Tyčinková teória

Predstavme si dve deti s chudobných afrických štátov, ktoré ešte nikdy nejedli tyčinky typu Mars, Twix a pod.

Obe tieto deti sedia v oddelených miestnostiach a sú pred nich položené tyčinky rôznych druhov.


Prvému dieťaťu je prednesená úloha takto:

„Vyber si jednu tyčinku.“

Dieťa si vyberie jednu tyčinku, nie je podstatné ktorú, ale môžeme predpokladať, že tú ktorej obal bude najzaujímavejší pre dané dieťa.

Dieťa tyčinku rozbalí a ochutná ju. Jeho takmer stopercentná reakcia bude odpoveď, že nikdy predtým nejedlo niečo tak chutné. (Opierame sa samozrejme o fakt, že deťom chutia sladkosti).

Nasleduje banálna otázka na dieťa:

„Chutí ti táto tyčinka?“

Odpoveď bude samozrejme áno. Nasleduje ďalšia otázka:

„Chceš si ju dať znovu?“

Odpoveď bude pravdepodobne áno.


Druhému dieťaťu je však úloha prednesená takto:

„Vyber si jednu tyčinku, ktorá ti bude chutiť najviac.“

Dieťa, pokiaľ bude postupovať uvážene, začne postupne ochutnávať tyčinky a porovnávať ich medzi sebou. Takto si vytvorí preferencie voči istým atribútom cukrovinky. (Napr.: Nemám rád želé v kombinácii s čokoládou. Preferujem kombináciu karamel a cereálie)

Takto dieťa časom ochutná dostatočný počet tyčiniek, aby mohlo predpokladať, ktorá mu vyhovuje bez ochutnávania. Dieťaťu už bude stačiť informácia čo daná tyčinka obsahuje, pokiaľ si nebude kombináciou isté, ochutná ju a jeho obzor chutí sa rozšíri.

Nová otázka položená tomuto dieťaťu bude:

„Ktorá tyčinka ti chutí najviac?“

Odpoveď môže prísť po dlhšej dobe než v prvom prípade. Ale iba jedno dieťa dostalo úlohu, ktorá rozšírila jeho skúsenosti a obzor.


Ponaučenie:

Ľudia žijúci vo vzťahoch sa oberajú o možnosť spoznávať mnohé povahové stránky iných potenciálnych partnerov, čas strávený v uzavretom vzťahu je pre nich uzavretím vo vákuu. V bubline. (Samozrejme sa predpokladá, že tento vzťah bude vyrovnaný a čestný.)

Neskracujte si rozsah vašich možností záväzkami a bublinami.



Bublinová teória


Vzťah, akýkoľvek, nielen milostný, vytvára puto. No puto vo svojej podstate znamená aj vytvorenie tzv. „bubliny“ alebo bariéry v okolí dvoch či viacerých ľudí zapojených do vzťahu.


Bublinová teória sa zaoberá len milostným vzťahom medzi dvoma partnermi. Jej zárodok spočíva v rozdelení času.

Človek delí svoj čas medzi svoje potreby, (ako spánok, stravovanie a pod.) medzi prácu, resp. školu a svojich priateľov + rodinu.


Skúste predpokladať, koho čas sa „skráti“ ak sa do tohto rozdelenia zapojí aj vzťah?

Dochádza k zníženiu interakcie s okolím...vytvára sa bublina.


V rámci tejto bubliny je pozornosť venovaná len jedným smerom, zužuje sa spektrum informácií, emócií a zážitkov, ktoré obaja partneri zdieľajú. Takáto bublina vedie k stereotypu.


Bubliny majú odplašujúci charakter na jedincov, ktorí v nich nie sú uzavretý. Vytvárajú fyzickú, morálnu a psychickú bariéru.


Odpovedzte si na otázku:

Ku komu by ste si prisadli v bare, ak by ste museli s niekým viesť konverzáciu? K osamelej osobe, alebo k páriku (,ktorý sa pravdepodobne bozkáva, resp. jeho účastníci sa inak venujú sebe navzájom)?



Samozrejme nie všetky bubliny musia byť také hrubé a odplašujúce ako v predošlej otázke, ale extrémne príklady nám majú jasne ukázať myšlienku, ktorú bublinová teória zastupuje. Zadaní ľudia sú vo svojej podstate zväčša menej zaujímavý pre ostatných. (Predpokladám, že ide o preferovanie človeka, ktorý svoju pozornosť v živote neupriamuje na jedinú osobu, ale je schopný ju rozdeliť medzi viacerých.) Tento jav môžeme nazvať „Efekt voľného času“.


Slobodní ľudia preto v priemere viac komunikujú a zdieľajú svoj čas s inými ľuďmi. Chyba však nastáva, keď túto svoju výhodu vymieňajú za bublinu.


Ponaučenie:


Ostaňte slobodní a bez tých záväzkov, ktoré vás slobody zbavujú. Snažte sa radšej nájsť ľudí, ktorí zdieľajú váš názor na slobodu a trávte svoj čas s nimi.

Méty zblíženia


Ľudská interakcia prechádza istými „métami“, ktoré sú schodíkmi na ceste k vytvoreniu vzťahov (nie len milostných). Najprv si predostrieme približnú schému takýchto mét.


Úspešne „zdieľanie“ znamená dosiahnutie danej méty a každá z týchto mét obsahuje pre obe strany určité benefity.

Konkrétne „zdieľané“ veci sa môžu v poradí líšiť, no toto je bežná schéma zdieľania.

Zdieľajú sa:

1. Informácie
2. Nevyhnutný čas
3. Emócie
4. Voľný čas
5. Majetok a financie
6. Súkromie
7. Intimita
8. Život


Posledný bod je taktiež aj konečným, dal by sa nazvať bodom, kedy dve osoby žijú spoločný život. Všetkým určite príde na rozum jediný spôsob ako to docieliť, manželstvom. No ak by sme vyškrtli z rebríčka zdieľanie intimity, môžeme ju použiť aj na celoživotné priateľstvá.

Naša výchova hovorí, že manželstvo by malo byť jediné, kde sa zdieľa intimita, je to tak aj v praxi?


Ponaučenie:

Nežite v stredoveku a nerobte si záväzky s každým, koho „pobozkáte“ , pokiaľ sa nechcete odrezať od zvyšku sveta, mala by pred každou métou prísť otázka: „Je toto záväzné a vytvorí to okolo mňa bublinu?“




Efekt permanentného obsadenia


Bublinová teória môže viesť k nebezpečným efektom. Napríklad k efektu permanentného obsadenia.

Tento jav nastáva, keď človek síce strieda partnerov, no s každým si vytvorí hrubú a dlhodobú bublinu. Čas, ktorí strávi „single“ medzi dvoma novými vzťahmi je nepatrný a preto si táto osoba vytvára okolo seba efekt permanentného obsadenia. Jednoducho povedané, aj potenciálny partneri sú odplašení vysokou šancou, že ich cieľ bude v dobe záujmu “obsadený“.

Pokiaľ je tento efekt vytvorený v istej spoločnosti, spoločnosť prestáva mať o daného človeka záujem.

Opäť však pripomínam, že musí ísť o plnohodnotný vzťah, kedy sa jedna osoba venuje úprimne a naplno druhej a naopak....inak povedané kedy vzniká skutočný vzťah a hrubá bublina okolo neho.


Ponaučenie:


Pokiaľ chcete „ochutnávať ľudí“ tak to nerobte cez vzťahy, odrežete si tak cestu k mnohým ľuďom a pokazíte svoju reputáciu.

Negatívny vplyv „bublinovania“


Pomyslené vákuum ktoré vytvára vzťah okolo dvoch ľudí ich uzaviera pred novými skúsenosťami a možnosťami. Asi najhorší vplyv takéhoto bublinovania je možné pozorovať na sexuálnej neskúsenosti ľudí v bubline. Logicky, pokiaľ akákoľvek osoba nevystriedala istý počet sexuálnych partnerov, nemôže sa vyhlasovať za skúsenú. Tj.: nemôže mať istotu v maximálnom uspokojení partnera, nemôže mať absolútnu istotu v svojom uspokojení.

Tento negatívny vplyv však badať aj na iných, nefyzických prejavoch. Takto dochádza k nezmyselným hádkam, nedorozumeniam a sklamaniam.


Ponaučenie:

Nebuďte bubliňáci a skúšajte. Svet je tu na ochutnávanie. Tak ochutnávajte dokým máte chuť, lebo ak ju stratíte, bude vás to jedného dňa mrzieť.




Dilema svetrov


Úprimne verím, že otázka predmanželského sexu je v našej spoločnosti prekonaná, no aj tak musím spomenúť dilemu svetrov ako výstrahu pre každého, kto by sa chcel „uzavrieť do vzťahu“ a až potom zdieľať svoju intimitu.


Slúži k tomu tento príbeh:

Obchod predávajúci svetre raz navštívil muž, ktorí si nechcel sveter kúpiť, dokým si ho nevyskúša. Dilema obchodníka preto bola, rozbaliť nejaký sveter a ponúknuť ho na skúšanie, alebo riskovať, že zákazník ho odmietne kúpiť zabalený?

Pokiaľ sa obchodník rozhodol sveter rozbaliť a nebude sa zákazníkovi páčiť, jednoducho si počká na niekoho ďalšieho, kto ho vyskúša.

Samozrejme sa nájdu aj taký zákazníci, ktorí budú trvať na tom, že chcú sveter výhradne iba zabalený. Odmietnu preto všetky skúšané svetre. Doma potom sveter rozbalia, vyskúšajú si ho... a s veľkou pravdepodobnosťou im nebude sedieť do konca života.


Ponaučenie:

Nesnažte sa hrať vo vašom sexuálnom živote ruletu. Celoživotnému záväzku by mali predchádzať „záťažové testy“ a tým sa nemyslí len sex ale aj správanie v hádkach a rôznych náladách.




O vzťahoch všeobecne


Každý zdravý a rozumný človek sa samozrejme jedného dňa zaviaže s iným a bude to skutočný vrchol jeho života.

Na svete je priveľa ľudí, nemôžu nám venovať pozornosť a tak sa snažíme získať pozornosť jedného človeka, ktorý uchová vo svojej pamäti naše konanie, svedomie a našu podstatu. Toto je zakódované aj v našej podstate a nevyhneme sa tomu. Tento text sa však snaží ľudí priviesť k myšlienkam, že naozajstných vzťahov, ktoré vytvoria bubliny by sa mal snažiť mať človek vo svojom živote čo najmenej. Každý jeden rozpadnutý vzťah a prasknutá bublina je ako nedostavaná rajská záhrada. A zakaždým povedaným „Ľúbim ťa“ inému človeku, tieto slová strácajú svoju hodnotu.

Nezáväzným skúšaním rôznych partnerov sa vytvára jasnejší obraz toho, ako má vyzerať ideálny partner, (s ktorým záväzný vzťah uspeje najpravdepodobnejšie.) Znižuje sa tak riziko, že urobíme chybu pri výbere.


Ponaučenie:

Vezmite si z tohto textu čo chcete a aplikujte si ponaučenie ako chcete.

... Ja som sa vyjadril myslím celkom jasne

 Blog
Komentuj
 fotka
ardonaiel  2. 6. 2011 18:29
hm, nesúhlasím aj keď, to celé pôsobilo logicky a možno pre niekoho aj hrozne múdro.

Vzťahy človeka sa nedajú porovnávať s vecmi, s jedlom ani niečím podobným. Na city, lásku atp. neplatí naša logika, návody a ani žiadne naše výpočty.
 fotka
fxx  2. 6. 2011 18:48
SUPER BLOG za 100hviezdičiek!
 fotka
ceruzisko  2. 6. 2011 18:59
nenávidím dnešné ponímanie konvencie vzťahu. súhlasím s tebou a to som sama zadaná. šťastne. možno preto sa v tom nevidím.



najviac sa mi zapáčila otázka o bare, sama by som si neprisadla k nechutne čerstvo zaľúbeným dvom ľuďom. pre mnoho dôvodov, či už pekných alebo nie. ku mne s frajerom si ale prisadajú, je s nami prdel.
 fotka
bajushig  2. 6. 2011 19:37
Akurát dnes sme to rozoberali...

Veľmi dobrý blog... Síce sa mi chce spať a bolia ma oči, ale jednoducho som to musela dočítať.
 fotka
thelittleprincess  2. 6. 2011 19:50
som obklopená "bublinovými" ľuďmi takže je to teraz dosť odveci. Aj keď mám nejaké výhrady, ale to nechávam tak... dobrý blog
 fotka
ironic  2. 6. 2011 19:55
Chcel som k tomu niečo napísať, ale podstatu vystihol @ardonaiel
 fotka
lotty99  2. 6. 2011 20:27
hrozne sa mi to páčilo bolo to fakt dobré nemám slov už mám čím mám mávať ľudmi pred očami prečo som singl lebo chcem ochutnávať ony to vedia len sa čudujú videla som v tom logiku v tom bare to bolo fajné alebo s tými tyčinkami
 fotka
jackskellington  2. 6. 2011 20:52
tak ak si toto celé vymyslel sám, tak klobúk dole
 fotka
quatrefoil  2. 6. 2011 22:30
zaujímavý blog a súhlasím s tebou
10 
 fotka
meredithgrey  2. 6. 2011 23:04
teba musel nejaký vzťah veľmi sklamať
11 
 fotka
eveve  2. 6. 2011 23:33
nemyslím si to, alebo skôr...niekto rád žije v bubline...ja osobne som radšej s jedným človekom ktorého milujem...
12 
 fotka
wingame  3. 6. 2011 12:01
kiež by sa dalo jednoducho rozlišovať, či si myslíš, že niečo cítiš, alebo niečo cítiš naozaj..je medzi tým markantný rozdiel a len veľmi málo ľudí dokáže rozlíšiť, čo sa v nich vo svojej podstate deje..

každý dokáže byť romantický hrdina a bojovať s celým svetom, ale ovládnuť svoje vlastne ja, je niekedy nemožnejšie, ako dotknúť sa slnka

takže v konečnom dôsledku súhlasím, len nabudúce pridaj aj manuál k tomu, ako sa teória uvádza do praxe..ďakujem
13 
 fotka
1topsecret  3. 6. 2011 16:05
Nesúhlasím úplne so všetkým, ale s väčšinou teda hej, super blog
14 
 fotka
stenatko  3. 6. 2011 17:07
Tvoje?



S tými deckami a tyčinkami je to zle vysvetlené. Ľudia nie sú tyčinky, aby si z každej odkusol a potom sa k ním po dlhom zvážení a ochutaní všetkých tyčiniek vrátil.
15 
 fotka
bizbilio  3. 6. 2011 18:11
suhlas
16 
 fotka
azel  20. 11. 2011 14:45
Super



Uz si len stanovit, kolko dlho ma trvat take ochutnavanie tycinky, pretoze nie kazdy sa rad necha ochutnavat



Kratkodoby vztah trva kratko, ak chces mat niekoho na dlho, musis ho poznat dlhsie



Lenze este jeden zasadny problem: Moze existovat dost velke mnozstvo ludi, ktori sa nedaju ochutnavat a mozu byt nasrati, ak zistia, ze si ich mal/a len na tento ucel



Hlavne ked ide o take veci, ako sex a spolocny zivot...



Inac skvely blog
17 
 fotka
kokinka  17. 8. 2012 01:28
dosť výstižné
18 
 fotka
johnysheek  17. 8. 2012 06:52
@ad_tycinkova_teoria - nemozem suhlasit..

je sice pravda, ze dnes je kopa "15ok" co uz maju "vztahu na cely zivot". ale pri normalnom slede udalosti vacsinou ludia prejdu viacerymi vztahmi a sponzaju kopec inych ludi, nez najdu cloveka, s ktorym chcu stravit zvysok zivota - zivotneho partnera a teda sa o nic neoberaju. a to ze nevyskusaju "vsetky tycinky" neznaci, ze by to bol problem.. vztah nie je leno vybere "co mi najviac vyhovuje" ale i COMU VYHOVUJEM JA co nie je nepodstatnym faktom



@ad_bublinova_teoria - zas to beries len z jednej strany. preco by mali byt ludia vo vztahu menej zaujimavy. resp naopak.. ak idem do baru s partnerkou, tak si myslis, ze si skor sadnem ku stolu, kde je niekto sam?

samozrejme, ze so vztahom sa meni clovek, i jeho pohlad. ale to sa meni i vtedy, ak clovek vyjde zo skoly a ide pracovat. uz miesto diskotek zacina chodit vecer si len tak posediet.. miesto sedenia do 3 rana chodi domov o 11 ci skor, lebo na druhy den vstava..

rovnako ak je clovek vo vztahu robi ine rozhodnutia ako ked je sam, lebo uz ma toho druheho cloveka na ktorom mu zalezi..



obmedzuje sa styk s okolim? ano, urcite trochu.. na druhej strane je vsak clovek spolocensky typ a preto sa nadalej potrebuje stretavat aj s inymi ludmi.. a tak mozno nebudu ako par chodit von so slobodnymi, ale s inymi parmi. no nezanikne to.. preto to co ty nastolujes, je velmi pritiahnute za vlasy podla mna s cielom podporit tvoju tezu.. avsak zivot nie je tak jednoduchy a ciernobiely



@ad_mety_zblizenia - pravdepodobne som to nepochopil, resp nerozumiem, co malo byt zmyslom.

no hlavne co mi vadi, je povazovanie vztahu za tu bublinu.. resp ze sa zavazkom odrezavame od sveta. preco? svet je na tom predsa zalozeny.. svet je zalozeny na tom, ze ludia budu vo vztahu..



cisto prakticky - aby ludstvo prezilo musi sa mnozit.. to ze je dnes na vyslni sex, egoizmus a vlastne uzivanie si je smutne.. ale ked nebudem mat vztah a staleho partnera, ako sa bude ludstvo reprodukovat?? kto sa o to dieta postara, ked vsetci budeme mysliet len na seba.. len na to, ze by sme sa mohli obmedzit.. len na to, ze by sme si nemohli uzivat??



@ad_permanentne_obsadenie - a co tym dany clovek straca?? ako som pisal vyssie, mat viac vztahov je normalne.. prave preto, aby clovek spoznal ludi.. a najlepsie cloveka spoznas prave ked s nim stravis vela casu i osamote.. a ak chces byt s niekym potencionalnym vo vztahu, ktory ma vydrzat, nemozete sa spoznavat ako "kamarati" , kedze voci nim sa spravas inak, lebo nemas tendenciu premyslat o tom, ze s nimi budes navzdy v jednej domacnosti..

a to ze to vytvara akysi efekt.. a vadi to? ako je mozne, ze si ten clovek nachadza stale novych partnerov ked je "len chvilu sam".. ti partneri sa ku tomu ako dostanu, ked si vsetci myslia, ze je trvale obsadeni??



@ad_negativny_vplyv_bublinovania - tak s tym uz vobec nesuhlasim, lebo je to totalna blbost..

sex nie je len o uspokojeni partnera ci o skusenosti.. nehovoriac o tom, ze vystriedanim vacsieho poctu partnerov sa z cloveka vobec nemusi stat expert na sex.. moze byt rovnake nemehlo ako pri jednom partnerovi.. rovnako ako clovek pri jednom partnerovi ho moze dokonale uspokojit bez toho ze by mal inych..

toto je dost obmedzeny a priznavam hlupy pohlad..

to uz nehovorim o tom, ze clovek NEPOTREBUJE ziadnu absolutnut istotu maximalne uspokojit partnera ci mat istotu vo vlastnom... ak by sa ludia nehrnuli naslepo do mnohych sexualnych vztahov.. ale povedzme nasli si najprv partnera a milovali sa len s nim (sex a milovat su dve rozdielne a VELMI ODLISNE veci) tak by si nasli ten svoj sposob ako naplnit si vzajomne tuzby a nepotrebovli by na to skusenost s dalsimi ludmi.. je hlupost nieco taketo presadzovat ako pravdu!! uz vobec pre "kazdeho"



btw - ponaucenie.. mam to chapat tak, ze na svete sme preto, aby sme zazili co najviac?? lebo ak mame len ochutnavat, tak ber do ruky zbrane, ideme si zapolovat do nejakej vojny, aby siochutnal i chut smrti ci zabitia.. ber kamene, ideme kradnut a rozbijat vyklady, aby si ochutnal i to.. ber motuzy a podme znasilnovat.. ved predsa zmyslom je poznat co najviac a toto vyvola nove emocie v cloveku.. a bude ochutnavat stale nieco ine..

.. zmyslom zivota cloveka nema byt ochutnavanie.. rovnako ako zmyslom zivota maleho dietata nie je a NEMOZE byt ochutnanie vsetkych cukrikov.. lebo po1: prestane si to uplne vazit a zacne to byt pre neho nieco uplne vsedne. nebude mu na tom zalezat (nebude teda nam zalezat na ludoch) po2: pride mu z toho zle.. lebo raz sa toho presyti a zisti, ze je uplne prazdny!! (lebo ziadne "normalne jedlo" nejedol)

takze bacha, aby to jedneho dna nemrzelo prave tych, ktorych prehlasujes za zijucich "spravne"



@ad_dilema_svetov (a to som si uz musel sadnut) - s ponaucenim suhlasim.. s jednou vynimkou.. co moze sex pokazit?



cisto teoreticky - mam viacerych partnerov, kym si najdem toho "posledneho" (proste na zivot). so vsetkymi som sexualne zil a tento posledny je najvacsie drevo.. znaci to, ze ho mam opustit? teda bud ho opustim alebo s nim zostanem, lebo si rozumieme v kazdej inej stranke a naplna ma byt v jeho spolocnosti.. ale je sexualne drevo, to znaci mam obzory rozsirene a chcem v tej oblasti nieco viac.. bude to skor kontraproduktivne nez spravne, ze som mal i inych sex. partnerov



obdobna situacia, len bez ziadneho sex partnera. je jasne, ze kedze ma tento posledny uplne naplna, nepremyslam ani nad tym, ze by som ho mohol opustit. dostaneme sa teda do postele a on je sice sexualne drevo, ale kedze to nemam s kym porovnat, tak to nezistim.. rovnako je dolezitym i fakt, ze ked sme ku sebe uprimny a rozpravame sa tak i v tejto oblasti si povieme co kto ako citi, co sa paci a co nie.. a tak nas nakoniec ten sex bude uspokojovat..

dolezita vec!!! sex je len kolacik po silnom obede.. sex nema byt samotnym obedom, nech je akokolvek dobry.. sex ma obohatit vztah dvoch milujucich sa ludi.. ma byt milovanim.. nema len naplnit tuzby jednotlivca!! to je ta zvratena mentalita dnesnej doby, ktorej vladnu vyrobcovia kondomov, hak a ineho podobneho..



@ad_vztahy - ak sa kazdy zaviaze s niekym a bude to vrcol zivota.. nepride ti, ze je to POPRETIE VSETKEHO DOVTEDY V BLOGU OBSIAHNUTEHO???



ak to teda spravne chapem. tak cesta do "spravneho vztahu" ma ist cez "nedokonale= nezavazne vztahy" s inymi ludmi??

teda neviem ako ty, ale pochybujem, ze sa clovek sprava rovnako ak je to vztah nezavazny a ak sa s danym clovekom chce zaviazat.. to ze "bublina praskne" sice cloveka zrani, ale na druhej strane ho to posilni a ukaze mu nieco nove, nieco nove sa nauci..

ak chodis do posilky, tiez si vlastne NICIS svaly, ktore sa regeneruju a nasledne POSILNUJU.. nechodis tam dvihat polkilove zavazia, ktore ti nic nespravia.. lebo vies, ze by si tam vlastne chodil zbytocne a nic tym neziskal..



@zz

preto si sa vo vacsine mozno vyjadril jasne.. ale podavas len svoj jednostranny (co asi i ja) ale podla mna i velmi skresleny pohlad na dnesny svet, kde preferujes nieco, co si potom odovodnujes niecim.. nevychadzas z reality, ale z tvojho vnimania.. tie priklady maju privela medzier aby nieco dokazovali : disappointed:
19 
 fotka
johnysheek  17. 8. 2012 07:03
ps: cielom nie je vyvratit to co tvrdis.. ale fakt, ze to prezentujes ako ten spravny postoj.. na jednej strane pises "zamyslite sa" na druhej. skus sa aj ty najlepsie s otvorenou myslou
21 
 fotka
elemia  17. 8. 2012 09:00
pocas celeho citania som mala pocit hlbokej zaujatosti autora bez stipky objektivity. ano, aj take extremy existuju. ale rozmyslal si nad tym, ze tym ludom sa mozno prave takto zije dobre?

vlastne vsetky moje vyhrady vyslovil uz @johnysheek aj ked jedno ma este zarazilo. cely blog bol o tom ako sa nebublinovat. pritom tam sam navadzas na inu bublinu. obklopovat sa len ludmi s rovnakym postojom na (ne)viazanie sa...
23 
 fotka
cynickazenska  7. 5. 2013 19:12
fu, dosť dobré by som to nazvala! ..nenapísala by som to ani z polovice tak dobre, to s tými tyčinkami bolo ozaj super
Napíš svoj komentár