Už dlhší čas sa zamýšľam nad tým, kto vlastne som. Prečo sa správam tak, ako sa správam, prečo riešim práve to, čo riešim teraz a nie radšej niečo iné, možno dôležitejšie. Neustála snaha o sebazlepšenie je síce pekná, ale pokiaľ k tomu zlepšeniu nedôjde, asi predsa len nestojí za to. Či aj snaha sa počíta?

Vo svojich domnienkach a myšlienkových pochodoch sa postupne dostávam aj ďalej. Keď sa na nás dívam ako na celok. A nie len na celú moju generáciu, moje pohlavie, ale povedzme, na celý môj národ. Na Slovákov.

Nikto nie je iba čierny a iba biely. Vždy sa nájde aj nejaký iný odtieň. Ja však v poslednom čase trošku nadobúdam dojem, že sme pekne drbnutí. Akože Slováci. Trošku zovšeobecňujem, ale napíšem to narovinu. Fakt sme drbnutý národ.

A demonštrujem to na niekoľkých príkladoch.

Minulý týždeň mali v trnavskom Tescu poplach. Ja som tam práve nebola (inak som tam prakticky stále, v Galérii pracujem) ale od kolegýň viem, čo sa tam dialo. Z chladiacej nádrže unikol oxid uhličitý (alebo uhoľnatý, nechcem zavádzať ale hľadať sa mi to na nete tiež nechce, tak dávam do pozornosti obe možnosti) a pokiaľ si zo stredoškolskej chémie dobre pamätám, je to dosť jedovatý plyn. Teda pekne z reproduktorov zaznela výstraha, aby všetci návštevníci a zamestnanci okamžite opustili priestory, samozrejme boli na miesto privolaní aj hasiči.

Hocikde inde na svete by možnosť nebezpečenstva a ohrozenia vlastného života vyvolala paniku. No to možno len v USA. Ale tak hocikde inde by to vyvolalo aspoň nejakú emóciu. Nie v jebnutej Trnave. Ľudia boli normálne nahnevaní, že prečo ich požiarnik v plynovej maske vyháňa z oddelenia chladených výrobkov, veď oni ešte nedokončili nákup. Chápete to??? Mohla tam byť bomba, samovražedný atentátnik, marabunta-vraždiace mravce, ale nie, ich zaujímal bôčik v akcii.

Len som krútila hlavou, keď mi to kolegyňa rozprávala. Čo ak by sa stalo naozaj niečo vážnejšie? Jasné, potom by sme veselo pičovali na policajtov, záchranárov, vládu, lebo však mali zakročiť. Ale že my sme jebnutí a radšej sa budeme prehrabávať v zľavnenom šitovom tovare ako utekať kade ľahšie, to je úplne v pohode.

Tento týždeň sa zasa v okruhu niekoľko kilometrov od Jaslovských Bohuníc rozozvučali v dedinách aj mestách sirény. Ostalo to napokon pri planom poplachu - ale vedel by niekto, čo sa má robiť, keby nešlo iba o neškodný omyl?

Ľudia miesto toho, aby požili jódové tabletky a utekali sa skryť do pivnice, vypisovali na facebooku, že čo sa to deje. Jasné, Černobyl je už dávno zapadnutý prachom, ale tak nešťastie vo Fukušime sa stalo relatívne nedávno. Či kým to nie je denno-denne vo večerných správach, tak sa nás to netýka?

Priznám sa, ani ja som nevedela, čo mám robiť. Snažila som sa dovolať na náš mestský úrad, ale mali stále obsadené. Už som aj rozmýšľala, čo si vezmem so sebou, keď príde armáda, aby nás evakuovala, keď som sa konečne dozvedela, čo sa stalo. Ale tých niekoľko desiatok minút do odhalenia pravdy bolo fakt nepríjemných a prežili sme ich za zavretými oknami, stiahnutými roletami a zamknutými dverami.

Prečo sme takí, akí sme? Prečo sa tak správame? Neustále sa len vyhovárame, že za to môžu Maďari, lebo nás utláčali za Uhorska, potom zasa za to môžu Rusi, lebo nás utláčali po 2. svetovej vojne a keď je fakt zle, môžu za to Češi, lebo nás utláčajú furt.

Stále sa iba oháňame Jánošíkom a Matúšom Čákom Trenčianskym, pričom o nich v skutočnosti prd vieme. Chválime sa všade našou krásnou prírodou ale aj tak sa skoro nič nerobí pre jej ochranu a zveľaďovanie. Velebíme hokejistov, čo došli k titulu majstrov sveta ako slepé kurence k zrnu a odvtedy sa iba ledva držia medzi elitou, ale že tu máme aj iných, mladších a úspešnejších športovcov, to je nám už u riti.

Všade okolo seba vidím to isté - závisť a prázdnu pýchu. Ak sa aj konečne niečo opraví, skrášli, do pár hodín je to počmárané, poničené, alebo ukradnuté. Dostanú sa peniaze z eurofondov a starosta či primátor si ako prvé kúpi oktávku. Najväčšou novotou je u nás Šeherezáda a najväčším relaxom poldecák ovocia. Alebo viacero poldecákov. A pičovať, a pičovať, a pičovať...

Asi je dobré, že som aká som. A že sa predsa len trošku líšim od toho klasického slovenského koloritu.

(Autorka článku si uvedomuje, že robí to isté, čo v poslednej vete predposledného odstavca tak rázne odsudzuje, avšak článkom sa len snažila vyjadriť svoje hlboké znechutenie zo správania , ktoré zaznamenala vo svojom najbližšom okolí. Zároveň si uvedomuje, že nepodáva žiaden nápad na zlepšenie netešivej situácie, avšak v momente písania článku jej žiaden nenapadol. Ak nejaké máte vy, pokojne sa vyjadrite v komente.)

 Blog
Komentuj
 fotka
depropex  19. 8. 2011 19:07
S tvojím názorom sa stotožňujem do poslednej bodky. Napísala si to dokonale, za toto máš u mňa dve pivá !



Ľudia hovoria akí sú hrdí na to že sú slováci , ja sa za to dakedy hanbím. Kto by sa už len nehanbil za tú prijebanú slovač.



Smejem sa keď niekto povie že aaa sprostí američania ... pritom niekedy neviem kto je sprostejší lebo konkurencia je silná
 fotka
v3nty  19. 8. 2011 19:33
to si vychytala najlepsie s "kamosom" na dovolenke



Kde: hvar, kurwa turistická destinácia, restika na pláži.



Dojdeme a on zacne pičovať že čoje to za zapadákov ked tu nemajú denne menu ponuky jedla (slovák nemá peniaze, tak pičuje )



Ja si objednám hovadzí steak 300g v prepočte za nejakých 17-18€ A on domna pičuje že by mal v piči vyhodiť tolke penaze za kus masa (pravda on si dal pizzu za 40kn



Dorazilo ma ked som si objednal grecky šalát že by mal piči vihodit 7€ za vjebanú zeleninu



No chod z robotnickou triedov na dovolenku ...



PS: najvac co zajebal ja možem ojebať mochitká pičovinky čosi davaťe ja si dam borovičku a je mi fajn (samozrejme bala borovička politra za 2.50
 fotka
tomtoylc  19. 8. 2011 19:51
ešte môžme byť radi že poplach nenastáva každý deň ... ale inač máš pravdu ja tiež nadávam ked začnú opravovať cestu v najväčšom vyťažení alebo postavia plot dlhý 500m ukončia ho len tak kde ich napadné a svine chodia stále bez akého koľvek obmedzenia (zas si niekto ulial peniaze)....

a takto by som mohol pokračovať ... no zároveň si nemyslím, že sme až taký sprostý no na niečo hrdý môžem(môžme) byť ... ale to je dosť obšírne
 fotka
burn  19. 8. 2011 19:56
Úplne si to vystihla. Ja som znechutená z úrovne služieb na Slovensku. Vonkoncom nepatrím medzi chronických sťažovateľov, ale čoskoro sa asi medzi nich zaradím (lebo pochybujem, že niečo sa zlepší). Napríklad minule sme išli na obed do jedného penziónu, kde VRAJ dobre varia. Mala som strašnú chuť na paradajkovú polievku, ktorú mali v jedálnom lístku, ale čašníčka ma uviedla do obrazu, že dnes majú len kapustovú (ktorá bola zrovna v dennom menu). Tak som si vybrala hlavné jedlo - nepamätám si presný názov, ale dosť podstatnou zložkou boli šampiňóny. Asi o 5 min sa čašníčka vrátila k nášmu stolu s tým, že sa ospravedlňuje, ale nemajú šampiňóny a zásobovanie im príde až na druhý deň. Bola síce strašne milá a viem, že to nebola jej chyba, ale skoro ma "vystrelo"!! Keby ich zrovna mali ísť len kvôli mne kúpiť, do najbližšieho obchodu by im cesta trvala asi 10 minút. A vraj "zákazník, náš pán". Také u nás bohužiaľ nefunguje. A to nemusím ani hovoriť o milión prípadoch, keď som prišla do obchodu 10 min pred záverečnou a predavačka ma privítala: "Už budeme zatvárať". Bohužiaľ mám pocit, že natrafiť na milý a príjemný personál je čím ďalej vzácnejšie. Alebo si objednám niečo z e-shopu, udávajú dodaciu lehotu 2-4 týždne a keď volám po 5 týždňoch, v čom je problém, osopí sa na mňa chlapík, že je na obede, mám zatelefonovať o pol hodiny a on sa skúsi pozrieť, v akom stave je moja objednávka. Ach, som sa rozohnila. Viem, že sú to maličkosti, ale hrozne ma vytáčajú, pretože takýchto skúseností mám milión. Akosi nedokážem pochopiť tú nekonečnú neochotu a nezáujem zo strany tých, ktorí služby ponúkajú. A o kvalite ani nehovorím...
 fotka
burn  19. 8. 2011 20:02
ešte dokončím myšlienku, prepáč, že Ti to tu spamujem, ale nedá mi to.

Mám pocit, že najväčšou chybou je mať oči otvorené a vidieť, že inde to FUNGUJE.



Že inde sa nemusí u lekára objednávať 3 mesiace dopredu a potom čakať pol dňa v ordinácii na to, aby ťa odbavil za 15 minút, ktoré mu stačia akurát na to, aby stihol predpísať lieky, z ktorých sa mu pekne sype.



Že inde ti šofér v autobuse ráno popraje pekný deň. Že ulice sú čisté, pamiatky nechátrajú a v prípade súdneho sporu máš aspoň šancu, že zvíťazí spravodlivosť. No a v nepodlednom rade, že ti sused nezávidí aj deravú košeľu.

Je mi z toho zle.
 fotka
freestyler01  19. 8. 2011 20:13
alebo uhoľnatý

skor ten uholnaty,ale ani to s ami velmi nezda..uhlicity nie je jedovaty vobec..
 fotka
elwinko  19. 8. 2011 20:33
Všetko je to v povahe Slovákov.

Chvalabohu, že sú aj svetlé výnimky, no tých je zasa málo. Pramálo.
 fotka
bizbilio  19. 8. 2011 20:56
tak krasne si to vystihla,slovaci su drbnuti.a ta zatvorka ma dostala
 fotka
hippiechick  19. 8. 2011 21:13
"Všade okolo seba vidím to isté - závisť a prázdnu pýchu." - !!!



Stotožňujem sa, súhlasím. Len škoda, že si vybrala len zlomok z toho, čo ľudí v tejto krajine robí debilmi. Slovák-neSlovák... Človek. Ale špeciálny.

10 
 fotka
antifunebracka  30. 9. 2011 17:43
vcera som mal "stastie" v blogoch na vsakovaku sifrovanu poeziu, dnes mam stastie (uz bez uvodzoviek) na velmi dobre blogy. strasne sa mi paci, co si napisala
Napíš svoj komentár