Toto som pred chvíľou našiel na internete a nedalo mi aby som sa s tým nepodelil. Je to úžasné ako to sedí. Ak sa to bude zle čítať, jednoducho si to označte...

Rozdelenie temperamentu:
1. Podľa chôdze

Keď je človek nenútený a necíti na sebe pohľady okolia, tak sú jeho kroky výrazom jeho povahy a je z nich možné určiť jeho temperament.

cholerik má pevný, rázny krok. Kráča tvrdo, rozhodne a priamo vpred. Nedá sa zviesť zo svojej cesty.

sangvinik poskakuje, kníše sa, nejde rovno za nejakým cieľom, ľahko sa nechá odlákať zo svojej cesty.

melancholik ide potichu, rozvážne, niekedy má pomalý krok

flegmatik kráča pohodlne, pokojne, pomaly svojou cestou. Nerád chodí ďaleko.



2. Podľa pohľadu

Oko je zrkadlom duše.

cholerik má ostrý, rozhodný a pevný pohľad. Díva sa vypočítavo a kriticky, niekedy tvrdo, až to naháňa strach.

sangvinik má živý, veselý a priateľský pohľad. Často pôsobí zvedavo a nestálo, niekedy mazane a šelmovsky.

melancholik hľadí na svet vážne, láskavo a smutno. Nie je zvedavý. Rád zatvára oči a premýšľa. Často je ponorený a obrátený do svojho vnútra. Má hlboký, pátrací pohľad, niekedy i žasnúci. Keď ho niekto urazí, jeho pohľad sa stáva hrozivým.

flegmatik má dobrotivý, dobromyseľný a spokojný pohľad. Často zaviera oči a zaspáva. Môže byť aj veľmi zvedavý. Nie je to však zvedavosť sangvinika, ale je to pomalá zvedavosť flegmatika.



3. Podľa obliekania

Ak si človek môže vybrať a nosiť šaty podľa vlastného vkusu, zrkadlí sa v odeve jeho temperament.

cholerik potrebuje dobré, účelné, praktické a reprezentatívne šaty. Nechce byť ani príliš uhladený a noblesný, ani nápadný.

sangvinik oproti tomu miluje márnivý a nápadný odev. Oblieka sa ako manekýn. Vykračuje si ako páv. Dáva prednosť bláznivej móde. Miluje voľné šaty, odhalený krk a ruky... môže však byť aj zanedbaný a spustnutý.

melancholik volí tmavé látky. Krikľavé farby a strihy nenosí rád. Preto pôsobí často staromódne. Udržuje svoje šaty vo veľkej čistote a obyčajne sú zapnuté až po krk.

flegmatik sa oblieka triezvo. Často je nápadný tým, že nemá niečo zapnuté alebo mu chýba gombík.



4. Podľa pozdravu

ľudia, ktorí zdravia bezprostredne a nestrojene, dávajú spôsobom pozdravu najavo niečo zo svojho temperamentu.

cholerik kráča isto, často tvrdošijne za svojím cieľom. Zdraví iba tam, kde to považuje za nutné.

sangvinik zdraví podľa nálady, niekedy všetkých, niekedy nikoho. Kričí cez ulicu a námestie... skoro padá druhým okolo krku. Často zdraví veľa ľudí.

melancholik by síce chcel zdraviť všetkých ľudí, ale nedokáže to, pretože je príliš obrátený do svojho vnútra. Často je ponorený do svojich myšlienok, je vážny a stiesnený, takže sa nemôže ani odhodlať k pozdravu. Keď však zdraví, tak naozaj a s úctou.

flegmatik zdraví vtedy, keď je už o 10 metrov ďalej, ale úctivo a priateľsky. Niekedy ale tiež prejde nespôsobne bez akéhokoľvek pozdravu.



5. Podľa podania ruky

Kde nie je stisk ruky formalitou a obyčajnou etiketou, tam, kde je prirodzený a úprimný, tam odhaľuje vnútorné uspôsobenie človeka

cholerik stisne ruku pevne, isto a sebavedome.

sangvinik buď nemôže prestať s potriasaním ruky alebo podáva ruku len tak letmo. Často poklepkáva na rameno.

melancholik vkladá do stisku ruky celé svoje vnútorné presvedčenie a ľudskú hĺbku. Chce tým veľa povedať.

flegmatikovi nie je vlastný búrlivý, vášnivý stisk ruky. Jeho pozdrav je pokojný a úctivý. Často však pozdraviť zabudne.



6. podľa reči

Výraz obličaja, spôsob, akým človek reaguje, rozpráva, odpovedá, vyjadruje svoje pocity a myšlienky, to všetko hovorí o jeho základnom ladení.

cholerik rozpráva vecne a triezvo. Myslí skôr ako hovorí. Jeho výraz je jasný, rozhodný, často tvrdý. Nerozpráva zbytočne. Prejavuje sa hlučne a dôrazne, ale zachová istú mieru.

sangvinik hovorí skôr ako myslí. Rozpráva rýchlo, básni a preháňa, niečo načne a nedokončí, gestikuluje rukami i nohami . Jeho reč je afektovaná. Chce stáť vpredu a byť nápadný. Hovoriť tvrdo ako cholerik nedokáže. Ale zato vie podkurovať a lichotiť.

melancholik hovorí málo, viacej premýšľa. Keď už ale rozpráva, tak sú jeho slová a dojmy múdre a takto získanú životnú múdrosť rozdáva druhým. Ak je sklamaný a veľmi deprimovaný, stáva sa kritikom, ktorý ľahko prehliadne dobré.

flegmatik hovorí poväčšine málo, ale viac premýšľa. Zato je jeho reč premyslená a vyrovnaná. Hovorí výstižne bez toho, aby svoj názor vnucoval. Nesúdi urýchlene a povrchne. Niekedy narazíme na flegmatika veľmi urečneného, čo však často súvisí so silným prirodzeným odporom ku práci.


7. podľa úsmevu

Kde nie je úsmev výrazom pretvárky, kde je nenútený- tak sa v ňom zrkadlí povaha človeka.

cholerik sa smeje iba vtedy, keď to už stojí za to, ale vtedy srdečne a hlučne, nie však dlho.

sangvinik si nájde vždy príležitosť k smiechu, niekedy úplne nezmyselne. Smeje sa vo všetkých oktávach, vtipkuje, chichtá sa, hlaholí a výska a nie a nie prestať. Musia ho zaraziť druhí.

melancholik sa smeje len z rozumného dôvodu. Nesmeje sa hlasito a bezuzdne, ale skôr ticho pre seba. Usmieva sa , , popod fúzy“. Je človekom zdržanlivej vnútornej radosti.

flegmatik sa smeje rád a nevtieravo. Často potrebuje dlhšiu dobu, než mu to dôjde. Môže sa stať, že sa smeje až hodinu neskôr, ale s o to väčšou chuťou.



8. medzi kamarátmi

Spôsob, akým sa človek správa medzi svojimi vrstovníkmi poukazuje na jeho temperament.

cholerik má pevné ciele a plány. Nikoho nenapodobňuje. Nič také neprijíma. Vie všetko najlepšie. Má vždy pravdu, a preto aj posledné slovo. Chce viesť a udávať tón. Je (ako si myslí) rodeným vodcom. Preto má málo priateľov. Ak sa nedopracuje k ohľaduplnosti voči svojim kamarátom, tak sa stane tyranom, brutálnym násilníkom.

sangvinik nechce stáť na čele, zato však v strede záujmu. Preháňa, lichotí, pokúša sa všemožnými prostriedkami upútať na seba pozornosť. Je kolegiálny a zábavný, do všetkého sa zapojí, má tisíc nápadov. Myslí to dobre. Byť verným je pre neho nesmierne ťažké. Je vždy obklopený kamarátmi. Keď však ide do tuhého, ostane sám.

melancholik nechce stáť v popredí, ani v strede, ostáva v úzadí. Nie je žiadnym okázalým a povrchným kamarátom, ale tichou hnacou silou v skupine. Túži po naozajstnom priateľovi, s ktorým by mohol byť jedno srdce a jedna duša. Chcel by len jedného, ale dobrého! Je nesmierne verný a spoľahlivý, nezištný, obetavý a vytrvalý. Nezúčastní sa všetkého, rozlišuje, koná podľa svojho svedomia. Nechce sa podlizovať, no predsa stojí o uznanie a tajný obdiv.

flegmatik má málo kamarátov, pretože ho druhí musia vždy do všetkého strkať. Je síce spoľahlivý a stály (bol by žiadúci kamarát), chýbajú mu však nápady a odvaha. Druhí sa s ním nudia a to nikoho nebaví.



