Nemyslel som si, že sa k tomuto dostanem. Ale mám písať niečo iné a v rámci prokrastinácie si môžem vyliať svoju dušu na tejto ultra super fungujúcej stránke. (Mier, vole.) 

Dnes som šiel do obchodu, pretože bolo treba. Aspoň dačo aby bolo na jedenie na raňajky. Kúsok odo mňa je Billa - normálnej veľkosti Billy. Myslím. Ale keďže tam stála hromada ľudí pred vchodom, tak som si povedal, že by bolo fajn, ak prejdem kúsok cez koľajnice a tam je krpaté Tesco Expres. Prázdne, hneď ma pustili, urobil som očisťovacie kúry, dal si jednorázovú rukavicu a šiel som si splašiť žrádlo. 

A teraz to pretočím k tomu, ako som čakal na pokladňu. V obchode sa vyskytoval ešte jeden dôchodca, ktorí sa tam šmotkal a otravoval koho mohol. V Tescu na zem vycapili, asi tak, ako všade, značenia bezpečnej vzdialenosti. Samozrejme sa tento penzista rozhodol, že sa chce so mnou rozprávať. A natlačil sa mi hneď za zadok. Bol síce zamestnancom upozorení, a na chvíľu sa vzdialil, ale jak sme sa pohli o jedno políčko dopredu, áno hádate správne, zas mi stál za prdelou. Neskutočne ma to vytáčalo a mal som mu chuť tam vyndať, že ani teraz* nedokáže rešpektovať jednoduché pravidlo, držania si odstupu. 

ani teraz* (niekedy som na dôchodcov naozaj zlý, ale keď som v banke, na stanici, alebo niekde kde platím, a majú tam urobenú na dlážke diskretnú zónu a oni sa tlačia do toho okienka skôr ako vôbec dopoviem, čo chcem, tak ma to irituje... teraz ešte viac, marhy jedny... lístky na vlak kupujem už len online kvôli tomu a vyhýbam sa miestam, kde sa penzisti vyskytujú, aby som s tým nemal problém, ale hold) 

A už keď som zabrdol do tých vlakov, tak mi príde vtipné, ako sa proste dôchdocovia vozili vlakom zadarmenko a čím ďalej tým viac (mám kamaráta, čo chodí vlakom do práce a okrem neho v tom vlaku boli len dôchodci okolo veľkej noci... kam cestovali?) Nuž a vlády ich varovala, že urobia kroky, ak sa nebude rešpektovať, to čo povedali. Tak im vzala dočasne bezplatnú dopravu. A už vykrikrujú, že táto vláda je zlá, že aj to málo, čo mali im zobrali. Akože chápem, že niektorí sú v tom nevinne, ale tak všetci hneď robia unáhlené závery, že to malo iný charakter. Možno, možno nie. 

Osobne som za to, aby u nás fungovala bezplatná preprava pre študentov a dôchodcov, ale nie v tomto období, keď všetci majú sedieť doma. Za normálnych okoloností to beriem. 

Potreboval som sa kúsok posťažovať, sorry. 



 Blog
Komentuj
 fotka
james98  25. 4. 2020 19:15
Zdá sa mi, že vlaky zadarmo im ešte nezrušili, len sa chystajú. Čo však hovoril minister dopravy je, že denne cestuje 4 až 6 tisíc dôchodcov vlakmi. Pritom odporúčania hygienikov sú jasné, cestovať len keď to je fakt nutné - o to viac pre dôchodcov. Tak by ma zaujímalo, kam musia tisícky dôchodcov denne cestovať (to nehovorím o autobusoch a MHD), že to je pre nich tak smrteľne dôležité
 fotka
emzaaak  25. 4. 2020 21:47
Som si asi v polke myslel, že to bude mať nejaké vyvrcholenie a a rozuzlenie ale čo už. Človek nemôže mať všetko.
 fotka
klidopido  26. 4. 2020 13:16
@emzaaak za to sa ospravedlňujem, ale nakoniec som sa chcel len posťažovať... lebo ani to nemám komu. Ale ako @James98 to to vystihol.... proste netuším, kam musia toľko cestovať a netuším, prečo toľko musia sa na všetkých furt tlačiť. Ale ďakujem za Tvoj čas.
 fotka
james98  26. 4. 2020 13:37
Noo, ale stále platí, že dôchodcovia vlaky zadarmo majú. Vláda stále len špekuluje, že im to na mesiac zruší... Ale čo sa stane? Zníži sa síce ich počet vo vlakoch, ale tí neoblomní sa radšej budú sťažovať a kupovať si lístky na výpravách do Kauflandu
 fotka
klidopido  26. 4. 2020 14:30
@james98 akože chcú to tuším riešiť najbližší týždeň. No a hej, Kaulfand je ich revír, tam nechodím, tak nech chodia.
 fotka
motovidlo323  26. 4. 2020 17:19
Čo si mu nevypičoval? Ale tak ja by som zrušil všetko to "zadarmo" cestovanie pre študákov aj dôchodcov naveky vekov.
 fotka
klidopido  26. 4. 2020 23:09
@motovidlo323 akože mne sa už nechce veľmi nadávať ľuďom...

a zas to je ostrý názor na to cestovanie... všetko má svoje + a - to je na dlhé debaty. Ale zas formou, ako to bolo riešené si nemyslím, že to bolo úplne v poriadku... všetko sa dá zvládnuť lepšie.
 fotka
motovidlo323  27. 4. 2020 16:10
Nvm no, povedz mi jediné +. To je proste socialisticko-populistická blbosť. Každý nech si pekne platí
10 
 fotka
klidopido  30. 4. 2020 16:05
@motovidlo323 tak ono aj tak väčšinu toho lístka platí štát.. náklady sú omnoho vyššie na hlavu ako je cestovné. Takže to už je úplne jedno, či to zaplatia celé, alebo ee. Keby to platili ľudia z vlastného vrecka, tak nikam nechodia. Ale zas ja by som bol za to aby aj busy a mhd boli zadarmenko. ale to sú debaty na dlhé večery a určite by to trebalo celé prekopať, aby sa na to dalo spoľahnúť.
11 
 fotka
motovidlo323  30. 4. 2020 17:03
Prečo myslíš, že väčšinu platí štát? Ale keby aj, je to ďalší argument za zrušenie cestovania "zadarmo", bo by to znamenalo, že už teraz štát platí dosť, nieto ešte aby doplácal na socky
12 
 fotka
klidopido  30. 4. 2020 17:25
Lebo rýchlik BA > KE je náklad na hlavu cestujúceho cca 30 € a celý lístok stojí cca 10 € preto "myslím".

A pýtať si za službu cestovania, keď nie sú schopný dorobiť poondenú modernizáciu, či opravu je hriech. Trať BA - ZV - KE je v havaríjnom stave. Momentálne sa jazdí v obmedzenom režime a tam je na každom úseku pomalá traťová rýchlosť pre ten stav a každý boží deň tam tie rýchliky meškajú cca 20-30 minút. Inde nič.
Tam sa tým vlakom fakt ani neoplatí ísť, ani zadarmo.

A to mám cestovanie vlakom rád, ale čo je veľa, to je veľa.
13 
 fotka
motovidlo323  1. 5. 2020 15:43
Taguj ma, boa. Ako sa dá vyrátať náklad na hlavu cestujúceho, keď nikdy nvš, koľko ľudí reálne pôjde? Veď toto, že tá služba reálne existuje a niečo stojí, aj keď je zlá. A z jej ceny sa potom pokrýva tá modernizácia. Nemôžeš v 1m komente obhajovať cestovanie zadarmo a zároveň tvrdiť, že náklady na trasu sú vysoké a je stratová.
14 
 fotka
klidopido  1. 5. 2020 20:32
@motovidlo323 posledný rok stratová nebola. Teraz zas bude. Áno náklady sú výsoké, ale tam je veľa položiek. Napríklad spravca infraštruktúry si pýta za vlakokilometer (km koľají po ktorom prejde vlak dopravcu) rovnako, či sa jedná o najmodernešjiu trať na Slovensku, alebo o najrozpadnutejšiu. Čo je hlúposť, ale žiaľ je to tak.

A ráta sa to na počet sediacich cestujúcich vo vlaku. Sú vlaky, kde je ten počet markatne vyšší a sú spoje, kde chodí viac vzduchu ako človečiny.

Teraz to bude aj tak sprosto skreslené kvôli tejto situácií, ale tak bude ju nutné započítať pri plánovaní, čo ďalej.

Áno služba existuje, pretože si ju objednal štát. Tak si ju aj platí. Preto súkromníci nejazdia trasu napr. Čadca - Makov. Lebo by sa im to neoplatilo. Lebo ten lístok by musel byť tak drahý, že by si si mohol rovno kúpiť auto a ak by si cestoval každý deň tak máš z toho viac úžitku ako z hentoho.

Štát a kraje toto objednávajú, pre ľudí. A teraz to bude ešte len veselé, keď sa budú mať decká vrátiť na intráku, alebo dochádzať do škôl. Koľko je takých ľudí, že teraz netušia, čo bude a netušia ako výjdu finančne. Budú musieť dať na cestovné. Síce to nie je horibilná suma momentálne, ale nikdy nebolo tak zle, aby nebolo horšie.
15 
 fotka
motovidlo323  2. 5. 2020 22:29
Lenže peniaze nebudú mať ani bežní ľudia. A aj tak ešte zo svojich daní musia platiť na iných. Proste sme v kapitalizme. Ak niekto na niečo nemá, nech to nevyužíva. Donedávna si platili všetci a šlo to
16 
 fotka
motovidlo323  2. 5. 2020 22:30
Veď sme mali aj tak zľavy pre dôchodcov a študákov, to bolo dostatočné
17 
 fotka
klidopido  3. 5. 2020 13:44
@motovidlo323 tie peniaze aj tak niekam pôjdu. A verím tomu, že z daní je dosť peňazí, aby sa skvalitnilo oveľa viac vecí... ako len doprava.... môže to by školstvo, zdravotníctvo, atď, atď.... ale tak to by sa nesmelo vo vláde vo veľkom krádnúť - som skeptický na novú vládu, ale zároveň zvedavý, či sa im aspoň podarí urobiť krajinu niečo znesiteľnejšiu. Dane platiť musia tak či tak.
18 
 fotka
motovidlo323  3. 5. 2020 16:18
Hej, ja len hovorím, že keď z niečoho budeš uberať financie vo forme bezplatnosti pre určitú skupinu, tak tam tie peniaze vždy chýbať budú a budú z toho problémy
19 
 fotka
klidopido  3. 5. 2020 17:01
@motovidlo323 to aj ak si ich vezmeš do vrecka a pretuneluješ každý projekt, čiže za mňa lepšie pre ľudí, ak aspoň niečo bezplatne za to majú - keď už za to zaplatili formou daní.... tak prečo za to platiť ešte znova a znova k tomu platiť dane?
20 
 fotka
motovidlo323  4. 5. 2020 16:13
Čo keby sme sa automaticky nezmierili s tým, že všetky takéto peniaze sa prehajdákajú a radšej verili, (prípadne s tým niečo robili), že sa použijú správne? Tak potom to dajme zadara všetkým. Lebo teraz ja to platím daňami a potom to platím ešte znova + dane a ešte navyše k tomu to platím aj mladým a starým
21 
 fotka
klidopido  4. 5. 2020 23:08
@motovidlo323 Trochu som nepochopil, čo si mi týmto chcel presne zdeliť.
Správne je relatívne.
Pravda je kus zradná vec, lebo nájsť ju v tomto prípade dosť ťažké.
22 
 fotka
motovidlo323  5. 5. 2020 16:43
No si písal, že aj taxa tie peniaze rozkradnú, tak prečo by to nemohlo byť zadarmo, taxom ti o2til, že radšej sa snažme, aby sa nekradlo
Napíš svoj komentár