Dnešné vzťahy, láska.
Potrebujeme ju vôbec? Ak sa zamyslím nad tým, čo je láska, taká romantická. Stačí si predstaviť romantický film. Čo nám taký o láske povie?

Bezhraničná oddanosť, na základe.. čoho vlastne?
Upútanie krásou, povahou. Inými vlastnosťami toho jedinca. Vyvoláva v nás bezpečne dobré pocity, máme radi sympatiu. Radi milujeme niekoho, ku komu ju pociťujeme. Máme pocit, že áno tento nás niečím priťahuje, chceme viac.

Ale toto sú, viac menej pocity. Ďalej chémia. A čo city? Je to to isté?
Je náročné si vybudovať s niekým citový vzťah? Potrebujeme sympatie?
Osobne si myslím, že sa môžme citovo zaangažovat s kýmkoľvek. Už len v základe toho, že je ťažko sa stavať voči niekomu bez emócii, keď sú súčasťou nášho integrálneho systému vedomia. Ale je to teda iba o emóciach?

Keď sa pozrieme do minulosti, manželstvo, bola ekonomická záležitosť. Získavanie majetku, pomerov, záruk, dobrého života, blahobytu. A na základe koho? Rodičov ktorí podobné zväzky dohodli, v istej vyspelosti ich veku a vnímania primeranom dobe.

Dnes sú manželstvá o pocitoch, áno. Majú stále aj svoju funkciu ekonomickú. Ale dnes sa dívame na zázemie pre potomkov, ako jednotku spoločnosti a pod. samozrejme ale aj city.

Ale čo nám tie dobré pocity prinášajú. Spokojnosť.
Prečo chceme byť spokojní? Lebo nám to robí dobre, a taktiež hľadáme čo nám robí dobre, aby sme boli spokojní. Je to vlastne iba ako páčka na odmeny, elektróda v našom mozgu.
Zmačkneme páčku, dostaneme impulz, máme dobrý pocit.
Mozog si zvykne, páčka nefunguje, hľadáme novú páčku, aké jednoduché.
Zrazu už páčky nefungujú, a často sa cítime nešťastní samozrejme vždy sa nájde cesta, aj drogy patria k jednej z nich, dokážu ukojiť náš nekonečný apetít po odmene.

Takéto sú aj pocity. Ak hľadáme zmysel v čomkoľvek, vieme ho aj v čomkoľvek nenájsť.
Áno, aj láska je droga. Tá romantická, tá pocitová. Hedononisticky uspokojivá.

Mechanizmus..

City? Môžme mať niekoho radi, a niekedy si to ani neuvedomíme, pozeráme sa iba na pocity. Lebo áno, dobrý pocit je oveľa ťažsie získať, ako cit. Ale bez dobrého pocitu, máme pocit. že ten náš cit nemá zmysel, že niečo nie je dobre.

Predsa len, sme stroje, dobre fungujúci zdroj biotechnológie od ktorého ale nemáme návod.

 Blog
Komentuj
 fotka
alroune  4. 8. 2011 09:49
samozrejme laska je rada chemickych procesov vyvolavajuce pocit stastia...niekde som citala ze to trva tak dva roky co mozeme rozpravat o skutocnej laske a potom ide viac menej o zvyk alebo o potrebu mat toho cloveka pri sebe toho ktoreho tak dobre poznas ktory pozna teba a urcite mate toho vela spolocneho o koho sa mozes opriet aj v zlych casoch a toto su tiez zaklady lasky ...takze je to take hypoteticke...
 fotka
catmartina  18. 11. 2011 20:53
veľa analyzovania je občas naškodu..o niektorých veciach sa nemá rozmýšľať, musia sa prežívať..

ale inak logické hypotézy
Napíš svoj komentár