9. Podľa písma

Tam, kde ľudia píšu nenútene a nemyslia príliš na úpravu, tak sa dá podľa písma spoznať základné ladenia ich povahy.

Cholerik – píše plynule, hranato, čitateľne, dáva si pozor na zbytočné poznámky. Vyjadruje sa jasne a stručne. Väčšinou píše veľkým písmom. Je v tom cítiť jeho bojovného ducha.

Sangvinik – píše hĺbavo a rozvláčne, raz veľkým, inokedy malým písmom. Písmená sa mu nakláňajú, nezostávajú na riadku. Niekedy píše vyumelkovane, s množstvom ozdôb. Dáva prednosť brilantnej reči, duchaplným výrazom a nič nehovoriacim frázam.

Melancholik – volí si svoje slová rozvážne. Chce, aby každé slovo malo obsah a hĺbku. Kladie dôraz na ušľachtilú formu. Jeho písmo pôsobí pokojným a príjemným dojmom. Píše skôr menším písmom. V depresii môže strašne škrabať a robiť machule.

Flegmatik – skracuje, kde to ide... Čo nie je nutné, to vypustí. Má však pokojné, solídne písmo. Je z neho možno vycítiť jeho vyrovnanú, nezdolnú povahu. Normálne píše stredne veľkým zreteľným písmom.


10. Podľa voľby filmu

Nie skutočnosť, že mladý človek navštevuje filmy, ale druh filmov, ktorým dáva prednosť, prezradzuje jeho temperament.

Cholerik si vyberá filmy, ktoré môže využiť v praktickom živote, v povolaní, hospodárstve, v politike a pre všeobecné vzdelanie. Teda filmy o kultúre, cestopisné, vedeckotechnické a vojnové. Čisto zábavné filmy ho nebavia.

Sangvinik vyhľadáva filmy senzačné a zábavné, detektívky a kovbojky, filmy zamilované a slaďáky... Ide mu o zábavu, napätie, vybičovanie zmyslov a senzáciu. O vážne filmy nestojí.

Melancholik dáva prednosť sociálnym, psychologickým, etickým a náboženským filmom. Zaujíma ho tragika života. Priťahujú ho hlboké problémy a ideál y ľudského života, hľadá hrdinové postavy a životné vzory.

Flegmatik túži po príjemných, zábavných a vzdelávacích filmoch. Senzácia ho neláka. H+adá zotavenie a odpočinok. Vzrušenie nemá rád. Niekedy sa ale vyskytujú tiež flegmatici, ktorí s úplným pokojom sledujú horory a kriminálky.



11. Podľa použitia vreckového

Aj tu platí: nie je rozhodujúce, že míňam svoje vreckové, ale fakt, na čo ho míňam.

Cholerik nevydá ani halier na zbytočnosti. Všetko musí byť užitočné a účelné. Aj pri vyberaní filmu myslí na zdokonalenie a prospech. Je šetrný, zbytočne neutráca. Keď však prepadne vášnivému fajčeniu alebo pitiu, alebo sa bezhlavo zamiluje, tak dokáže ľahkomyselne rozhádzať všetko.

Sangvinik nie je schopný rozplánovať si svoje výdavky. Utráca podľa nálady a chuti. Nechá sa zlákať lacnou reklamou. Všetko dokáže minúť v nezmyselných dobrodružstvách, ktoré neprinášajú nič iné, iba zmätok a prázdnotu. Chýba mu prehľad a schopnosť plánovať. Platí za kamarátov, hrá o peniaze, často sa dá nahnevať. Hrá sa na , , granda“, rád zaplatí dáme pitie alebo zmrzlinu... a čuduje sa, keď príde na mizinu. Nikdy nevystačí s peniazmi na koniec mesiaca.

