Zobúdzam sa, cítim sa slabo - mám 124 rokov - nič neobvyklé v 22 storočí...opláchnem sa a beriem rebrík - už 4 roky pracujem ako zberač bavlny. môj výkon je 1/3 oproti ostatným výrazne mladším a bavlna v najbližšom okruhu je už dávno pozbieraná, preto musím pre ňu chodiť ďalej čo je pre mňa fyzicky náročné. Šéfka je prísna, ale dobrá osoba dohodli sme sa na 1/3 strave a 1/3 ubytovaní aby môj plat ostal aspoň polovičný oproti ostatným.

Blíži sa posledný výplatný deň. Šéfka si to uvedomuje a preto so mnou trávi viac času. Chce mi pomôcť odniesť rebrík ale zoberiem jej ho aby som nevyšiel s kondície a toto bremeno si odniesol. 

A je to tu posledný deň - Šéfka vyplatila všetky peniaze tak ako sme boli dohodnutý. Lúčim sa - odchádzam. Môj cieľ je jasný - antikvariát. Z posledných síl som sa dostal na dané miesto. Majiteľ ma pozná už nejakú dobu a pri prvom pohľade sa skláňa a z posledného šuplíka vyťahuje škatuľu. 

Otvára ju a srdce sa mi rozbuší -  všetok ten obsah vo mne vyvoláva spomienky na moju polovičku - sú to jej veci ktoré dôverne poznám, jej náušnice, hodinky, náramky...žiaľ skôr zatienilo prekvapenie, ako dobre mi slúži pamäť, čo všetko si pamätám - nakoľko pri práci som nemal možnosť tieto spomienky živiť.

Môj zrak upadol na predmet v malej škatuľke - vyplácam všetky nasporené peniaze, opticky skontrolujem, poďakujem a odchádzam na lavičku v neďalekom parku.

Tu predmet vyberám - jedná sa o prsteň -  a pevne ho stískam ako keby som stískal ju. Prsteň ktorý mala celý život na sebe a nikdy ho nedala dole. Bolo to niečo ako posledné puto k nej , ako keby som ju držal za ruku...

 Blog
Komentuj
 fotka
tarassaco  13. 5. 2017 12:10
Krásne
Napíš svoj komentár