Gratulujem našli ste recenziu na spoločenskú hru SLOVENSKÁ REPUBLIKA!
V nasledujúcich riadkoch vám v skratke vysvetlím ako hra funguje.
Každý hráč si najprv musí vybrať jednu zo strán, k dispozícii sú strany:

SMS (Slovenská mierová strana)
Víťazným cieľom tejto strany je „vyčistiť Slovensko“ od akýchkoľvek menšín, poprípade vyvolať vojnu so susedným maďarskom. Výhodou strany je stabilná voličská základňa do roku 2012

HZSD (Hnutie za Slovenskú demagógiu)
Cieľom tejto strany je zdesaťnásobiť svoj osobný kapitál do konca hry. Výhodou strany je, že začína hru s veľkou presilou v parlamente.

SÚDK – ps (Slovenská únia dohodnutých kompromisov )
Cieľom tejto strany je dosiahnuť aby bol ukazovateľ kapitalizmu na najvyššom čísle respektíve zdesaťnásobiť svoj štartovný kapitál. Výhodou strany je že v momente keď vstúpi do hry má štartovný bonus v počte kresiel, pretože ľudia si myslia, že nastáva zmena.

ZDER SD (Zder Socíkovská dozorkracia )
Cieľom strany je dostať ukazovateľ komunizmu, poprípade klientelizmu na najvyššie číslo.
Výhodou strany je že v momente keď vstúpi do hry má štartovný bonus v počte kresiel, pretože ľudia si opäť myslia, že nastáva zmena. Počas hry môže táto strana získať kartu nesmrteľnosti.

ANANAS (Aliancia na aplikáciu nových antikonzervatívnych sľubov )
Cieľom strany je dostať ukazovateľ liberalizmu na najvyššiu úroveň, vyhrať však môže aj keď do ústavy ukotví manželstvo homosexuálov, alebo legalizáciu marihuany. Výhodou strany je, že sa dokáže zjednotiť aj so stranami s protichodným cieľom.

MOST ( Maďarská originálna strana tolerancie )
Strana vyhrá ak do konca hry zabráni strane SMS vyhlásiť vojnu Maďarsku, poprípade keď ukotví do ústavy druhý štátny jazyk. Výhodou strany je pevná základňa voličov.

KOPA ( Klub ovečiek pastiera Adama )
Cieľom strany je dosiahnuť maximalizáciu konzervativizmu poprípade ukotvenie zákazu interrupcie v ústave. Výhodou strany je pevná základňa voličov, strana dostáva špeciálne bonusové body za rozvracanie koalícií.

Priebeh hry.
Hra je rozdelená na šesť volebných období striedajúcich sa po /väčšinou/ 4 rokoch od roku 1993 po rok 2013. Každý rok je rozdelený na 12 úsekov počas ktorých sa vytiahnú dve karty z balíčka „kauzy a prúsery“.

Príklad karty z balíčka „kauzy a prúsery“:
Nástenkový tender.
„Ľudia prišli na to, že si obišiel zákon o verejnej súťaž a novinári ti idú po krku.“ Po prečítaní karty spusti hlasovanie o:
A) odvolaní tvojho poslanca (stratíš 10% voličov do budúceho volebného obdobia, viera vo vládu klesne o 3 body a v ďalšom hlasovaní sa nemôžeš zúčastniť)
Podrobnom vyšetrení kauzy ( odlož kartičku do obálky „kauzy pre budúcu novo zvolenú vládu – táto možnosť sa v novom hlasovaní po otvorení obálky už nedá využiť)
C) Zvrhnutí kauzy na predošlú vládu ( všetky strany v predošlej vláde stratia 5% voličov do budúceho volebného obdobia a nemôžu sa zúčastniť nasledujúceho hlasovania, viera vo vládu stúpne o 1 bod.

Na hracom pláne máme položené jednotlivé ukazovatele, ktoré môžu ovplyvňovať kauzy, bonusové karty alebo dodatočné hlasovania.
Ukazovatele sú:
Kapitalizmus vs. Komunizmus
Liberalizmus vs. Konzervativizmus
Vojna s maďarskom vs. Mier – pokiaľ tento ukazovateľ klesne na vojnu, z balíčka „kauzy a prúsery“ sa vyhodí 12 kariet a ukazovateľ času sa posunie o 12 mesiacov (počas ktorých trvali nepokoje) Strana SMS v túto chvíľu prestáva hrať a zaraďuje sa na zoznam víťazov.
Tieto ukazovatele pomáhajú určiť momentálny stav republiky, ich maximálne hodnoty sú tiež cieľovými bodmi niektorých strán.
Ďalej sú na ploche ukazovatele:
dôvery vlády – pokiaľ je ukazovateľ na nule spúšťajú sa predčasne nové voľby.
Pomeru koaličných a opozičných hlasov – pokiaľ je tento ukazovateľ v pomere 90:60 a vyššie koalícia môže meniť ústavu.
Ukazovateľ času – odpočítava 12x 20 ťahov z kopy „kauzy a prúsery“
Počet nerozhodnutých voličov.

Bonusové karty dávajú svojim držiteľom určité výhody.
Príklad bonusovej karty:
„Poškvrnený líder strany odstúpil.“ Túto kartu môžeš využiť pri akejkoľvek nasledujúcej kauze, ktorá zasiahne tvoje atribúty, vyhoď túto kartu a efekt kauzy na teba nepôsobí.

Dodatočné hlasovania môžu byť spustené kauzami, poprípade klesnutím ukazovateľa dôvery vlády na nulu, respektíve pri vhodnom pomere koaličných poslaneckých kresiel na zmenu ústavy.

Hrací plán každého hráča obsahuje počítadlo voličov danej strany v (%) a počet kresiel v parlamente.
Koniec hry
Hra končí po uplynutí stanoveného času 20 rokov, víťazom je každý kto úspešne splnil aspoň jeden cieľ svojej strany. Ako náhle strana splní svoj cieľ, môže hráč opustiť hru a zapísať sa na zoznam víťazov.

 Blog
Komentuj
 fotka
demoniqangel  30. 6. 2012 11:19
Podľa mňa by malo byť dodatočné kolo. Všetci sa zozname víťazov sa začnú vzájomne obviňovať, hádzať na seba prúsery, a snažiť sa prinútiť všetkých ostatných, aby sa vzdali, zbankrotovali, pozabíjali, pofackovali a ponadávali si do Ančí, následne vytunelovali Slovenskú republiku a odleteli si váľať gulky na Kaimanské ostrovy...
 fotka
lubobs  8. 8. 2012 20:52
Napíš svoj komentár