Svätý grál - san greal, sa dá tiež čítať ako sang real, kráľovská krv - rodokmeň Merovejcov. Mária Magdaléna a jej potomstvo sú kráľovskou krvou, ktorá zostala na zemi po Mesiášovi.Brownovi ide o znovuobjavenie princípu posvätného ženstva a o propagáciu jeho uctievania. Túto skrytú pravdu o mužskom a ženskom princípe poznajú východné náboženstvá (jing a jang), ale kresťanskej kultúre bola vďaka cirkvi skrytá. Da Vinci ju podľa Browna odhaľuje aj v inom diele, v svojom najslávnejšom obraze Mona Lisa. Mnohí muži sa pýtajú, prečo je táto údajne krásna žena taká škaredá. V knihe Da Vinciho kód sa dozvieme, že je to preto, že Mona Lisa je androgýn - mužožena, nesie v sebe mužské aj ženské črty. Jej záhadný úsmev naznačuje, že je niekým, kto pozná ono tajomstvo. Dokonca názov obrazu je vraj šifrou. Jednoduchým premiestnením písmen Mona Lisa dostaneme Amon l"Isa, čo sú mená egyptského boha Amóna a bohyne Isis.MONA LISA - je táto osoba so záhadným úsmevom androgýnom, bytosťou majúcou mužské aj ženské rysy?

Na stránkach Da Vinciho kódu sa dozvieme, že aj Boh Starej zmluvy je bytosťou, skladajúcou sa z dvoch božských elementov mužskej a ženskej božskej osoby. K tomu používa židovskú symboliku: „Dávidova hviezda... dokonalé spojenie muža a ženy... Šalamúnova pečať, symbolizujúca Svätyňu svätých, kde sídlilo mužské a ženské božstvo Jahve a Šekina.“ Toto tvrdenie je ale iba autorovou konštrukciou, ku ktorej nemá žiadny historický ani biblický podklad. Stará zmluva zjavuje Boha striktne monoteisticky. Je pravdou, že muž a žena sú stvorení na Boží obraz a obaja v sebe nesú isté črty Božej osobnosti. Rozdeľovať však Boha na mužský a ženský princíp, je prenášaním biologických kategórií do sféry duchovnej a je teda pomýlené. V nebeskom kráľovstve podľa Ježišovho prehlásenia nebude existovať sexualita: Ľudia budú v Božom kráľovstve ako nebeskí anjeli, ktorí sa neženia a nevydávajú (Mt 22:30). Boh Biblie je Stvoriteľom sveta a dokonalou bytosťou, ktorej vyjadrením je mužstvo aj ženstvo. Nezabúdajme, že človek (po hebrejsky adam - bytosť stvorená z červenej hliny) bol stvorený ako jediná bytosť (muž). Boh mu stvoril partnerku tak, že z neho oddelil časť (rebro) a z nej stvoril ženskú bytosť. Preto sú muži a ženy telesne a duševne rozdielni: Ženy sú stvorené z toho, čo mužom chýba. Naopak muži majú isté vlastnosti, ktoré ženy postrádajú.
Podľa Browna bolo teda pôvodným Kristovým učením niečo, čo sa dá z biblickej perspektívy označiť ako rýdze pohanstvo. Jeho román propaguje kulty plodnosti spojené so sexuálnymi rituálmi, ktoré Biblia jednoznačne odsudzuje. Proroci Starej zmluvy karhali Izraelitov za kompromisy s kanaánskymi kultami plodnosti, ktoré sa vyznačovali kultickou prostitúciou. V týchto kultoch uctievali božstvá, ktoré spájali s plodivou silou a sexuálny akt s kňažkami v chráme bol považovaný za okamih priameho spojenia s božstvom (tzv. hieros gamos). Podľa Browna bol Ježišov vzťah s Máriou Magdalénou príkladom posvätného dokonalého vzťahu medzi mužom a ženou, spojením mužského a ženského pincípu.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár