Kto z Vás si ešte z povinného čítania na SŠ pamätá báseň s názvom Svatební košile z knihy Kytice od K.J.Erbena? Bola o dievčati ktoré sa modlilo k Panne Márii aby sa jej milý vrátil. A naozaj sa vrátil lenže bol už po smrti a svoju milú odvliekol na cintorín, kde sa zúfalé dievča pred ním schovalo do márnice, v ktorej bol akurát nebožtík.(nepríjemná predstava, ale v knihe sú aj väčšie lahôdky takže rozhodne odporúčam prečítať...) Kniha bola pôvodne vydaná pod názvom"Kytice povesti národních" a ja by som sa s Vami rada podelila o povesti ktoré sa týkajú Velhartického Cintorína, na ktor sa mali odohrávať udalosti ktoré Pána Erbena inšpirovali.

V jednej z povesti sa hovorí o tom že mladý muž nedokázal zniesť odmietnutie dievčiny do ktorej bol zaľúbený. Dievča mladíka odmietalo pretože malo v srdci stále svojho milého ktorý umrel na fronte. A tak pomstychtivý mladý muž mŕtveho vojaka oživil aby si svoju milú zobral a nebohú dievčinu zavliekol na cintorín a zavrel do kostola ktorý je jeho súčasťou.

Podľa ďalšej sa na tomto cintoríne hneď vedľa kostola Márie Magdalény odohrávala čierna omša, ktorá mala za účelom oživiť mŕtveho. Účastníci rituálu mali uniesť z neďalekého mesta krásnu mladú pannu a obetovať ju. Podľa niektorých zdrojov túto pannu pred obetovaním zachránila vyššia moc, podľa iných sa rituál podaril a tvár dievčiny ktorá umrela pri hroznom rituále objavuje na omietke kostola. Táto tvár sa nachádza na štíte kostola a je tvorená zo škvŕn, ktoré pri lepšom preskúmaní pripomínajú ľuďom tvár mladej dievčiny. Tieto škvrny nezmizli ani keď kostol dostal novú fasádu, po pár dňoch sa objavili znova.

Škvrnová tvar má podľa povestí aj ďalšiu majiteľku, hradnú pani ktorá umrela pri pôrode. Aby toho nebolo málo, hradnej pani by nie len mala patriť tvár, ale podľa povestí ešte aj straší v neďalekom zámku ako biela pani.

Rozmýšľala som či by nebolo fajn napísať niečo o bielych paniach, ale to by blog mohol úplne odbočiť od pôvodnej témy. Biele panie sú rozhodne zaujímavé tak by sme si o nich mohli napísať niečo nabudúce, čo myslíš milý čitateľ?

K blogu ma inšpiroval bohužiaľ veľmi krátky článoček v zaujímavom časopise a ďalšie zdroje som našla na internetoch, pretože ako som pri pátraní po ďalších informáciách zistila, o tejto téme písalo veľa stránok.

Nápad na blog mi tým pádom už moc originálny nepríde, ale snáď sa nájde niekto komu sa bude páčiť...



 Blog
Komentuj
 fotka
11  21. 11. 2019 16:16
.
Napíš svoj komentár