V prvom rade ťa ubezpečujem, že koniec sveta sa stále nekonal. Srdce ti však ešte pár ľudí zlomí. Sorry. Ale nejdem ťa provokovať a ani ťa nechcem privádzať do depresie. Iba hovorím, že life is life. Nejako s tým nevymyslíš nič. Prežiješ a poradíš si. 


Píšem ti, lebo som si na teba spomenul. Spája nás totiž veľa spoločného. Nie sme úplne rovnakí. To nie je vďakabohu nikto a po čase pochopíš, prečo je to šťastie. Teraz preskočím niekoľko rokov tvojho školského trápenia, ale ubezpečujem ťa, že po tých prebdených nociach a nekonečných úvahách, čo si v živote počneš, príde rad období, o ktorých si doposiaľ ani nesníval. Dúfam, že si ready a môžeme začať. 




1. Nech sa deje čokoľvek, chill


Z nejakého prazvláštneho dôvodu sa ocitneš pri ľuďoch, ktorí ti budú skrášľovať dní urážkami a sťažnosťami. Ale buď v pohode, po trinásťhodinových šichtách si už na to zvykneš a budeš vstrebávať kompletne všetko. Nie si a nikdy nebudeš ten typ, ktorý by mal niečo v piči. Ale nájdeš si lepší approach. S chladnou hlavou vyriešiš toho viac a pri tvojom multitaskingu to bude predsa len užitočnejšie. 





Ani vzťahy nie sú zas taká dráma, ako to budeš počas najbližších piatich rokov vnímať. Tak si proste single a single budeš po nejakom čase opäť. Na filozofickej fakulte dostaneš prvú dávku cenných lekcií. Škola ti po univerzite nekončí, ale veď ty si vlastne nikdy nemal pocit, že sa stačí učiť iba kvôli titulu, čiže chill. 




2. Spoliehaj sa na jedinú osobu. Seba 


Chceš počuť dobrú, alebo lepšiu správu? Začnem tou lepšou. Vždy existuje východisko. Nikdy nebudeš úplne sám. Ale prídu také zatmenia a vtedy si proste spomeň na The Rain od Calvina Harrisa a bude to lepšie. 


Calvina Harrisa spoznáš vďaka niekomu veľmi špeciálnemu. Potom ti ten Calvin bude zvoniť na mobile asi dva roky. Iróniou bude, že to bude po rozchode s tým niekým špeciálnym. Ale preplačeš sa cez to a uvidíš, že nie je všetkým dňom amen. 




3. Whatever People Say I am, That's What I'm Not


Komplet všetci ťa budú chcieť prevrátiť na svoj obraz. Budú chcieť, aby si bol krajší, múdrejší, lepší, rýchlejší, skromnejší, šikovnejší a ty kvôli tomu zatvoríš dvere zvyčajne s rachotom a bez ľútosti. To sa nejako nezmení a kvôli tomu budeš vedieť ísť dopredu správnym tempom. A potom príde trochu iná fáza. 





Prestaneš sa spoznávať. Už nebudeš mať predstavy o rozprávkovom živote a dokonalom dreamjobe. Niečo ti poviem. Tie ružové okuliare ani nepotrebuješ. Vnútri si ružový ako Prasátko Slezina, takže tvoja romantická nátura, akokoľvek sa jej chceš brániť, urobí aj z nudnej práce takú, o ktorú sa budú trhať druhí a z blbého pondelka sa stane v momente sexy pondelok. Keď hovorím, že bude sexy, I mean it! 




4. Povedať "Mám ťa rád" je easy, ale nehovor to kade-tade 


V rozsahu desiatich rokov to z teba vypadne asi päťkrát. Reálne sa zaľúbiš trikrát. Všetko special guys. A žiadne stresy, veľmi dlho budete v kontakte, budete sa vidieť, zhovárať, smiať, žartovať. Akože, čo viac chceš?  





