Kobra
5-ročný chalan
najnedávnejšie lognutie
včera 01:45
6845 dní na BIRDZi
regnutý od 2. februára 2007
NATO je zasraté až za ušami. Čo ďalšie potrebujú aby aktivovali článok 5?

20 komentov

1 								

huuhkajat 

10. 9.sept. 2025 09:22
				                	huuhkajat 

10. 9.sept. 2025 09:22

Clanok 5 neznamena zacnime bojovat! Ale zacnime rokovat! Cisto teoreticky, ako by napr. boli napadnute Pobaltske staty, tak som zvedavy, ci by Pobaltiu prisli americania na pomoc a riskovali vojnu s Ruskom, alebo by sa na nich vykaslali a obetovali ich.

4 								

Poľsko nepožiadalo o uplatnenie článku 5. 
Chcú uplatniť článok 4, ktorý v prípade vojenského ohrozenia vyzíva ku konzultácii medzi členskými štátmi.
V tomto prípade by som povedal, že zatiaľ všetko správne. Našťastie, rusi sa rozhodli demonštrovať svoju nadradenosť na pre nich najhoršom možnom členskom štáte a poliaci určite majú dostatok vôle nájsť adekvátnu odpoveď na tom, že s Poľskom len tak zadarmo vyjebávať nebudú.

Chcú uplatniť článok 4, ktorý v prípade vojenského ohrozenia vyzíva ku konzultácii medzi členskými štátmi.
V tomto prípade by som povedal, že zatiaľ všetko správne. Našťastie, rusi sa rozhodli demonštrovať svoju nadradenosť na pre nich najhoršom možnom členskom štáte a poliaci určite majú dostatok vôle nájsť adekvátnu odpoveď na tom, že s Poľskom len tak zadarmo vyjebávať nebudú.

6 								

@teal  @4  takto to vidi chatgpt:
Moja predikcia – najbližšie dni
Dnes večer: Poľsko vyhlási plnú pohotovosť armády a požiadá NATO o
konzultácie podľa článku 4 (už sa chystá).
Do 48 hodín:
Pravdepodobne uvidíme presuny amerických, nemeckých a britských
jednotiek do Poľska.
Aktivácia ďalších systémov Patriot a F-35 pozdĺž hraníc.
Do týždňa: Očakávam spoločné manévre NATO v Poľsku a Pobaltí.
Do konca mesiaca: Ak bude Moskva pokračovať, môže prísť spoločné
rozhodnutie NATO chrániť vzdušný priestor západnej Ukrajiny – fakticky
niečo veľmi blízke no-fly zóne.
----
tak uvidime co z toho sa naplni..

Moja predikcia – najbližšie dni
Dnes večer: Poľsko vyhlási plnú pohotovosť armády a požiadá NATO o
konzultácie podľa článku 4 (už sa chystá).
Do 48 hodín:
Pravdepodobne uvidíme presuny amerických, nemeckých a britských
jednotiek do Poľska.
Aktivácia ďalších systémov Patriot a F-35 pozdĺž hraníc.
Do týždňa: Očakávam spoločné manévre NATO v Poľsku a Pobaltí.
Do konca mesiaca: Ak bude Moskva pokračovať, môže prísť spoločné
rozhodnutie NATO chrániť vzdušný priestor západnej Ukrajiny – fakticky
niečo veľmi blízke no-fly zóne.
----
tak uvidime co z toho sa naplni..

8 								

@teal  @4  Poliaci zareagovali skvelo, ale zvyšok členských štátov aliancie sa zatiaľ ako vždy zmohol len na prázdne frázy a prejavy solidarity.

10 								

@kobra  @9  neviem, kto to je. Netuším, ako to komentuje Slovensko, ani nikto z osobností na Slovensku. Nemyslím si, že to je relevantné. Slovensko v prvom rade nie je dôveryhodným členom aliancie a to treba mať na pamäti. 
Rovnako, zbytočne sa tu zase huláka, pretože ľuďom začalo lepiť. To je úplne vždy takto. Nečudoval by som sa, keby o toto išlo nepriateľovi, aby sa začalo rozprávať "pozrite, NATO neschopné, nesúdržné, nič nespravia, koniec v piči sme, zomrieme tu..."
Akože čo má teraz kto robiť? Majú ísť na tlačovku pred Kaliningradské hranice so samopalom v ruke sa postaviť s Uršulou?
Nič sa nestalo poriadne, čo by sa inak nedialo, akurát teraz sú ľudia vysratí a inokedy sú ľahostajní. Asi ruža pre nevestu akurát nejde.

Rovnako, zbytočne sa tu zase huláka, pretože ľuďom začalo lepiť. To je úplne vždy takto. Nečudoval by som sa, keby o toto išlo nepriateľovi, aby sa začalo rozprávať "pozrite, NATO neschopné, nesúdržné, nič nespravia, koniec v piči sme, zomrieme tu..."
Akože čo má teraz kto robiť? Majú ísť na tlačovku pred Kaliningradské hranice so samopalom v ruke sa postaviť s Uršulou?
Nič sa nestalo poriadne, čo by sa inak nedialo, akurát teraz sú ľudia vysratí a inokedy sú ľahostajní. Asi ruža pre nevestu akurát nejde.

11 								

Rusi vyskúšali, holanďania a poliaci zasiahli, Holandsko si môže pripísať 1st kill, dobrá práca... Treba si k tomu sadnúť a vymyslieť, ako hrať ich hru tak, aby sme my vyhrali. To je celé. Bodka.

13 								

@12  +pripraviť spoločnosť, na to, že mier už nemáme a situácia sa bude postupne eskalovať, lebo Európania to doteraz nepochopili.

15 								

@teal  @10  Slovensko je v piči, to  neriešim. Samozrejme že Rusi skúšajú odolnosť NATO a bude dôležité či to skončí len pri rečiach alebo sa konečne začne posilňovať vojenská prítomnosť v pobaltských štátoch.

16 								

@kobra  @15  tá sa už predsa posiľuje niekoľko rokov. 
Tento rok sme sa začali extrémne zadlžovať kvôli zbrojeniu. Budujú sa továrne, aby sme mali čím strieľať, až sa tá vojna začne. To sa nestane len tak za noc. To sú roky prípravy, ktoré potrebujeme. Nie sú ľudské zdroje. Keby sa dnes aktivoval článok 5 kvôli 10 šmejdskym dronom, si pripravený zajtra narukovať? Ak áno, je štát pripravený ťa vyzbrojiť do zákopu?
My hráme o čas. Tá vojna pravdepodobne bude ak sa aktuálna situácia vo svete a jeho vedenie nezmení, ale potrebujeme, aby k nej došlo vtedy, keď to bude viac vyhovovať Európe, nie vtedy, keď určí Rusko.

Tento rok sme sa začali extrémne zadlžovať kvôli zbrojeniu. Budujú sa továrne, aby sme mali čím strieľať, až sa tá vojna začne. To sa nestane len tak za noc. To sú roky prípravy, ktoré potrebujeme. Nie sú ľudské zdroje. Keby sa dnes aktivoval článok 5 kvôli 10 šmejdskym dronom, si pripravený zajtra narukovať? Ak áno, je štát pripravený ťa vyzbrojiť do zákopu?
My hráme o čas. Tá vojna pravdepodobne bude ak sa aktuálna situácia vo svete a jeho vedenie nezmení, ale potrebujeme, aby k nej došlo vtedy, keď to bude viac vyhovovať Európe, nie vtedy, keď určí Rusko.

18 								

@teal  @16  To je jedna vec. Na druhej strane, Rusko je momentálne oslabené vďaka Ukrajine. Nemajú techniku, ľudské zdroje do mlynčekov na mäso a jediné na čo sa zmohnu sú útoky čínskymi dronmi. Budeme čakať až sa stihnú dozbrojiť?

19 								

Ak budú bojovať s nami, majú dôvod na celoplošnú mobilizáciu, ktorú aktuálne nie sú dosť silní ani vyhlásiť, ani ekonomicky živiť (počas totálnej vojny funguje ekonomika v úplne inom režime a jediné čo štát zabezpečuje je armáda, produkcia žrádla, logistika pre výrobu a armádu a základná zdravotná starostlivosť - v ideálnom prípade, niekedy ani to). 
Nedávno prebehlo stretnutie v Pekingu na ktorom pravdepodobne Rusko dostalo od Číny rôzne záruky. Pre nás je ideálne bojovať vtedy, keď Rusi nebudú mať podporu iných hráčov.
Ideálne je nemať konflikt v čase, keď náš najsilnejší spojenec v skutočnosti nie je našim spojencom.
Ideálne je bojovať vtedy, keď vojensky najsilnejšia krajina Európy (Francúzsko) aktuálne nemá politickú krízu a ekonomicky najsilnejšia krajina (Nemecko nie je v recesii).
Od začiatku vojny na Ukrajine Rusko síce prišlo o techniku - čo sa počtov týka, no na druhej strane stihlo dobudovať chýbajúce kapacity na rýchle zbrojenie. To je práve to, čo my aktuálne dobiehame.
Aj keď to tak nevyzerá, Ruská ekonomika má problémy a je v stave akom je iba kvôli fakt šikovnému čarovaniu regulátora a exportu do krajín, ltoré z tejto situácie ťažia. Je pravdepodobnejšie, že ich situácia sa postupom času bude zhoršovať, nie zlepšovať.
Európa je energeticky závislá na tretích stranách. Bojovať bez dodávok nerastných surovín sa nedá. Predtým, než sa začneme hrať na vojnu, musíme si byť istý, že dodávky sú dostatočné a neohroziteľné - čo aktuálne nie sú. Bez toho bojovať ozaj nejde.
Nakoľko sa jedná o mocnosť s jadrovými schopnosťami, ku ktorým nevieme poskytnúť protiváhu je ideálne nebojovať - neriešiteľné. Jedine, že máme istotu odvetného zásahu USA. Tak alebo onak, je po nás.

Nedávno prebehlo stretnutie v Pekingu na ktorom pravdepodobne Rusko dostalo od Číny rôzne záruky. Pre nás je ideálne bojovať vtedy, keď Rusi nebudú mať podporu iných hráčov.
Ideálne je nemať konflikt v čase, keď náš najsilnejší spojenec v skutočnosti nie je našim spojencom.
Ideálne je bojovať vtedy, keď vojensky najsilnejšia krajina Európy (Francúzsko) aktuálne nemá politickú krízu a ekonomicky najsilnejšia krajina (Nemecko nie je v recesii).
Od začiatku vojny na Ukrajine Rusko síce prišlo o techniku - čo sa počtov týka, no na druhej strane stihlo dobudovať chýbajúce kapacity na rýchle zbrojenie. To je práve to, čo my aktuálne dobiehame.
Aj keď to tak nevyzerá, Ruská ekonomika má problémy a je v stave akom je iba kvôli fakt šikovnému čarovaniu regulátora a exportu do krajín, ltoré z tejto situácie ťažia. Je pravdepodobnejšie, že ich situácia sa postupom času bude zhoršovať, nie zlepšovať.
Európa je energeticky závislá na tretích stranách. Bojovať bez dodávok nerastných surovín sa nedá. Predtým, než sa začneme hrať na vojnu, musíme si byť istý, že dodávky sú dostatočné a neohroziteľné - čo aktuálne nie sú. Bez toho bojovať ozaj nejde.
Nakoľko sa jedná o mocnosť s jadrovými schopnosťami, ku ktorým nevieme poskytnúť protiváhu je ideálne nebojovať - neriešiteľné. Jedine, že máme istotu odvetného zásahu USA. Tak alebo onak, je po nás.

