"Zec to rebro starý, a nekukaj tak na mna!"

Prevrátil som oči, z hlboka sa nadýchol, vstal od stola a vyšiel na dvor. Slnko pekne hrialo, Cigán, kocúr, sa vyhrieval vedľa schodov. Na hlave mu súložili dve muchy. Nech! Vytiahol som z vrecka na košeli cigaretové papieriky a vrecko tabaku. Tabak som starostlivo vložil do zohnutého papierika a začal šúľať. Keď už bola cigareta takmer hotová, oblízal som jednu stranu papierika a dielo dokončil. Vložil som cigaretu do úst a zapálil ju. Cigán medzitým prišiel ku mne. Vdýchol som hlbokým nádychom do seba dym a kocúr sa mi začal obtierať o nohy.
"Nedáš pokoj?!"
Kopol som ho do riti a išiel k zajacom. V zajačinci bol jeden koterec prázdny, teda, neboli tam zajace. Mal som tam schovanú sedemdecku slivovice a jeden poldecák. Vytiahol som fľašku, naplnil poldecák a vyprázdnil ho. Do seba. Zopakoval som to ešte dva krát a išiel som do krčmy pozerať futbal.

"Kurva! No toto neni možné hintaký gól dostať!" zrevala Stará Mama.
Stará Mama bol, nech je mu zem ľahká, jeden z mojich bývalých spolužiakov. Bol lenivý ako voš. Keď mal ísť s niečim pomôcť, vždy sa vyhovoril, že musí ísť pomáhať starej mame. Tak mu prischla prezývka Stará Mama.
Bol už opitý a excitovaný z nemožného futbalu. Za prvý polčas vyfajčil asi dvanásť Marsiek. Ja som pil druhé pivo s prvou borovičkou a celý čas som pokukoval po krčmárke. Bola vdova. Mala hlboký výstrih, veľké prsia, ktoré napriek jej veku vyzerali obstojne. Vlasy do vrkoča, červeno-čierne šaty, dlhé nad kolená. Všetci v dedine hovorili, že je piča. Mne to nevadilo, ja som ju len trtkával, takže to, že bola piča nepredstavovalo žiadnu prekážku.

Pri vedľajšom stole sa s veľkým hrmotom zrútil na zem starý Bago a začal sebou trhať. Bol to miestny opilec. Ako aj my, lenže on pil o jednu triedu vyššiu ligu. Krčmárka Jana rýchlo zavolala sanitku a začala ho kriesiť. "Dneska z trtkačky asi nič nebude", povedal som si. "Veď viem aké sú ženské, hneď sa rozrušia a ja po srande."

"Vidíš Stará Mama, takto skončíme aj my...", vravím.
"A čo, kokot? Hadam nechceš, aby som do hrobu išou zdravý!"

Rozhodca odpískal polčas. S Bagom to ešte šklbalo, ja som si išiel vystrieť kosti pred krčmu a zapáliť si. Pred krčmou sedeli decká a Jožov Moravčíkov syn sa pokúšal nakopnúť starého hrdzavého pioniera.

"Prechlastal si to, kamarát! Zahádzal si si sviečku, takto to veru nenakopneš." kričím naňho šúľajúc cigaretu. Mladý Moravčík si čosi zašomral, zo dva-tri krát sa ešte pokúsil stlačiť nohou štartovaciu kľuku, zahrešil a rozhodol sa, že si toho pioniera radšej pekne odtlačí preč. Zapálil som si a vyzeral, kedy príde sanitka. "Snáď si ho aspoň odvezú skôr, než sa začne druhý polčas", zašomral som si pre seba.

Bola takmer polovica druhého polčasu, keď sanitka vyštartovala z pred krčmy. V tichosti sme dopozerali futbal, zaplatil som a išiel som k Bláhovým po pílu čo som im pred troma týždňami požičal, dúfajúc, že Zdeněk je už z kasární doma. Raz som kedysi dávno pretiahol jeho starú, čo som nemal robiť. Pri Bláhovej sa to samozrejme dozvedela celá dedina, okrem Bláhu. On je totiž úžasne tupý, ale dobrák.

"Nazdar fešáku! Přijel jsi si po pílu, a nebo jěště po něco jinýho?" Kričala so zvodným úsmevom Bláhová zo záhrady opierajúc sa o motyku. "No jasné, Zdeňek je v práci." zamrmlal som.
"Pojď fešáku, něco ti ukážu!" Z hlboka som sa nadýchol, otvoril bránku a nasledoval ju do domu. Rýchlo a roztržito si umyla a utrela ruky.
"No kde je tá píla?"
"Pojď!"
Išiel som za ňou do komory.
"Takže ty by jsi chtěl pílu, jo?" Otočila sa ku mne a chytila ma za gule.
"Fuj, co jsi zase chlastal, terpentín? Smrdíš jak lihovar.."
"Ale daj mi pokoj, starého Baga zobrala z krčmy záchranka, je mi zle a chcem len svoju pílu, nemám na teba náladu" ešteže som sa mohol na Baga vyhovoriť, pomyslel som si.
"Hm, najednou ti ho je líto, co?" Spýtala sa urazene a ohrdnuto
"Na, tu máš" strčila mi do ruky pílu a tlačila ma pred sebou z domu von.
"A už jdi!"
"Veď idem!" zasmial som sa na celé hrdlo

Keď som prišiel s pílou domov, moje rebro už obhrýzal Dunčo...

 Denník
Komentuj
Napíš svoj komentár