Takže si tie sentimenty pekne ušetri, lebo nie každý si ich zaslúži. Ak mám byť k tebe úprimný, dvakrát povieš "Mám ťa rád" nesprávnym osobám. Ale ako bude čas ubiehať, život zmení teba aj ich a oni ti to v konečnom dôsledku povedia tiež tak riadne, vážne a úprimne. Ou, aby som nezabudol, nevieš si ani len predstaviť, koľko krát sa ti dostane uznanie a vďaka za to, že si pri nich stál. A to si váž, lebo oni sa veľmi premáhali k takémuto vyznaniu. To je jednoducho typ ľudí, ktorí k tebe patria a s týmto musíš byť zmierený. 





5. Nauč sa žiť z mála. Z brutálneho mála 


Presne preto, že sa ti bude dostávať o niečo menej pozornosti a energie, ako budeš dávať druhým. Si inak nabitý, máš iné prežívanie a nie každý je nastavený na tvojej vlne. Ak sa ti bude zdať, že si v práci aktívnejší, ako druhí. True. Ak sa ti bude zdať, že si v posteli aktívnejší, ako druhí, oh yeah sir, you are damn right! 




Keď sa prvýkrát odsťahuješ z domu, zmeníš sa na pôžitkára. To ťa bude niečo stáť a niekedy potom nastanú mesiace suchoty a ty budeš v prechodnom období. Vezmi si, že v detstve si kreativitu pretavoval do kresieb. Teraz budeš kreatívny tak pragmaticky. Ušetríš na neušetriteľnom a vychutnáš si doslova každú odrobinu na tanieri. Always stylish, of course & course after course. 




6. Z hovna bič upletieš. A tento skill je priceless 


Welcome to great parade! To je tvoja budúca profesia. Máš sa na čo tešiť, nechcem ti dávať všetky zlaté klince, ale ver mi, tie sny s Annou Wintourovou niečo znamenajú. Budeš vedieť veci opraviť, ozrejmiť, nastaviť. Takže akokoľvek budú doma hustiť, že si neschopný a v živote nič nedokážeš, dokážeš. 





A pamätaj si, že nič nerobíš pre druhých. Ani pre seba. Robíš to pre dobro veci. Ale toto chápanie sa ti rozvinie počas štúdia v Košiciach. Stihneš sa tam aj zaľúbiť, na chvíľu. Na to krátke obdobie ti to postačí, ber to ako pozornosť z vesmíru. S každým podnetom budeš získavať návod na to, ako dosiahnuť želaný výsledok a to ťa dovedie k takej univerzálnej spokojnosti. 




Sníval si o práci v reklamnej agentúre a jej realita ťa prebudí dostatočne. Rúbať budeš stále vysoko. Ale vyrúbeš to, nezavalí ťa to. Sprvu áno, tú strednú proste doklepeš. A hoci sa zaprisaháš, že v živote sa tehly ani nedotkneš, tak...bude to pekne vtipný vývoj situácie, pobavíš sa. 




7. Srdce ti v skutočnosti nezlomí nikto. Tak si ho láskavo nelám ani ty


Viem, čo som tvrdil na začiatku. Musíš si však uvedomiť, že aj ten najväčší kopanec do zadku je najväčším len pre teba. Tvoja prvá ozajstná láska ťa teda dokonalo potopí, ale prídeš na to, že pre niečo to tak byť musí. A to bude jediná skúška, ktorou si prejdeš. Nebude to trvať krátko. Fakt ma to mrzí, budú to roky. Ešte sa neprežehnávaj! 




Vždy budeš rovnako ľúbiť, tomu nemôžeš zabrániť. Ty budeš tá starostlivá zložka každého partnerstva. Tí druhí to budú držať pokope z iného hľadiska. No a tu ťa musím pochváliť, lebo naozaj vidieť, že po prvom rozchode si pochopil, čo s tebou ktorýkoľvek vzťah urobí. 




Sampling. Budeš si brať z každého niečo iné, to bytostne príznačné a s tou úctou k nim a k sebe zmeníš mindset. Čo ti teda pomôže zvládnuť náročné, nepredvídateľné, zložité aj absurdné situácie, ktoré si pre teba pripravia celkom cudzí ľudia. I am flexible for you; akoby to všetci videli napísané na tvojom čele. 




8. Čo je podľa teba najmenej pravdepodobné, je v živote zvyčajne tá najskutočnejšia realita 


Takže nepredpokladaj. Nepredpokladaj, že už nikdy nevyužiješ zemepis, pozemné staviteľstvo, betónové konštrukcie, tabuľku hustoty, logiku alebo fonologickú teóriu. Nemusíš kvôli tomu sedieť na zadku o tri hodiny dlhšie, len počítaj s tým, že všetko sa z toho podvedomia vynorí a až sa to vynorí, treba s tým pracovať. 





Podobne je to s ľuďmi. A dvakrát tak tí tu na Birdzi. Že si nebol na žiadnom stretku? To si vynahradíš ešte veľakrát potom. Myslím, že ich spoznáš viac, ako by si ich spoznal na niektorom zo stretiek. Poviem ti, niektorí zostanú kamarátmi na celý život. Hoci ste každý v inom meste a v inej krajine. 




9. Každý má city a ak povieš prepáč aj nahlas, ušetríš si veľa výčitiek 


Hoci sa len pomýliš, pochytíš pre nejakú blbosť, tak si daj tú námahu, prebi v sebe ego a povedz to nahlas, že ťa tie veci mrzia, lebo inak budeš po nociach smokliť a trápiť sa, ako sa asi ten niekto cíti. To ani nemusíš, lebo ľudia dosť rýchlo zabúdajú. Rýchlejšie, než sa nazdávaš. 





S ospravedlnením sa nemusí vyjasniť nebo. Mračiť sa na seba môžete stále, môžete sa obchádzať, ale ty svoj štít budeš mať čistý a ostatné už nie je tvoj biznis. Čím skôr to pochopíš, tým lepšie. 




10. Len preto, že si dospel, decko v sebe zabíjať nemusíš 


Na to, že sa tvoji rovesníci vozia v aute a voňajú z dvoch kilometrov sa dívať môžeš, ale skôr preto, že ťa tým budú chcieť zbaliť. Nekecám, nesmej sa. A že tvoje vystupovanie nie je kvôli tomu zrelé? 




Ak ti to povie niekto, kto dvadsať rokov mukluje a všetkú vinu za svoj osud zhadzuje na politikov, tak to vážne filtruj automaticky. S tou detskou zvedavosťou sa ti otvoria také dvere, že budeš v nemom úžase. Dokážeš vystupovať pred manažérmi, pred kolegami a aj pred celkom neznámymi. 




Vôbec to nie je detinskosť. Je to tvoja osobnosť. To je to, čo ťa tvorí a robí nezameniteľným. Plus, je to tvoj sexepíl, ktorým dráždiš druhých. To si váž, lebo tou magnetizujúcou zvláštnosťou po období experimentov objavíš svoju krvnú skupinu. Takže stay fly, go high!







Než sa vrátim späť k práci, ešte sa ti chcem poďakovať za to obdobie, ktoré sme spolu strávili. Nebyť teba, sotva by som ti dnes písal toto všetko. Niečo z teba vo mne zostalo, pretavilo sa to do inej formy, ale jasné, že si nikdy nebudeme totálne cudzí. Naša podstata je rovnaká, ako by povedala docentka z fifky. 




Tak ak môžeš, zostaň nad vecou a pamätaj, že tie najlepšie dni práve zažívaš, len si to neuvedomuješ. A táto pravda platí od čias Ally McBealovej dodnes.




 




 Blog
Komentuj
 fotka
johnysheek  6. 6. 2018 08:13
koho to tu moje oči nevidia..
 fotka
antifunebracka  6. 6. 2018 16:48
Len v 1 veci by som ťa poopravil: Whatever People Say I am, That's exactly what i m
 fotka
azizi  6. 6. 2018 20:14
Perfektné, som sa zase raz v správnom čase "mihla" okolo Birdzu! Tiež by som tak rada po tých X rokoch 19 ročnej Azizi zanechala množstvo odkazov. Ach!
Napíš svoj komentár