Posledný zo série článkov Prečo neviem matematiku je venovaný pomerne častému a zároveň asi najťažšie prekonateľnému problému, ktorým je nedostatok motivácie. Vlastne, ak patríte medzi tých, ktorí matematiku vedieť nechcú, tak asi ani nečítate tento článok A ak áno, tak možno ste tým práve spravili prvý krok k tomu, aby sa to zlepšilo - spýtali ste sa sami seba že prečo ju vlastne nechcete vedieť. A možno sa vám podarí prekonať najťažšiu prekážku a povedať si: "chcem".

"Aj tak mi bude nanič, maturovať z nej nemusím, no a potom pôjdem na právo a matematiku už nebudem nikdy potrebovať. Radšej sa budem učiť iné predmety a z matematiky mi stačia štvorky."

Toto je veľmi častý pohľad stredoškoláka. Má veľmi jasnú predstavu o svojej budúcnosti a je úplne presvedčený, že matematiku nikdy nebude potrebovať, takže ju nechce vedieť.

Aké sú teda dôvody, prečo by ju mal chcieť vedieť?

Možno matematiku priamo nevyužije a nebude z nej maturovať, ale určite patrí do všeobecného rozhľadu, ktorý je veľmi dobré mať v ľubovoľnom zamestnaní. V prípade právnika je napríklad dôležité mať logické myslenie, ktoré sa rozvíja okrem iného aj riešením matematických úloh a hľadaním súvislostí.

Pomerne rozšírený je tiež názor, že kto vie matematiku, ten je veľmi múdry. Je to preto, lebo matematika je často považovaná za jeden z najťažších predmetov. Takže ak chcete, aby ste stúpli v očiach ľudí okolo vás, tak jednou z možností je vedieť matematiku

No a ak aj z nej nematurujete a neučíte sa ju preto, aby ste sa mohli sústrediť na iné predmety, tak v skutočnosti by ste sa možno mohli na ne sústrediť ešte lepšie, keby ste sa učili aj matematiku Možno to neznie celkom logicky, ale keďže v matematike väčšinou učivo na seba nadväzuje, tak tým, že ho nebudete vedieť, budete mať potom čím ďalej tým väčší problém udržať si rovnakú známku.

Samozrejme nemusíte z matematiky vedieť úplne všetko učivo, ale je lepšie mať aspoň základný prehľad (čo vám nezaberie až tak veľa času) ako báť sa, že z matematiky "prepadnete". No a práve obava z "prepadnutia" zbytočne spôsobuje stres a oberá vás o čas, ktorý by ste mohli venovať napríklad učeniu sa pre vás dôležitejších predmetov

Máte motiváciu učiť sa matematiku? Ak s ňou máte problémy, tak čo je podľa vás hlavný dôvod? A ak patríte medzi tých, ktorým matematika ide, čomu (komu) podľa vás za to vďačíte? Ďakujem za všetky vaše reakcie

Poznámka: výrok v článku je fiktívny

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár