tak správne?

Ďaleká budúcnosť. Svet je takmer celý zničený. Vonku sa nedá žiť. Zachránili sa iba ľudia, žijúci v mestách, ktoré sú ukryté pod obrovskými kupolami. Aby ľudia v tomto svete prežili, vytvorili si pomocníkov - androidy, takzvané Autorave-i. Lenže medzi nimi sa rozšíril cogito vírus, vďaka ktorému si Autorave-i začnú uvedomovať sami seba. A ak ešte k tomu pridáme záhadné stvorenie, Proxy, ktoré sa tu z času na čas objaví, myslím si, že o kvalitný príbeh je postarané. No a v jednom takomto meste, v meste s menom Romdeau, kde sa začali čoraz viac objavovať prípady nakazenia cogito vírusom a v ktorom začalo vyčíňať aj záhadné Proxy, sa náš príbeh začína.

Prekvapila ma dynamika prvého dielu, ktorá sa zachovala takmer počas celého priebehu tohto seriálu. V podstate som bol spokojný s takmer každou časťou. Aj keď niektoré veľmi dejom nepohli, avšak v závere ste mohli zistiť, že vám pomohli objasniť nejaký doteraz neznámy fakt.

Všetky hlavné postavy sa stali mojimi obľúbenými. Páčilo sa mi, ako mala každá dokonale vypracovaný a od každej postavy odlišný charakter.


Ambiciózna a arogantná Real, ktorá vyhľadávala cogitom napadnuté Autorave-i, tajomný a trochu nešikovný údržbár Autorave-ov Vincent a roztomilá Pino, ktorá vnášala úsmev do tohto seriálu v najväčšej miere (aj keď to bol cogitom nakazený Autorave). To sú tri najhlavnejšie postavy, s ktorými sa budete stretávať takmer neustále. Samozrejme nesmieme zabudnúť ani na Iggiho, ktorý je Real-in Autorave, generálneho riaditeľa Raula Creeda a Real-inho osobného lekára Daidala, pretože aj oni tu zohrajú tiež dôležitú úlohu. A skoro by som zabudol. Ešte je tu Ergo Proxy. Tajomná bytosť, ktorej tajomstvo sa snažia rozlúštiť naši hrdinovia. Tým to však nechce dovoliť vláda mesta Romdeau, ktorá o Ergo Proxy vie určite oveľa viac ako hlavné postavy.

Čo ale Ergo Proxy vlastne je? Je to stroj, démon, alebo iná nadpozemská bytosť? Prečo ho chce vláda Romdeau len pre seba? Tieto a ešte mnohé ďalšie otázky sa vám budú pri sledovaní tohto anime vynárať. Ale žiadny strach. Na každú otázku dostanete odpoveď. Aj keď záver ich odhalí najviac.

Hudba patrí v tomto anime jednoznačne k obrovským kladom. Piesne ktoré zneli v úvodných a záverečných titulkoch spôsobili, že som vždy Ergo Proxy pozeral od úplného začiatku do úplného konca. Počas deja som hudbu moc nevnímal, čo znamená, že nerušila. Všímal som si ju hlavne v posledných epizódach. Tam sa prehliadnuť nedala.

Kresba bola podľa môjho názoru pekná. Nestretli ste sa s tým, že by sa vám nejaká postava, aj keď bola akokoľvek bezvýznamná, podobala na inú postavu. Dokonca ešte aj každý Autorave mal odlišný dizajn.

Aj keď titulky neoplývali práve najznámejšími menami, treba povedať, že pár tvorcov má na účte niekoľko vydarených a populárnych projektov. Napríklad pod hudoný doprovod tohto anime sa podpísal Yoshihiro Ike, ktorý sa zhodou okolností podieľal na projekte Blood: The Last Vampire, alebo taký Dai Sato, ktorý k Ergo Proxy napísal scenár, v minulosti stál za takými anime, akými je Wolf"s Rain, či Samurai Champloo.

No a čo na záver? Snáď len toľko, že toto anime, ktoré v sebe nesie hlboké myšlienky o ľudstve, moci, ale aj láske, by ste si nemali rozhodne nechať uniknúť. Aj keď nesadne každému, som si istý, že väčšina bude z neho nadšená.



Názov: Ergo Proxy Autor: -
Japonský názov: エルゴプラクシー Režia: Shukou Murase
Alternatívny názov: - Hudba: -
Kategória: Seriál
Scenár: -
Dĺžka: 23 epizód


Žaner: Akcia, Dráma, Sci-Fi, Cyberpunk

Dátum vydania:
2006
Štúdio: Manglobe

 Blog
Komentuj
 fotka
orochimaru  1. 2. 2010 00:26
..toto anime nepoznam ale asi si ho stiahnem! ...

..viyzera to dost akcne, a akcne strielackove anime ja mam dost rad!!? ...
 fotka
orochimaru  1. 2. 2010 00:28




















Napíš svoj komentár