Tak trochu ako kniha a tak trochu ako časopis.

Ležím pohodená na stole a čakám,kedy si ma konečne niekto všimne.A otvorí.Cítim sa totiž dosť zbytočná,ako inak sa môže cítiť kniha použitá len ako ťažisko na papier.


Nebudem ti vyčítať,že uprednostníš sci-fi drámu predo mnou.Ako sa hovorí,koľko ľudí,toľko chutí.Závisí od tvojich kritéríí,s ktorými si vstúpil do priestorov knižnice.Len ty vieš,aká má byť,ako má vyzerať a o čom má rozprávať tvoja vyvolená-kniha.


Nehovorím ani,že sa mi obalom žiadna nevyrovná,skôr naopak.Nie som potiahnutá červenou kožou,ani sa nepýšim zlatom olemovaným menom najznámejšieho spisovateľa všetkých čias.Ja nemám autora.Som dielo nekomplikovaného povrchu,nič zvláštne,nič..výnimočné.Ak teda vyberáš podľa obalu,nie,nie som pre teba tá vhodná.

Rozdielny žáner,odlišný štýl vyberania slov..diferencovanie jednej od druhej.Priznávam,nie som najtenšia kniha v oddelení,zase ale nemám rozmery Biblie zo šesťdesiateho siedmeho.Som tak akurát,veľkosť odpovedá obsahu.Nečakaj,že keď ma otočíš,nájdeš tam zhrnutie,prípadne predslov,či varovanie.Máš totiž len dve možnosti.Nepripúšťam žiadne medzi a určite ti nebudem nič uľahčovať.

Ak si sa teda predsa len rozhodol,že zistíš,čo je v mojom vnútri,možno ťa zase sklamem.Nie som zbierka letných večerných poviedok.Moje vety totiž občas nemajú význam.Niektoré si musíš prečítať trikrát,aby si približne chápal,čo ti chcem povedať.Nemôžem za to,aká som Nezmyselná,tak trochu komplikovaná,nič o čo by sa v dnešnej dobe čitatelia roztrhli.O to ťažšie je nájsť si niekoho,kto by mi porozumel.

Hej,máš pravdu.Zo mňa teda nebude bestseller.Ale to nie je mojím cieľom,našťastie.Taký typ víťazstva trvá len rok.Obľúbená u väčšiny,obľúbená na rok.Potom končí na smetisku ako kniha o Superstar.Nepáčim sa širokej vrstve obyvateľstva,lebo nie som sladko romantická a nedávam možnosť prílišne snívať.Nepíšem o ceste za strateným pokladom,ani o namáhavej ceste púšťou.Nie nie,nie som komerčné dielo,pre mnohých som obyčajná.Stále čakám na zberateľa.Človek,pre ktorého budem jeho obľúbenou.Bude ma čítať znova a znova bez toho,aby si ma dočítal do konca.Prídem tak o svoje čaro a on to vie.Nesnaží sa prísť na všetko,čo som mu chcela povedať,neskúma nič.Len sa necháva unášať momentom,keď so mnou sedí večer pri kozube a ja mu spríjemňujem chvíle.

Nemám básne ani prózu.Mám len verše bez rýmov a príbehy s nedokončenými vetami.Hovorila som ti...sám ma musíš doplniť Nie som písaná odborným štýlom,viem povedať zložité veci jednoducho a veci na pohľad tak jasné komplikovane hlavu zamotávajúcimi konštrukciami.Nenadávam.Som slušná knižka.Ak ma ale niečo hnevá,poviem ti to rovno a bez servítky.

Uvedomujem si,na to,že nemám súvislý dej,obsahujem až príliš veľa zvratov,úplne nečakaných reakcií.Hej.Bude trvať,kým si zvykneš.Ale musí tu byť predsa dôvod,prečo ma tak často a rád otváraš.

Nepatrím medzi tvoje drahé kroniky ľudstva nad pohovkou,ani právnickými či lekárskymi encyklopédiami tvojej ženy.Nechceš,aby ma tvoji známi obdivovali.Videla som veľa...kuchyňu pri raňajkách,obývačku v nedeľu večer,spálňu tesne pred tým ako ideš spať.Nemám stabilné miesto.To doživotne zabezpečuje moju výnimočnosť,keďže nikdy neviem,kam presne patrím,čo v tvojom živote znamenám.Ale asi som dôležitá,keď trávim toľko času s tebou.

Nikdy si mi to síce nedal najavo ale myslím,že ti občas moje nezmyselné žvásty pomáhajú.Stále ma otvoríš na rovnakej strane,keď sa pohádaš so ženou.Prečo práve šesťdesiata štvrtá strana,tam kde sa odkazujem na bibliu všetkých kníh ako som ja.Na Malého princa.Hej,máme veľa spoločného.Malý princ je komerčná kniha a to ti vadí.Neznášaš totiž,keď ideš s davom.Máš mňa.

Máme skutočne zvláštny vzťah.Ja ti nikdy nebudem celkom patriť,lebo ma stále donekonečna požičiavaš z mestskej knižnice.A nikdy ma nebudeš mať celú prečítanú,lebo ma nechceš dočítať do konca.Keby si len vedel,ako sa to celé končí...ty totiž vieš,že ja koniec nemám.

 Vymyslený príbeh
Komentuj
 fotka
dreamagall  22. 3. 2008 23:42
pekné
 fotka
nataalka  22. 3. 2008 23:55
Zaujímavé
 fotka
pawlo  23. 3. 2008 00:31
Jednoducho geniálne Už je dosť neskoro a predsa ma to dokázalo niečim zaujať - neviem to vysvetliť čím ale malo to niečo zaujímavé v sebe...
 fotka
ado21  23. 3. 2008 01:34
mlada ale vcelku pekna tvorba. Mam to rad.
 fotka
vea  23. 3. 2008 02:46
velmi sa mi to pacilo...klobuk dolu..uchvatne..
 fotka
spun  23. 3. 2008 08:56
Uz som sa nevedel vecer dockat kedy to dopises tak som radsej siel spat je to fakt zaujimavo napisane, obdivujem tvoje napady good job "sestricka"
 fotka
falbala4  23. 3. 2008 12:42
ako vela si tymto prezradila, a ake krasne prirovnania....clovek by ti fakt uveril, ze je to len o knihe
 fotka
ksiksa  23. 3. 2008 17:40
no do riti .. ako prepac ale moja prva reakcia .. myslim ze mas x blogov na "tuto tematiku", ale tento je fakt nieco extra .. v kazdom je nieco ine ..a to na nich milujem ..

naozaj uzas ....
 fotka
janulka3112  25. 3. 2008 11:20
úprimne? Túto knihu by som chcela mať nielen na svojej poličke, medzi ostatnými významnými knihami, čo mi prešli životom (očami), ale chcela by som ju držať v rukách niekoľkokrát... toľko k tej knihe...



....naozaj veľmi dobre napísané, malo to naozaj výbornú myšlienku...
10 
 fotka
galinka  23. 4. 2008 19:47
Originálne, trefné, dychvyrážajúce...
Napíš svoj komentár