20 								

Existujú ďalšie dôležité faktory, napríklad logistické schopnosti a také, o ktoré ja ako amatér ani nevnímam. 
Proste, ako povedal Boromir, "One does not simply walk into Mordor". Ak prídeme na prestrelku s nožom, tak pravdepodobne nebudeme tí, čo vyhrajú diskusiu.

Proste, ako povedal Boromir, "One does not simply walk into Mordor". Ak prídeme na prestrelku s nožom, tak pravdepodobne nebudeme tí, čo vyhrajú diskusiu.

Napíš svoj komentár

- 1 Mytickaentita: veru, chcelo by to nejaké nové tetovanie na chrbát :3
- 2 Dalsipriekala: Mám sen... že raz prídem na birdz a na úvodnej stránke neuvidím nič od...
- 3 Lytaryta: som tu, chodím od cca 2015 (regnuty,...
- 4 Azizi: Poďme si pospomínať na Peťove najlepšie videjká - skeče a paródie. Občas sem vždy...
- 5 Lytaryta: @Ceciak jo, más úplnú pravdu, ...
- 6 Lytaryta: ..napr. drak (prebodnutí) s mecom ? xD ( al.aj...
- 7 Lytaryta: eh, ze "cyber-security" ...
- 8 Azizi: Ja že aká extrémne podivná pieseň, a už je mi to jasné, ...
- 9 Lytaryta: este aj doma musím vypratat domácímu 1 celú...
- 10 Domek: Dnes Lacuna Coil v Zlíne < 3 veľmi sa teším
- 1 Mytickaentita: veru, chcelo by to nejaké nové tetovanie na chrbát :3
- 2 Lytaryta: nejaká dievci tu uz cely sychravy vecer, ...
- 3 Azizi: Dostala som skvelý nápad na točenie videí na YT. Bolo by to niečo, ...
- 4 Dalsipriekala: Mám sen... že raz prídem na birdz a na úvodnej stránke neuvidím nič od...
- 5 Y4nn4: Mala som dnes ťažký deň a zlepšila mi ho moja láska...inak som do...
- 6 Lytaryta: som tu, chodím od cca 2015 (regnuty,...
- 7 Raketak: Potetovani ludia nie su v pohode => potrebuju psychiatrov !!! v zviote sa nebudem...
- 8 Teal: Milície kozojebcov zase páchajú Genocídu v Mozambiku. To je neuveriteľné...
- 9 Raketak: @teal si zase vymysla genocidy ...
- 10 Azizi: Poďme si pospomínať na Peťove najlepšie videjká - skeče a paródie. Občas sem vždy...
- 1 Lejla32: Som hrozne rada, ze sa vrátil Tomas. Jeho humor ma velmi bavi. ...
- 2 Tequila: neviete ako sa volal taky chalan, co skoro zabil skodovkou babku na priechode?...
- 3 Tulipanoo: kapital-noviny.sk/biblia-boha...
- 4 Retromaniak: Krásny song, jeden z najlepších youtu.be/dQsjAbZDx-4...
- 5 Kobra: Som hrozne rád, že sa vrátil Richard. Jeho humor ma veľmi baví.
- 6 Domek: Keď žena večer čaká na autobus a na tú istú autobusku príde random incel...
- 7 Mytickaentita: nemyslela som si, že budem mať slzy v očiach práve z pedagogických predmetov....
- 8 Mytickaentita: dnes na nás profesor histórie vytasil neohlásený testík, že "overím si, či...
- 9 Mytickaentita: veru, chcelo by to nejaké nové tetovanie na chrbát :3
- 10 Lytaryta: ten lukaso je fakt hlupák, nahlúply sprosty ..robos, furt len tie nocné...