Sedela pod starou jabloňou a po lícach jej stekali slzy...Hoci už prešlo odvtedy päť rokov, čo ho naposledy videla, stále s rovnakou jasnosťou si vedela vybaviť jeho tvár. Tie husté čierne vlasy a hlboké zelené oči... Stále ho ľúbila, hoci jej tak veľmi ublížil. Ked sa od jeho mamy dozvedela, že si našiel inú, zrútil sa jej celý svet. Ako jej to mohol urobiť? Po tom čo spolu prežili? A ešte mal aj odvahu jej zavolať, no ona mu to aj tak nezdvihla. S obdivuhodnou vytrvalosťou jej volal celé dva týždne, až kým si nezmenila číslo. O niekoľko dní sa s otcom presťahovali do malej dedinky na Oravu. Tam sa snažila so všetkým vyrovnať a pomaly naňho zabudnúť, no veľmi sa jej to nedarilo. Jeho obraz ju stále prenasledoval...Všetky tie darčeky a milé drobnosti od neho jej ho pripomínali. Asi po mesiaci od ich rozchodu zistila, že je tehotná. Prekvapilo ju to, no bola štastná, že čaká jeho dieťa. A dala mu rovnaké meno ako mal on. Šimon.
Utrela si oči a zahľadela sa na malého čiernovlasého chlapca, ktorý sa s veľkým huňatým psom naháňal po lúke. Občas sa malý Šimonko pýtal na svojho otca a ona mu s nehou v hlase o ňom rozprávala.Neprezradila mu, že ju opustil kvôli inej. To mu povie až bude väčší.

Narodenie malého Šimonka bolo v ich rodine významnou udalosťou. Otec dokonca kvôli nemu prestal piť a všetok svoj voľný čas venoval malému. Casto ho spolu kočíkovali a ked trochu vyrástol, čítaval mu večer rozprávky. Malému Šimonkovi sa vždy tak nadšene rozžiarili očká. Rád počúval svojho starkého. S láskou sa dívala na syna a s bolesťou si uvedomovala o čo všetko Šimon prišiel. Mohi byť teraz spolu. Aké by to bolo krásne, keby bol pri nej.

V ten deň sa Šimon náhodou ocitol v tej istej dedinke, kde bývala ona. Prišiel pozrieť bývalého spolužiaka z vysokej, ktorého už dlho nevidel. Chvíľu mu trvalo, kým sa v dedine zoorientoval, no potom už nemal problém nájsť jeho dom. Zaparkoval auto na kraji cesty a vystúpil von. Vo dvore sa nejakí chlapci hrali s loptou. Boli dvaja, jeden menší čiernovlasý a ten druhý vyšší čiernovlasý. -Ahojte chlapci, pozdravil ich. -Je ocko doma?

-Áno je, odvetil ten menší a ponúkol sa že ho zavolá.
-Ako sa voláš? spýtal sa Šimona.

-Šimon, odvetil pohotovo.

-Aj ja som Šimon, usmial sa.

-Naozaj? Mamička vravela, že aj môj ocko sa tak volal.

-Tvoj ocko? zbystrik pozornosť.
-Áno, ale on s nami nebýva, dodal trochu smutne.

-Prečo? Odišiel od vás?

-Nikdy som ho nevidel, povedal Šimonko a vyhodil loptu do vzduchu.
-A čo o ňom vieš?

-Nič, pokrútil hlavou.- Ani mamička o ňom nič nevie.

Bol si úplne istý, že je to jeho syn. Najradšej by ho bol od radosti vyobjímal, no rozhodol sa, že najprv pôjde za Zuzkou a všetko jej vysvetlí.



Spolužiak bol dá, že ho prišiel navštíviť. Usadil ho do obývačky a ponúkol ho červeným vínom.

-Ako sa ti darí? spýtal sa.

-Celkom fajn, odvetil a odpil si z pohára.

-A už si sa oženil?

-Nie aj ked by už bol načase, povedal a zamyslene pozrel von oknom. Nepoznáš náhodou Zuzku, ktorá má syna v takom veku ako tvoj Mirko?

-Hm.. no jednu poznám. Býva na hornom konci dediny v takom dome porastenom brečtanom. Zije iba s otcom a sama vychováva toho chlapca.

-To bude ona, zvolal nadšene.

-Kto ona?

-No moja bývalá láska. Prepáč, ale už budem musieť ísť.

-Tak skoro? Ved si len teraz prišiel?

-Ešte sa zastavím, povedal vo dverách. Miro len nechápavo krútil hlavou.



Dom našiel poľahky. S tlčúcim srdcom zazvonil a netrpezlivo čakal, kto mu otvorí. Dúfal, že to bude ona. Otvoril mu však jej otec.

-Dobrý deň, pozdravil ho. Otec naňho prekvapene poztrel. Zdal sa mu nejaký povedomý.

-Šimon si to skutočne ty?

-Ano ja, vyhrkol. Otec natešene otvoril náruč a chlapsky ho objal.

-Zuzka sa išla s Šimonom prejsť , povedal.- Tam, ukázal prstom na nedalekú lúku.

-Idem za ňou, povedal a vybehol z dvora. Otec ho s úsmevom pozoroval. Bežal a vietor mu svištal okolo uší. Po chvíli zastal a poobzeral sa okolo. Vzápätí ju zbadal. Kráčala s malým Šimonkom držiac sa za ruky. Pobral sa im oproti.



-Mami to je ten ujo, čo sa so mnou dnes rozprával, zvolal nadšene Šimonko a vytrhol sa jej z ruky. Na jej začudovanie sa rozbehol oproti nemu. Videla ako mu vletel do otvorenej náruče a ako ho zatočil. Zrýchlila krok. Bola zvedavá kto je ten neznámy muž, ktorý si získal jej syna.

Zastala kúsok od nich a ked sa mu lepšie pozrela do tváre, zostala stáť v nemom úžase. Bol to on. Šimon. Jediný muž, ktorého milovala.
-Co tu robíš? spýtala sa prekvapene.

On sa zasmial a postrapatil Šimona po vlasoch.- Vy sa poznáte?

-Áno Šimonko, odvetila a nechápavo sa naňho dívala.

-Mama mi všetko povedala. Vtedy ti klamala, lebo nechcela , aby sme sa dali dokopy. Vieš nepáčilo sa jej, že tvoj otec pije.

-Už nepije. Prestal s tým po Šimonkovom narodení.

-Tak to ma teší, povedal a obrátil sa k synovi. Cupol si k nemu a uprene pozrel do jeho veľkých hnedých očí aké mal on.

-Šimonko ja som ten Šimon o ktorom ti maminka rozprávala...

-Ty si môj ocko?

-Ano tvoj ocko, odvetil.

-A už ostaneš s nam navždy?

Šimon sa usmial. -Asi áno. Ale iba ak si to bude maminka želať.

Malý sa otočil k mame.- Chceš mami, aby s nami ocko ostal, spýtal sa dychtivo očakávajúc odpoved.

-Áno srdiečko, povedala ona so slzami v očiach.

O mesiac mali v miestnom kostolíku svadbu. A o rok pribudol k malému Šimonkovi další braček- Filipko.

 Vymyslený príbeh
Komentuj
 fotka
adka279  3. 8. 2009 13:41
jéééj..krásne
Napíš svoj komentár