Vianoce. Sviatky pokoja, lásky, spolupatričnosti, blá, blá, blá...
Nie, neberte ma v zlom, milujem tieto sviatky kvôli atmosfére, darčekom (ach sebecká ja) a najmä kope dobrého nezdravého jedla. Lenže to peklo, ktoré si človek musí pred dňom D prejsť je...no, fakt peklo. Priznajme si to drahí priatelia, prípravy na tento deň nás stoja nielen peniaze, čas, energiu, ale miestami aj kúsok zdravého rozumu a dokonca aj zdravie.

Uvedieme si pár príkladov na konkrétnom subjekte (ak sa neurazíte, tým daným subjektom bude moja maličkosť).

1. VIANOČNÉ DARČEKY
Subjekt má na riešenie tohto problému stále veľa času. Teda, podľa vlastných slov. Stále to odkladá, až kým mu už naozaj neprihára pod zadkom. Zrazu si uvedomí dva podstatné fakty : a) nemá poňatia, čo komu kúpiť/vyrobiť
b) jeho finančná situácia je žalostná, ba priam tragická
Tu nastáva jemná nervozita, ktorá vedie k radikálnemu riešeniu - nájsť si brigádu. Tak náš milý subjekt maká ako o život, aby naškriabal nejaké peniažky na darčeky pre svojich spolunažívateľov. A keď príde ten krásny okamih preberania výplaty, nastane problém číslo 2. Čo vlastne plánuje náš subjekt darovať? V tomto momente začne krutý brainstorming, počas ktorého sa snaží subjekt sám so sebou dohodnúť, čo pre koho bude najlepšie. Po dlhých hodinách, ba aj dňoch, keď si vypracuje presný nákupný zoznam prichádzame k samotnej samovražednej misii.

2. NAKUPOVANIE
Keďže si náš drahý subjekt nechal túto činnosť na poslednú chvíľu, je očividné, že to nebude mať také jednoduché. Po dôkladnej selekcii predajní, ktoré sú od seba vzdialené miestami aj niekoľko kilometrov, to vzdáva a vyberá si poslednú, najnebezpečnejšiu možnosť. Nakupovanie v hypermarkete (nemajte to nášmu subjektu za zlé, nájde tam všetko, čo chce + aj za dobrú cenu). Po dlhej príprave a konečnom odhodlaní sa, vyberá sa subjekt do nemenovaného hypermarketu. Tu taktiež nastáva niekoľko komplikácií - tou najväčšou je problém s parkovaním. Po 15minútovom krúžení po parkovisku a finálnom napchatí svojho auta do neskutočne stiesneného priestoru, subjekt s jemným pesimizmom a prázdnym nákupným vozíkom vchádza do jamy levovej. A tu nastáva šialenstvo. Doslova. Subjekt sa snaží pretláčať pomedzi regále bez toho, aby niečo zhodil. Miestami mu pod kolesá vozíka skočí nejaký samovrah, poprípade samotný subjekt je vystavený prudkému nárazu vozíka iného subjektu (dôkazom sú narazené rebrá plus parádna modrina ako bonus). Kde tu sa stane účastníkom bitky o zlacnený objekt svojej túžby, z ktorého víťazne odchádza jedine mrchavá predavačka. A keď sa náš milý subjekt konečne dotrepe k pokladni, od ktorej sa sunie 10 metrový rad, len si sťažka vzdychne a čaká na spasenie. Keď sa konečne dostáva z predajne zisťuje, že polku vecí čo kúpil vlastne ani nechcel, ale to v danom momente nie je podstatné. Úspešne narve celý nákup do kufra svojho autíčka a dostáva sa do kolóny, ktorá vedie od toho posratého hypermarketu až po najbližšiu benzínku. A aby toho nebolo málo, v rádiu hrajú samé otrepané vianočné songy, ktoré si náš milý subjekt po 15 minútach začne zo zúfalstva pospevovať. Po úspešnom pohnutí kolóny sa náhli domov, kde ho toho čaká ešte neskutočne veľa.

Ale viete čo? Náš milý subjekt sa na tie ostatné veci proste dnes vykašľal. Nepríde si o nervy kvôli Vianociam. Vlastne, o to tu ani nejde. Lenže v tejto dobe je tento predvianočný stres akousi súčasťou týchto sviatkov. Takže, drahý subjekt vám želá pevné nervy, žiadne úrazy, ostražitosť pred nákupuchtivými dôchodcami a najmä...merry x-mass

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár