Určite ani Vám nie je celkom ľahostajný naklonený osud bezbranných zvierat, ktoré musia každý deň znášať chudobu, hlad a týranie bezcitných netvorov v ľudskej podobe. Pritom zvieratá akéhokoľvek druhu si zaslúžia nielen našu úctu, porozumenie a starostlivosť, ale aj lásku, vrelú náruč a milé slovo, ktorým by sme im dodali bezprostredný pocit pohodlia a bezpečia. Záleží len na našej aktivite a trpezlivosti, ktoré vyhradíme starostlivosti o tieto živé bytosti, prahnúce po vôni domova a úprimnej láske. Verte či nie, ale snaha sa oplatí a v každom prípade nezostane nedocenená

Spôsobov akými pomôcť bezmocným a týraným zvieratám bez domova, či žijúcim v útulku sa ponúka hneď niekoľko. Jednou z možností ako vyriešiť tento zapeklitý problém, je prijatie takéhoto tvora so zúfalým výrazom v tvári do vlastného domova, kde mu zabezpečíme výdatnú stravu, potrebné vitamíny pre zdravý rast, misku s pitonou čistou vodou, podmienky pre dostatočný pohyb, hranie sa s hračkami, dohľad pod zdravotnou starostlivosťou veterinára, ako aj kvalitné hygienické prostriedky, ktoré sú v dnešnej dobe nevyhnutnosťou. Niektoré druhy zvierat akými sú mačky, či psy Vás síce donútia siahnuť hlbšie do peňaženky a načrieť z úspor, ale pravdu povediac, zdravie a spokojnosť Vášho miláčika Vám bude sladkou odmenou.

V prípade ak nemáte k dispozícii dostatočne veľký priestor, ani peňaženku plnú fialových bankoviek, ktoré by ste mohli pokojne obetovať, nezúfajte a čím skôr sa poobhliadnite po menej náročnom tvorovi, akým je dozaista škrečok, myšky, pieskomyly, potkan, morské prasa, zajac, rybičky, či vodná korytnačka, alebo vtáčiky Sama som už odmalička zanietenou chovateľkou škrečkov a rybičiek, ku ktorým som si vytvorila veľmi silné puto a za žiadnu cenu na ne nedám dopustiť Vezmime si teda na mušku čeľaď hlodavcov, ktoré skutočné potrebujú minimum vecí k prežitiu a správnemu vývoju. Základ tvorí samozrejme buď dostatočne priestranná klietka, alebo sklenené akvárium, prípadne vlastnoručne zhotovená drevená debnička, v ktorej by nemala chýbať miska s pitnou vodou alebo kvalitnou napájačkou, nádoba na jedlo s pestrou a vyváženou stravou obohatenou vitamínmi a minerálmi, domček na spanie, kolotoč na behanie, rozličné rúrky na lezenie či slúžiace ako správny úkryt, kus drievka na brúsenie zubov alebo minerálny kameň a výstelka v podobe hoblín, či už voňavých, alebo nie, prípadne seno, či slama.

Ak však priamo netúžite po vlastnení akéhokoľvek zvieraťa, ani tej najmenšej veľkosti, ale radi by ste pomohli, skúste kontaktovať útulok zvierat, kam by ste mohli chodiť pravidelne vypomáhať s upratovaním, čistením, kúpaním a kŕmením zvierat, ktoré Vám budú istotne veľmi vďačné. Vašu pomoc určite uvítajú aj rôzne petičné organizácie zamerané proti týraniu zvierat, kam môžete prispieť istou finančnou čiastkou, alebo sa priamo zapojiť do kampane proti týraniu zvierat. Každá pomoc je dobrá a umožní zvieraťu prežiť šťastný život obklopený láskou a vrelým pohladením.

Ja sama som si zvieratá veľmi obľúbila, rada sa o ne pravidelne starám, pomáham im a ak sa naskytne vhodná príležitosť, nezaháľam a obetujem svoj čas i peniaze na ich blaho, ktoré je pre mňa prvoradé. Z toho vyplýva, že neznesiem krutý pocit beznádeje, keď je zviera týrané, neskutočne trpí a nedostane sa mu v pravý čas ochotnej pomocnej ruky. Ak máte v srdci ešte jedno malé miestočko prázdne a taktiež ste si obľúbili zvieratá, vezmite si aspoň jedno z nich domov a postarajte sa oň ako najlepšie viete. Dotyčné zviera si bude vedomé Vášho činu a už onedlho Vám oplatí svoju vrelú vďaku, ktorá je na nezaplatenie!!!

Čítajte viac: » mariacicmanova.blog.sme.sk/c/171465/Nasi-m...

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár