Tak nad týmto som si dosť dlho lámala hlavu. Čo majú spoločné tieto dve ustálené slovné spojenia okrem toho, že poukazujú na isté hospodárske zviera? Môžme niekoho potešiť, ak mu povieme prasiatko?
Život je sviňa. Toto môžeme počuť viac ako často. Podľa toho, v akých situáciach je používané, som dospela k záveru, že vyjadruje nelichotivé postavenie, v ktorom sa niekto ocitol. "Život je sviňa" vypúšťame z úst pri bežných príležitostiach, ako napríklad:
- keď sa nemáme na čo vyhovoriť
- ak sa snažíme nemotorne ospravedlniť vlastné nezmyselné konanie
- v prípade, že sme v totálnom rozhorčení a už nemáme komu vynadať
- keď ľutujeme sami seba, v lepšom prípade aj niekoho iného. A tak ďalej a tak ďalej... Z toho vyplýva, že prasiatko sa tu využíva ako vulgarizmus.
Mať sa ako prasa v žite. V tomto prípade sa mo nezdá, že by bolo treba spomínané pomenovanie cenzurovať. Ako prasa v žite sa má ten, komu je nadmieru dobre. Správne som to pochopila, nie? Avšak ak sa zamyslím opäť nad tým, kedy sa spojenie týchto slov používa, dostanem sa do slepej uličky. Veď keď toto o niekom povieme, musíme mu predsa len závidieť. A ak niekomu závidíme, asi mu nebudeme vravieť bohvieako pekne. Čiže tu sa prasa dostáva do pozície nie najkrajšieho pomenovania. Samozrejme, ak to môžete povedať sami o sebe, tak klobúk dolu, ale keďže ste výnimka, potvrdzujete "pravidlo".
Napadá ma... A čo tak "Mať sa ako sviňa v žite"? Prvé čo si predstavím, je pocit viny. Toto podľa mňa použije človek, ktorý sa vedome "nahrabal" na úkor iných. Iste nepríjemný pocit. Zasa nič pekné...
So životom, ktorý je prasa sa mi spája len ôživot je špina". A to sa sa dá vyjadriť dvojako. Špina ako potvora, čím by sme sa opäť vrátili ku svni a špina ako neporiadok. A neporiadok ako bordel...
Zdá sa, že toto chutné zvieratko si u nás nenájde pochopenie. nezískalo v tomto prípade ani jeden kladný bod. Je mi ľúto, prasiatko, ale život je sviňa... Prípad je týmto uzavretý.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
pawlo  24. 12. 2008 23:48
Presne tak by som to povedal aj ja
Strašne sa mi páčia úvahy a navyše si zvolila aj zaujímavú tému takže hodnotenie 85% čo je u mňa vynikajúce
Napíš svoj komentár