Neviem , koľkých Birdzákov zaujíma história , ale hádam sa pár dejepisárov nájde . Tento článok chcem venovať udalosti, ktorá mnohé zmenila. O udalosti, ktorá sa niekoľkokrát v histórii ešte zopakovala, keď človek, ktorý mal v rukách všetko a vyhlasoval sa pomaly za boha, bol zabitý on aj jeho pýcha.

Cézar bol isto jeden z najlepších vojenských vojvodcov, človek ktorý vedel plánovať dopredu a dobiť Everest svojich predstav. Je príkladom, že z človeka z neurodzeného rodu je možne sa vystreliť na vrchol a nie nejakej bezvýznamnej krajiny či kráľovstva ale rovno veľkej ríše, ktorú ďalej rozširoval. P.S. žiadny Asterix s Obelixom mu nestali v ceste..... A viete čo bolo na ňom naj? Poznal svoju cenu!! V Stredozemnom mori ho raz chytili piráti a ti zaňho pýtali výkupne. On sa im vysmial a žiadal za seba trojnásobok!!! Ktovie či sa v histórii niečo podobne stalo ešte . Ale k moci neprišiel len ak náhodou. Lóve sa zídu vždy na volebne kampane a rôzne podujatia pre občanov ako to poznáme dnes. Vďaka výdavkom na kampaň a pod. sa dostal do dlhov a ručiť za neho musel sam Crassus, najbohatší Riman.  Nečudo, ved s nim a ešte s ďalším vplyvným mužom Pompeiom , založil vplyv triumvirát. No vzťah s Pompeiom sa menil na vojnu, kocky boli predsa hodené ako prekročil Cézar rieku Rubikon , postupne Pompeia zabil. Za zmienku stoji, že nikto z triumvirátu nezomrel prirodzenou smrťou. Crassus pri ťažení do Partskej ríše bol zajatý a nakoniec zabitý. Iróniou bolo, že mu Partovia naliali do hrdla zlato, opäť príklad pádu bohatstva a moci. 

No a spať k Cézarovi. Vieme dobre, že dobil Galiu, zlikvidoval veľa keltských kmeňov na čele s Vercingetorixom ( jeden z francúzskych autorov spomína , že ako prvý z Francúzov zakikiríkal)+porazil silných a neústupčivých Germánov na čele s Ariovistom.. Aj keď bol Kelt a dnes DNA Keltov všetci Francúzi určite v krvi nemajú ale budíš....

Známy bol aj pre vzťah s Kleopatrou , s ktorou mal aj syna. Nebola jediná , predtým mal tiež vzťahy , ktoré sa už v tých časoch dali ukončiť rozvodom!! Vraví sa , že bol sukničkár ale bližšie som sa tomu nevenoval, pretože jeho vojenské úspechy sú predsa len hodnotnejšie informácie. 

A teraz tá smrť. No či bol zabitý priamo Brutom je ťažko povedať, otázka : Aj ty syn môj?  mohla nasvedčovať , že bol jeho nevlastným synom ale zabitie sa mu nedá dokázať , lebo určite bolo atentátnikov  viac , ktorí naňho plánovane zaútočili.

Jeho zabitím skončili plány ťaženia ďalej na východ. Nevzkriesila sa republika, ako jeho útočníci čakali. Ale kométa ,ktorá bola po jeho smrti zaznamenaná na oblohe mala vraj znamenať jeho božskosť , ale tu mu skôr vytvoril Marcus Antonius , jeho veľký prívrženec a jeden z najvačších cisárov v rímskych dejinách: Augustus.



 Napínavý príbeh
Komentuj
 fotka
motovidlo323  27. 12. 2019 15:53
Tak zas nepovedal by som, že bol úplne neurodzeného pôvodu, veď aj jeho otec bol vysoký úradník, axa nemýlim.
Napíš svoj komentár