Každá kríza pre mňa stelesňuje akúsi rubikovu kocku. Len tak vám príde do cesty a vy zrazu neviete, čo si s ňou počať. Teda viete, no mylne. Ale také už začiatky bývajú.

Kríza je, keď sa problém nedá vyriešiť zaužívanými spôsobmi, ktoré doteraz fungovali. Ja vtedy cítim obrovskú úzkosť. Akoby som bola v sklenenej kocke za výkladom. Ľudia sa na mna dívajú a nerozumejú tomu, čo tam robím. A ani ja sama tomu nerozumiem. Začnem sa pýtať otázky, ktoré nič nevyriešia. Prečo.. prečo takto, prečo teraz...a kocka sa zmenšuje a tlačí ma. Cez kožu až do svedomia.

Občas svoju rubikovu kocku pozorne sleduje z každej strany a neprídem nanič.
Občas, sa nezmyselne snažím bezducho točiť kockou do každého smeru.
Občas potrebujem kocku v hneve odhodiť a vrátiť sa k nej sama. Pripustiť, že problém možno nie je v nej, ale vo mne. Že zmyslom možno nie je poskladať kocku do úhľadných farebných riadkov, možno s ňou mám skúsiť žiť. Prijať ju.

Lebo aj kríza môže byť výzvou,
aj kríza môže vychovávať,
aj kríza môže stmeliť ľudí.
Aj kríza môže ponúknuť nový pohľad na svet i na seba.
Lebo aj kríza môže prospieť.

 Blog
Komentuj
 fotka
grietusha  10. 1. 2010 22:23
kríza môže prospieť, ale nie vtedy, keď sa s ňou naučíš žiť. teda vlastne. s krízou sa naučíš žiť vtedy, keď sa naučíš jej čeliť. v tom prípade ju vlastne prekonávaš a ukážeš jej, že vieš, ako na to.



ohnúť chrbát nie je vždy to správne riešenie. najlepšie je ohnúť chrbát hrdo a ukázať tým, že vieš, prečo to robíš, že sa tak hýbeš vpred.



niekedy sa dá rubikovú kocku oklamať, rozložiť ju a zložiť naspäť akoby si ju vyriešila. ale ona už potom nebude fungovať tak, ako by mala.

tak, že by ťa mala niečo naučiť.



kríza prospeje len vtedy, keď ťa prinúti ju prijať, ale zároveň hľadať prostriedky, ako ju vyriešiť.



a nie ju prijať a nechať tak, nech si robí, čo chce.
 fotka
petika  10. 1. 2010 23:03
kríza je nahovno, ale je sucastou kolobehu dobra a zla... kriza nemusi byt vzdy zla-dokonca moze byt aj silno produktivna..teda...je produktivna skoro vzdy-potom uz iba zalezi na nas ako ten produkt vezmeme..



pre mna je ale vzdy po krize vsetko tak trochu ine...
 fotka
endre-silentname  11. 1. 2010 00:40
Každá kríza nás niekam posúva a myslím si, že všetko je treba občas prijať... a moc sa tým netrápiť... možno niekedy nesnažiť sa urobiť niečo akokoľvek je lepšie a vziať veci tak ako sú.
 fotka
dzeejn  11. 1. 2010 11:06
Aj podľa mňa kríza slúži na to, aby nás posúvala ďalej.

Prinúti ťa zamyslieť sa, prebrať všetky pohľady a nájsť naj riešenie. Podľa hesla: všetko zlé je na niečo dobré.
Napíš svoj komentár