Občas príde nejaká žena s myšlienkami hodnými zapísania do kníh. A stále vraví - o sebe, o rodine, o láske, o milencoh a milovaní. Nikdy nevedia, čo vravia, ale sú to myšlienky hodné úcty. Majú v sebe silu - ako ruská vodka, ale vždy vyprchajú. Zapadnú prachom a s nimi aj ich tváre a slzy a ich pohľady a dotyky. Za zatresknutými dverami sa akosi ľahšie dýcha - dopijem posledné dúšky vína a premýšľam.

*

Kedysi ma tieto pocity nútili byť bezmocným. Keď žena zanechá za sebou len vôňu a stiahnutý žalúdok a žiadne dotyky. Čím viac stárnem, tým viac strácam dôvody zúfať. Dokážem vydržať sám so sebou aj pár hodín, dokážem myslieť na príjemné veci ako sú veselé opice na Madagaskare a hneď nato ma napadne - kdesi som čítal, že sa tam nekontrolovateľne vyrubujú lesy a potom sa prehúpnem k tomu, že tam bol predsa jeden Slovák niečo ako kráľ, alebo prezident a ... Králi sú na hovno!

*

Sused Hvizdák sa občas zastaví na poldeci, niežeby to bol alkoholik, ale býva sám. Vždy viem keď prichádza. Najprv postáva na chodbe asi 5 minút a premýšľa či zazvoniť a čo povedať - je strašne nervózny. Potom sa párkrát natiahne k zvončeku a zazvoní. Stále ho pozorujem cez priezor na dverách a lichotí mi, že niekto, o generáciu starší, má predo mnou rešpekt, len kvôli tomu, že mám doma domácu slivovicu, ktorá mu tak chutí.
Vždy koktá a snaží sa pýtať na školu. Neskôr sa opýta na ženské, alebo laňky, ako to on volá.
Je naozaj zaujímavé ako sa ženám priradzujú pomenovania zvierat - mačička, hrdlička, či ako u nás - pyraňa, alebo ktovie ako ešte. Ale ani chlapi neunikajú z toho zvieracieho slovníka - hovädo, sviňa, vôl...

Oči má vždy smutné a gestá splašené, akési neohrabané a ťažkopádne, niekedy mám pocit, že rukami niečo zvalí alebo, že mi nechtiac vypichne oko. Milý človek.
"Len tie svine ma nechcú!", povie na amrgo žien a vyškerí tých pár zubov čo mu ostalo po krčmových bitkách a zanedbanej ústnej hygiene. Akonáhle začne vravieť o ženách, ulejem mu. Potom aj druhý a keď už príliš nadáva, vtedy mu poviem, že je čas ísť.

*

Cítim sa prázdno. Vianoce sú akosi priblízko a žiarovky na stromčeku nesvietia. Serie ma to každý rok, keď ich precízne prichytím na konáre stromčeka a nakoniec nesvietia. Každý rok to isté, asi by som mal kúpiť nové. No na ten týždeň sa neoplatí. Isto by hneď bolo veselšie, keby každé svetielko svietilo inou farbou a ja by som si zahasil v celom byte a celú noc by som sa pozeral na tie malé utešené svetielka. Ako len krásne blikajú...

*

Dopíjame víno a bavíme sa o poľských tlačenkách a paštétach. Akosi mi táto téma stačí k pocitu, že predsa len tu už sú Vianoce. Na Vianoce by nemal byť nikto sám a keď sa s niekým bavíte o poľských paštétach predsa to je dôkaz, že nie ste sami. Sú chudáci, ktorí sa nemôžu baviť ani o paštétach, ani o ženách, ani o chľaste - takí končia na psychiatriách alebo pod vlakom.

*

Kúpil som si v obchode čokoládovú sošku snrčeka, okrúhle zelené mydlo, ponožky, automapu Ukrajiny, svetielkujúceho psíka na kľúče. Kúpil som si šálku s klaunom a tekvicové semienka a jedno pivo. Všetko mi to predavač natlačil do igelitky a tá to všetko obopla ako dlhé ženské nohy ovíjajúce sa okolo mužských tiel. Nič z toho nepotrebujem, ale pri ceste domov, som bol rád, že mám aspoň niečo...

 Blog
Komentuj
 fotka
she  25. 12. 2010 00:41
ty mozes napisat asi fakt o comkolvek a stale sa mi to bude pacit
 fotka
chajka  25. 12. 2010 11:34
asi prvý článok (aj) o vianociach, čo sa mi páčil..
 fotka
piotra  25. 12. 2010 12:10
Píšeš veľmi zaujímavo
 fotka
bonita  25. 12. 2010 13:27
pre mňa tvoj najlepší blog, a ak som ti to už ku nejakému predošlému článku napísala tak to ignoruj u mňa vedie toto
 fotka
2807  25. 12. 2010 16:59
raz sa odhodlaj a napíš knihu. Píšeš pútavo
 fotka
jaro1991  25. 12. 2010 22:51
uzasne... hlavne tie blbosti, ktore su take random, ze davaju zmysel...
Napíš svoj komentár