Krásny júnový deň a po dlhých dňoch práce sme sa s našou úrodou vybrali na pláž. Malé červené paradajky, baklažán a bobule nášho banánovníka ( banán sú bobuľa keby ste náhodou nevedeli) si opečieme na ohni, pokoreníme a konečne budeme jesť aj niečo iné ako odporný kukuričný chlieb. Takýto luxus si nemôžme dovoliť často kedže Vlasatý chodí vyberať takzvané "dane". Nikto nemá rad Vlasatého, robí nám veľa problémov. Má zbrane, strelné zbrane a to my nemáme. Každý sa ho bojí, v našej dedine ho považujú za blázna, samozvaného náčelníka dediny a ostrého chlapíka, ktorý ma veľa prežité. Že vraj zažil aj vojnu. Keď si odmyslím všetky báchorky a legendy o ňom, môžem skonštatovať, že je to len jeden chlpatý, namyslený a k tomu aj lenivý ožran. Na tvári ma nejaké tetovanie a od svojho detstva si nikdy nestrihal vlasy. Hlavu mu zdobí jedna obrovská huča dredov, ktorá pri jeho svetlohnedej farbe vlasov pôsobí dosť nekultúrne. Ale viac ako jeho zvláštne hnedo-zelené oblečenie, jeho vlasy a večne zašpinená brada sú jeho hlboké oči. Cez jeho vrásky a nepríjemný vzhľad sa prebíjajú svetlo modré oči, do ktorých sa nedá nepozerať. Ako keď má žena pekný výstrih.
Už dlho nám nič nezobral a na pláž veľmi nechodí, dokonca nechodí ani okolo. Vadí mu hukot mora. Ani mi nechodíme často na pláž, ale dnes sme sa tam vybrali.

Od PA, ktoré si nikto z nás nepamätá lebo to bolo dávno, nastali ťažké časy. No pre dni ako je tento sa oplatí žiť. Slnko svietilo na farebnú pláž a zrnká pieskú sa farebne lesknú do všetkých farieb. Do červenej, zelenej, modrej, žltej, ružovej. Naša liečiteľka Karven hovorí, že to nie je pravý piesok, že je to piesok, ktorý vytvorili ľudia s toho čo sa už nedalo použiť, niekedy veľmi dávno. Ale neverím žeby taká civilizácia aká bola pred PA len tak vyhadzovala tony tejto krásy. Ľahol som si na zem a rukami som prechádzal po zrniečkach. Občas som vybral za hrsť a pozeral v do akých tvarov sa tieto zrnká v priebehu času vyformovali. Niektoré sú ako guľky, niektoré štvorčeky, niektoré ako korálky. Väčšie, menšie, dlhé aj krátke. Takýto materiál nepoznám. Ako by to len mohli ľudia vyrobiť? Karva hovorí, že jej predkovia to nazývali Plastická pláž a že je to nejaká záhadná hmota menom plast, ktoré nepochádza z lesa ani z kameňa. Je už stará. Toto určite nie je odpad, toto je prírodná ozdoba.

Ja, Yoko a Idmad, ktorého voláme Imi sme sa na pláži zamysleli čo to vlastne PA je a prečo sa o tom veľmi nehovorí. Treba pracovať, treba pokračovať v bežnom živote a vychádzať s Vlasatým. Na myslenie zatiaľ nie je čas. Hovorím zatiaľ. Na trhu som predal prasa za dve knihy a hodlám sa naučiť v zime čítať. Uvidíme či sa mi to zíde.

 Vymyslený príbeh
Komentuj
Napíš svoj komentár