Svet by bol úplne iný, keby nám ľudia do očí povedali, čo si o nás myslia. Bol by však lepší ? Boli by sme šťastnejší ? Zvládli by ľudia ostrú kritiku svojej osobnosti od najlepších kamarátov ? Čo by sa stalo so spoločnosťou, keby ohováranie nahradila komunikácia face-2-face ? Asi to, že z 200 priateľov na facebooku by nám ostali tak dvadsiati. Nie sme schopní povedať pravdu do očí, nie to ešte povedať, čo k sebe cítime. A tak každý nahadzuje tie umelé úsmevy aby zakryl to svoje presvedčenie: „Tomáš, ty si ale pako.“

Určite však ani ja nie som z tých, ktorí sú napojený na detektor lží a musia vždy hovoriť pravdu. Musíme si však uvedomiť, čo je to pravda. Prečo by to, čo poviem práve ja, mala byť pravda ? Prečo.... Je to len môj osobný názor na danú vec, na danú otázku. Nikto nevie, či to čo poviem je úprimné, alebo sa len na niečo hrám, len ja to viem. Podobné je to aj so spoločnosťou. Kedy vznikne dokonalá spoločnosť ? Nikdy. Keby som mal takú moc, že vytvorím dokonalú spoločnosť, tak ju musím vytvárať len podľa svojho vlastného názoru, čo si myslím, že je správne. No pre ostatných by to bola len ďalšia obyčajná spoločnosť. Lebo majú iný názor ako ja.

Rovnako sa v ľuďoch správa aj nenávisť k ostatným. Prečo to slovo nemôžem nájsť v slovníku cudzích slov ? Tak veľmi chcem vedieť čo to znamená ! Snáď to slovo nie je cudzie ? Mal by som teda vedieť čo znamená ? Áno ja viem čo to znamená, viem čo to znamená pre mňa. Nenávidím ľudí bez humoru, nenávidím emákov, nenávidím Justina Biebera! Prečo ? Existuje snáď nejaké pravidlo, podľa ktorého takých ľudí musím nenávidieť? Je slovo nenávidieť synonymom pre nadávať, či ohovárať ? To, že nemám rád Justina, neznamená, že mu budem nadávať, znamená to len, že sa mi nepáči ako sa správa, ako sa oblieka, ako vystupuje, ako spieva, ale rešpektujem ho, pretože jemu sa tiež možno nepáči ako sa obliekam, ako sa správam a ako spievam.

Ľudia by si mali uvedomiť, že nikto nie je dokonalý. Písať o ostatných akí sú zlí a pritom nehľadieť na seba by bolo trochu egoistické Ale ruku na srdce a spýtajte sa samých seba, nepovedali ste aj vy niekedy niečo za neprítomnosti dotyčného? Povedal ste mu to aj do očí ? Nech do mňa teraz hodí pero ten, kto si myslí, že ho má každý rád....
Nehľadajme chyby v druhých, ale začnime ich hľadať v sebe, či nie sme horší ako tí, ktorých ohovárame. Podľa mňa sa ľudia môžu aj milovať, aj nenávidieť, ale musia sa predovšetkým rešpektovať.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár