Každý dobre vie, že pokiaľ v dnešnej dobe nemáte titul nebudete mať ani dobrú prácu a možno ani rešpekt u tých čo ten titul majú. A tak v snahe dosiahnuť v práci maximum ideme na vysoké školy. Získavame tituly jeden za druhým. Hovorí sa, že o chvíľu bude tých ľudí s titulom veľa a hovorí sa aj to, že keď má niekto titul ešte to nič nehovorí o jeho kvalite vedomostí. Ja sa s tým stotožňujem. Teraz si asi hovoríte, že čo tu tá trepe...

Moja mama pracuje v obchode s rybárskymi potrebami (pozor nie je to akvaristika). Dnes je to už, tak že keď chcete chytať ryby je to všetko o peniazoch. Tak ako každý koníček. Peniaze na dobré vybavenie, peniaze za jednu malú kartičku vďaka ktorej keď ju máte môžete beztresne chytať ryby. Nebudem tu vypisovať za čo ešte treba platiť, skrátka nie je to lacná záležitosť.

Každý rok je o tom istom, začne Nový rok a treba platiť (aby ste mohli chytať ryby aj v novom roku) mama rozdáva šeky a vysvetľuje čo treba zaplatiť a koľko (či sa to za minulý rok menilo alebo nie) poniektorý sú taký leniví, že sa mojej mami spýtajú či im ten šek nevypíše. V rybárskom zväze je minimálne 2000 ľudí a takúto požiadavku má takmer polovica.

Raz odmietla a jeden muž nad ňou stál kým to nevypíše. Odmietla, veď predsa má kopu práce a nebude každému vypisovať šek. Musel si to sám vypísať, samozrejme vypýtal si ešte ďalšie dva šeky, lebo predchádzajúce vypísal zle. A hádajte čo to bol za človek?? No áno s titulom. Človek s titulom ktorý si nevie vypísať ani šek. A on nebol jediný príklad...

To bol len taký menší príklad, viem že to možno ešte stále nič nevysvetľuje ale pointou je to, že neznášam poniektorých ľudí s titulom.. pretože väčšina si myslí, že keď už majú titul, tak niektoré veci už nemusia robiť, lebo si myslia, že to urobí za nich niekto iný a zároveň sa vyvyšujú nad ľudí ktorí titul nemajú. A to veľmi spravodlivé nie je. Pretože tu môže dlho hovoriť o tom, ako poniektorí k tomu titulu dospeli alebo to, že keď majú titul tak to ešte neznamená, že pobrali všetku múdrosť sveta. Vždy som zastávala názor, že všeobecný prehľad je na nezaplatenie a myslím si to dodnes.. žiadna škola Vás ani mňa nenaučí ako sa má žiť. Videla som veľa ľudí s titulom, ktorým bežný/ reálny život nič nehovorí.

Nakoniec len dodám to, že nie každý človek s titulom musí byť zlý a taký ako som opisovala vo svojom texte, našla som už aj ľudí s titulom, ktorý podľa môjho názoru by si zaslúžili lepšie miesto v práci.. Všade sa nájdu nejaké výnimky..

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
d170  23. 1. 2009 23:57
čo sa týka titulov, prednedávnom som o tom mala tiež blog, takže s tebou súhlasím
A k tým posledným vetám, ono veľa ľudí vyštuduje za "peniaze", prípadne cez známosti a potom sa nečuduj, že nič nevedia...
Hlavne, že si myslia, že sú neviem čo.
 fotka
catmartina  24. 1. 2009 00:16
akože podla tohoto si zaškatuľkovala ľudí s titulom???
 fotka
lachance  24. 1. 2009 00:18
@catmartina kto tu povedal že som niekoho zaškatuľkovala .. iba som poznamenala že takých ľudí môže byť viacej.. nič viac prečítaj ešte raz možno pochopíš..
 fotka
tomas  24. 1. 2009 00:22
ja nemam rad tituly, podlam na je trapne si pisat tituly... komunisti zakazali slachticke tituly a vymysleli si svoje...

nikde vo svete sa tak nemachruje s titulmi ako u nas...

vsade vo svete je dolezite, ci ten clovek daco dokaze, alebo aspon AKU SKOLU UROBIL (ci kvalitnu), len u nas su tieto dolezite veci nepodstatne, podstatne su debilne tri pismenka pred menom...

u nas sa nikto nepozera ci nieco clovek dokaze, alebo ak chodil do skoly, tak na aku, u nas vsetci baziruju na tom ci ma titul, alebo nie, a ked ma titul, nikoho paradoxne nezaujima z akej skoly...

(nie som zaujaty nejaky analfabet, chodil som na vysku, mam aj nizsi akademicky stupen, ale nikdy si ho nenapisem pred meno)
 fotka
lachance  24. 1. 2009 00:25
@tomas no presne to isté si myslím aj ja.. každému na slovensku ide len o titul.. keby ten človek bol fakt že vzdelaný vedel by si vypísať jeden obyčajný šek.. ale keď už ani toto nevie.. tak ja už neviem čo si mám myslieť..
 fotka
lukeeusk  24. 1. 2009 01:03
Poviem to tak. Su ludia s titulom na ktory si museli ako sa hovori nadriet a zase ti iny: "Klobaskovy inzinieri"
 fotka
catmartina  24. 1. 2009 01:11
@lukeeusk úplný súhlas,,,ak ja raz vyštudujem to čo teraz študujem, tak tie 4 písmenká, ktoré budem mať pred menom, budú výsledkom mojej snahy..
 fotka
lachance  24. 1. 2009 08:07
@lukeeusk no šak to si myslím aj ja aj keď to @catmartina nepochopila... prečo by som urážala všetkých ľudí s titulom ?? keď možno raz budem patriť k nim aj ja...samozrejme k tým čo vedia vypísať šek..
 fotka
xelylin  24. 1. 2009 08:51
Ale tak zase, konkretne to, ci niekto vie alebo nevie vypisat sek, je trochu zvlastne krierium na ludi s titulom..Ked ja raz vystudujem, je mozne, ze ho tiez nebudem vediet vypisat, kedze to neviem ani teraz a to si myslim ,ze ked raz ten titul dostanem, bude to hadam aj zasluzene..niesom na ekonomickej, takze ma tu seky neucia vyplnat ked raz budem mat tolko penazi, aby som si vobec mohla dovolit vypisat ho, hadam sa to aj naucim ..ale inak, chapem co si chcela tym blogom povedat
10 
 fotka
lachance  24. 1. 2009 09:02
@xelylin no nemalo to byť kritérium.. len tak na pousmiatie že ani človek s titulom to nevie.. ale o to nejde ja chápem že niektorý ľudia sa so šekom nestretávajú bežne keďže už všetko platia cez internet.. je to normálne..ale čakať že ti ho niekto vypíše je dosť blbé..(tým narážam na pána z môjho textu)

a čo sa týka ekonomického zamerania..ja som na strednej nevypisovala v škole šek, ale viem že sme ho vypisovala na základnej.. a primitívne veci na ňom viem vypísať.. vlastne všetko je na ňom primitívne..
ďakujem za koment..
11 
 fotka
xelylin  24. 1. 2009 09:14
mozno je, ale ja som minule jeden vypisovala babke a musela som sa pytat mamy ..ono to tak aj byva,ze na vysokej sa ucis vseliake zlozite veci a tie primitivne mozno aj zabudnes..sledujem napriklad badatelny upadok na svojej gramatike.. a to som tu estelen par mesiacov ..ale je to zaujimave ..mas pravdu, inteligentny clovek by to asi mal zvladnut sam
12 
 fotka
lachance  24. 1. 2009 11:08
@xelylin máš aj ty pravdu ..že jednoducho tie jednoduché veci sa zabudnú..myslím si že aj tak o pár rokov šeky existovať možno budú ale nebudú ich až tak používať keďže sa skôr bude platiť cez internet..už som si na to aj zvykla..
13 
 fotka
catmartina  24. 1. 2009 11:13
no ja som to pochopila len ty asi nevieš čo píšeš:" O chvíľu bude veľa ľudí s titulom, no začínam pochybovať o tom že si ten titul tí ľudia aj zaslúžia. Teraz si hovoríte že čo tu tá trepe..." a uviedla si ako dôkaz, príhodu so šekom..tak buď si prečítaj po sebe čo napíšeš, alebo inak formuluj vety..
14 
 fotka
lachance  24. 1. 2009 11:20
@catmartina čítalo to asi 5 ľudí a ti jediná máš k tomu blbé pripomienky no tak neviem kto tu čo nechápe... možno som to napísala zle ale väčšina ľudí ma pochopila... nechápem čo riešiš..
15 
 fotka
marttina  24. 1. 2009 11:51
@14 aj ja mam blbe pripomienky.

ale cely koment som zmazala lebo ze ved naco sa obtazovat?
cize tymto podporim @catrmartina a hotovo
16 
 fotka
lachance  24. 1. 2009 11:54
@marttina teraz možno budem znieť ako totálne krava..ale aj tak to napíšem... riadim sa tým že existujú len dva názory.. ten MOJ a ten NESPRÁVNY..!!!!!!!!!!!!!!! ďakujem za koment..
17 
 fotka
xelylin  24. 1. 2009 12:01
vlastne, catmartina nieje jedina co ma ako hovoris blbe pripomienky ..lenze ja som nemala naladu sa s tebou hadat ..ale tym co si teraz napisala si ma uz nastvala
18 
 fotka
marttina  24. 1. 2009 12:02
@16 tento trapny vyrok som uz pocula, daj nieco originalnejsie lol
19 
 fotka
lachance  24. 1. 2009 12:05
@xelylin to mi je ľúto..

@marttina načo vymýšľať iný keď sa tým riadim.. nevidím v tom logiku...

zbytočne sa so mnou budete hádať.. je mi to až ťažko jedno čo napíšete.. aj tak to odignorujem ..
20 
 fotka
xelylin  24. 1. 2009 12:14
ja viem,preto som ti hned na zaciatku nic nepisala ..ved kludne, ale raz sa to moze obratit proti tebe
21 
 fotka
xenomorph  24. 1. 2009 20:22
Co je za debilina sudit podla tej prihody so sekom? Plno napr. spickovych vedcov je vrcholne nepraktickych. A ak sa ten clovek spraval neslusne alebo arogantne, to je vec povahy, nie titulov ani niecoho ineho. Pleties si pojmy s dojmami.

Co sa tyka degradacie hodnoty titulu mas vsak pravdu, hlavne u nas na Slovensku. Kvalitna znama skola ako cambridge, MIT, harvard je automatickou zarukou kvality, u nas to tak bohuzial nefunguje VS je viac ako kdekolvek inde len keby sa zmestila niektora aspon do prvej 500vky na svete.. jedine matfyz rulez, samozrejme
22 
 fotka
jogurtovakultura  24. 1. 2009 22:15
šmáriahilfeštrásse. naozaj absolútne neadekvátny príklad
opísala si ho formou "mucha sedí na stene" : prisie, povedal, ona nechcela, mal titul. je to blbec.
čo keď ten človek nevypĺňal nikdy šeky. to neznamená že je blbý, ale možno jeho žena pracuje na pošte, čo ked len zle videl, a nemal pri sebe okuliare? čo keď si proste len nebol istý ako sa to vyplňa, čo keď chcel zbaliť tvoju mamu a pobudnúť s nou dlhšie? interpretácie sú rôzne a je ich kvantum ale spojiť si to s titulom, následným dehonestovaním vysokoškolského systému a potom pridaním hneď niekoľkých za vlasy pritiahnutých komentov je z môjho hladiska viac než pritiahnuté za vlasy
23 
 fotka
jogurtovakultura  24. 1. 2009 22:17
a vyplnanie šekov je lahke pre niekoho kto je v tom zbehlý a aj majster tesár sa niekedy sekne. prečo potom keď som na pošte, vracajú sa so zle vyplneným šekom aj ľudia bez titulu (vidíš? tiež som použila neadekvátny príklad, nepríjemné, čo?
24 
 fotka
estrella  25. 1. 2009 13:07
noo.. akože s lachance súhlasím, pretože tu nejde o stupídne vypĺňanie šekov, aj keď to niekedy môže byť zložité, ale ide o to, že aj tý vyštudovaný s primitívy..
25 
 fotka
lukeeusk  25. 1. 2009 21:08
ozaj vypisat sek . to je taky problem? Treba sa len spytat.
Jeden clovek velmi davno povedal: " nikdy sa neprestanme pytat"
26 
 fotka
elwinko  29. 1. 2009 20:40
toto mi prišlo strašne vyhranené na jednu konkrétnu situáciu...študujem preto, aby som sa ja mal lepšie a aby mne ten titul priniesol prácu a z nej plácu....a to, že niekto bol lenivý a nevedel vypísať jeden šek...tak...to je jeho problém....
27 
 fotka
lachance  30. 1. 2009 17:39
@elwinko tu vôbec nešlo o lenivosť... lebo ten človek by ju prekonal keďže ten šek musel vypísať.. a čakať že za neho to urobí niekto iný tak to sa mýli.. a keď ho zbabral 3x?? to značí len o tom že o lenivosť nešlo.. ale je to každého osobný názor.. nehovorím že každý vysokoškolák musí všetko vedieť ale nechápem prečo sa niektorý vyvyšujú nad tých čo titul nemajú keď oni sami nevedia vypísať hlúpy šek.. ale už sa k tejto téme nebudem vyjadrovať..
28 
 fotka
james144  27. 12. 2009 14:05
tak predpokladám že neštudoval vypisovanie šekov takže v tomto prípade si myslím že to nieje také hrozné. Horšie je že mnoho mladých ľudí si myslí že po skončení VŠ sú majstri sveta a potom prídu do praxe a zistia že nič nevedia tak zase drú a potom keď stretnú niekoho kto dokázal to čo oni je rovnaký odborník len ten titul nemá stavajú sa k nemu ako k menejcennému pretože on titul nemá. Titul je formalita to podstatné čo si chcem odniesť z VŠ sú vedomosti(hoc viem že v praxi by som ich nabral rýchlejšie ako si písala titul dnes treba...paradoxne kvôli tým namyslencom) problém je že plno mladých ľudí skončí VŠ a zistí že vlastne nič nevedia a môžu si za to samy k tomu ako k svojmu štúdiu pristupovali a nieje to len ich chyba ale hlavne slovenského školstva ktoré umožňuje získať VŠ všetkým a preto klesá kvalita. Čo je fakt smutné je keď elektrotechnický inžinier má problém zaskrutkovať žiarovku .
Napíš svoj komentár