Iné názvy: Darker than BLACK – Kuro no Keiyakusha

Žáner: Drama, Mystery, Science Fiction, Supernatural

Director: Tensai OKAMURA

Originálny Autor: Tensai OKAMURA

Rok vysielania: 2007

Počet epizód: 25



Pred desiatimi rokmi sa stala udalosť, ktorá zmenila svet. Nikto presne nevie prečo, ale v tom čase sa v Tokyo objavila oblasť zvaná Hell’s Gate, ktorá zastrela dovtedy modré nebo falošnými hviezdami. Iba neskôr však bolo zistené, že tajomná oblasť a nebo nebolo to jediné, čo sa zmenilo. Každá hviezda na novej šedej oblohe totiž reprezentuje život jedného človeka so špeciálnymi schopnosťami. Existencia „contractors“, ako sa nazvývajú, je tajomstvom prísne stráženým pred verejnosťou. Contractors totiž získali nielen rôzne schopnosti ako ovládanie elektriny, levitácie a iných, ale boli zároveň zmenení aj po psychickej stránke. Zbavení emócii a riadiaci sa čisto racionálnym myslením, contractors sa stali nemilosrdnými a obávanými špiónmi a vrahmi vlád a zločineckých syndikátov, ktorí nepoznajú morálne výčitky a nemajú absolútne žiadne zábrany v zabíjaní...


Hei – hlavný hrdina celej série, obvykle tichý, utiahnutý a slušný Li Shenshung je v skutočnosti maskovaný contractor, všeobecne známy podľa kódového označenia svojej hviezdy na nebi ako BK201. Aj keď v normálnom živote vystupuje ako medzinárodný študent, jeho skutočnou prácou je vykonávať rôzne úkoly pre tajomný Syndikát, ktoré sa obvykle týkajú iných contractors, či vecí spojených so samotnou chránenou Hell’s Gate oblasťou. Hei však nie je tak docela podobný ostatným ľuďom svojho druhu, keďže ako doteraz jediný contractor nepotrebuje renumeráciu. Teda takzvanú „cenu kontraktu“, ktorú musia contractors platiť zakaždým, keď použijú svoje sily, a to napríklad formou fajčenia, skladania papiera, či niečoho iného.


Yin – contractors neboli jedinými „bytosťami“, ktoré sa pred desiatimi rokmi objavili na svete. Spolu s ich prítomnosťou vznikli aj takzvané „dolls“. Ľudské média bez vlastnej vôle a myslenia, mimikujúce ľudské správanie. Ich špeciálnou schopnosťou je vysielanie takzvaných „observer spirits“, teda akýchsi nehmotných duchov, ktorých používajú na špehovanie a pozorovanie. Mladá Yin je práve takáto doll bez vlastného myslenia a vôle, ktorá spolupracuje s Heiom a jeho týmom vrámci syndikátu.


Mao – tretí Heiov spolupracovník je rozprávajúca mačka Mao, ktorá sa vďaka svojej zvieracej podobe dokáže dostať na ľubovoľné miesta a nepozorovane špehovať ľudí. Na rozdiel od Yin však Mao nie je doll ale contractor, takže sa riadi vlastným racionálnym rozumom.


Huang – posledný člen týmu, nevrlý Huang predáva Heiovi, Yin a Maovi príkazy Syndikátu a riadi ich činnosť, z čoho ale nie je vôbec šťastný, keďže jeho traja spolupracovníci sú preňho iba krvilačnými monštrami bez štipky súcitu a zábran.


Samozrejme, toto nie sú ani zďaleka všetky postavy, s ktorými sa v Darker than BLACK stretnete. Toto anime sa totiž radí svojou vnútornou podstatou k takým titulom od štúdia BONES, ako sú Eureka Seven, Fullmetal Alchemist, RahXephon, či Wolf’s Rain. Aj keď sú samotné námety týchto seriálov veľmi odlišné, všetky do jedného sa vyznačujú najmä prepracovaným príbehom a postavami, ktoré vydobili štúdiu BONES za posledné roky uznanie na poli anime. A práve Darker than BLACK, jeden z najnovších titulov od tohto štúdia, rozhodne dokazuje, že páni z BONES nezaspávajú na vavrínoch a aj naďalej nám mienia poskytovať iba vysokú kvalitu.


Darker than BLACK je anime, ktoré je ťahané dopredu predovšetkým príbehom. Z tohto ohľadu je mu málo čo vytknúť. Celý dej je podaný väčšinou (aj keď nie vždy) formou misií Heia, Yin, Mao a Huanga, ktoré v prvej polovici seriálu v prvom rade zoznamujú diváka s unikátnym svetom tohto anime a princípmi jeho fungovania, a potom stavajú samotnú scénu a uvádzajú na ňu jednotlivé postavy, ktorých je neúrekom. V druhej polovici však už začnú kúsky spletitej skladačky postupne zapadať do seba a z pozadia začne na svetlo vystupovať zložitý boj rôznych skupín o moc. Z priateľov sa stávajú nepriatelia, z nepriateľov priatelia a dej sa zamotáva o nové postavy a nepredvídateľné konanie tých starých. Konečnou stávkou v hre je, ako inak, záchrana sveta a pravdou si nebudete istý až do samotného konca. Keď dôjde na príbeh, je viditeľné, že jeho autorom je režisér Tensai Okamura, ktorý v ňom dokázal zúžitkovať skúsenosti z takých anime ako RahXephon, Wolf’s Rain, Cowboy Bebop a iných a ponúknuť tak vyvážený dej plný akcie, napätia a dobre skrytej pravdy, odhaľovanej po malých kúskoch.

Samozrejme, ako možno očakávať od človeka, ktorý sa podieľal na tvorbe RahXephon a Wolf’s Rain, Tensai Okamura si je veľmi dobre vedomý toho, že samotný príbeh na dobré anime nestačí. Preto aj keď vás príbeh Darker than BLACK určite nesklame, bez dobre spracovaných postáv, ktoré našťastie má, by nebol ani zďaleka tak dobrý. Aj keď z tejto oblasti nechcem moc prezrádzať, samozrejme, aby som vám nepokazil zážitok z pozerania, vedzte, že jednotliví protagonisti Darker than BLACK nie sú iba statickými bábikami, ale všetci prejdu na dĺžke 25 dielov svojim vlastným potešujúcim vývojom a zmenou, ktorá v konečnom dôsledku spraví koniec tohto anime skutočne nepredvídateľným.

Čo sa audiovizuálneho spracovania týka, dúfam, že nikto nespadne od prekvapenia zo stoličky, keď poviem, že kresba odpovedá roku 2007, a to ako svojim vykreslením tak efektami, takže sa pri nej dá sťažovať na iba málo vecí. Už horšie je to však s hudbou. Tá je síce výborná, ale iba pokiaľ si nevšimnete meno hudobného skladateľa pre Darker than BLACK, ktorým nie je nikto iný ako geniálna Yoko Kanno. Musím sa priznať, že od skladateľky takého kalibru som očakával neporovnateľne viac, a keď si zrovnám jej výkon s výkonom napríklad Yuki Kajiura z El Cazador de la Bruja z toho istého obdobia, víťaz je jednoznačný.

Takže príbeh je vynikajúci, postavy pekne vykreslené, audiovizuálne spracovanie je bezproblémové... Má teda Darker than BLACK nejaké chyby? Ako to už obvykle býva, má. Ako prvý by som spomenul ten fakt, že najmä zo začiatku sa môžete v pozadí celého príbehu trochu strácať. Jedným z vedľajších efektov zložitosti zápletky Darker than BLACK je totiž to, že vzhľadom k podstate sveta tohto seriálu nebude prekvapujúce, keď vám proste hneď na prvýkrát nedôjde, o čom že sa to postavy bavia, keď spomínajú Hell’s Gate, stenu vybudovanú okolo Tokyo a celkovo isté dejové prvky. Aj keď je ale toto trochu problémom (záleží samozrejme v prvom rade na divákovi), ja osobne by som ako ešte horšiu vec vnímal asi dve epizódy, pri ktorých sa režisér Tensai Okamura pravdepodobne inšpiroval Ergo Proxy. V behu samotného anime sa totiž dočkáte dvoch dielov, ktoré majú s hlavným príbehom spoločného iba veľmi málo a zaoberajú sa dvojicou rádoby vtipných charakterov – blbého detektíva a jeho asistentky-brigádničky. Čistý filler vykreslený v komediálnej kresbe, odlišnej od zbytku anime, nie je niečo, čomu by som ja osobne v seriáloch typu Darker than BLACK tlieskal.

No a čo už dodať na záver? Darker than BLACK je anime, ktoré sa radí jednoznačne k tým kvalitnejším titulom minulého roku (2007). Ponúka totiž všetko, čo by mal dobrý seriál mať. Teda zložitý a iba postupne odhaľovaný príbeh, oživený početnou, nadprirodzenou akciou a zaujímavými postavami. Seriál, ktorý štúdiu BONES určite hanbu robiť nebude.

Gundam
Web hodnotenie:Web Hodnotenie
ANN 8.51/10
AniDB 8.4/10
AnimeNfo 8.1/10
Gundam 9/10

 Blog
Komentuj
 fotka
orochimaru  14. 1. 2010 13:09
Darker Than Black je take anime dobre na pozeranie!

..len ta druha seria uz bola spabsia you!!?...

..ale co sa tiyka openingou-v to sa jedine dalo!!

!inac to ma aj dost dobre hodnotenie 9/10 ...
Napíš svoj komentár