Melancholik je rodeným sporiteľom, s peniazmi vie zaobchádzať. Pri svojich výdavkoch je veľmi kritický. Nedá sa zlákať reklamou a skvelými ponukami. Zato dáva veľkú časť svojich peňazí na charitatívne a sociálne účely. Chce, aby jeho majetok prinášal ľuďom prospech, a to telesný, aj duchovný.

Flegmatik je prirodzene šporlivý. Peniaze nevydáva nikdy, ľahkomyselne a zbrklo. Predsa však potrebuje veľké vreckové, pretože si rád dopraje. Našťastie však často niekam zalezie a spí...




12. Podľa správania sa vo voľnom čase

Cholerik vo svojom voľnom čase pracuje. Je nepriateľom jeho bezcieľneho a bezúčelného trávenia. Vo voľnom čase hrá veľkú rolu jeho povolanie. Vyhľadáva užitočnú a účelnú činnosť. Prepočítava a plánuje aj vo voľnom čase, ako by sa najlepšie presadil a dosiahol úspech.

Sangvinik sa oddá bez zábran radostne voľnému času. Neplánuje na dlho dopredu. Môžeme ho vždy nájsť medzi jemu podobnými, , behá za veľkými senzáciami a zábavami, vzrušujúcimi dobrodružstvami. Miluje zmenu a bláznivé nápady. Svoj voľný čas sa snaží čo najviac pretiahnuť. K tomu, aby sa vrátil do práce, musí byť takmer donútený.

Melancholik rád vo voľnom čase vyhľadáva samotu. Miluje ticho, skrytosť, krásu prírody, umenie a svet ducha. Vyhýba sa hluku a veľkým senzáciám. Premýšľa, venuje sa hudbe a poézii, číta a tvorí. Jeho voľný čas je presiaknutý istou životnou vážnosťou, niekedy až posvätnosťou. Nikdy nie je rozpustilý, má zmysel pre povinnosť.

Flegmatik veľmi miluje voľný čas. Väčšinou ho využíva na to, aby sa príjemne bavil a povyrazil si, a niekedy na to, aby sa na chvíľku „zašil“ a zdriemol si. Rád odpočíva v tieni (sangvinik na slnci) a zostáva, aj keď sa práca už dávno začala.


13. Pri písaní listu

Cholerik píše len v nutných prípadoch. Nenapíše nič nepremysleného. Jeho vyjadrovanie je vecné a strohé. Sleduje určitý cieľ. Jeho list je chladný a informatívny, často niečo stanovujúci a takmer rozkazovačný. Ide v ňom obvykle o vecné, hospodárske a obchodné záležitosti. Kladie vecné otázky a jasne formuluje. Dopíše list do konca a ihneď ho odošle.

Sangvinik začína podľa nálady – prestane uprostred vety, odhodí všetk stranou, začne niečo iné..druhý deň pokračuje...zabudne dôležité veci a namiesto toho uvedie zbytočné podrobnosti...List nosí ešte týždeň v taške, kým ho odošle...

Melancholik píše len hlboké a dôležité veci. Premýšľa dlho dopredu – dopíše ho zodpovedne do konca a aj po odoslaní o ňom stále rozmýšľa. Trápi ho, či napísal všetko správne.

Flegmatik sa odhodláva k písaniu veľmi dlho. Jeho slová sú triezve a pokojné, ale pravdivé a konkrétne, nikdy v listoch druhých nenapáda. Tón jeho listov je vždy chápajúci a dobrotivý. Píše väčšinou krátko. Stane sa, že jeho listy vôbec nedojdú. Dôvod? Ešte stále ležia niekde v zásuvke...



14. podľa správania sa pri stole

Keď človek je v pokoji a nič ho nenaháňa.

Cholerik príde na minútu presne. Hneď sa pustí do jedla a nenechá sa ničím vyrušovať. Bez zábran zje jedlo aj druhým. Po jedle sa nezdržuje a ide si hneď za svojím.

Sangvinik prichádza nevypočítateľne, málo dbá na pravidlá stolovania, hrá sa tanierom, lyžicou a vidličkou, je iba to, čo mu chutí, ruší svojich susedov, hovorí nezmysly a neustále sa vrtí. Predlžuje jedlo donekonečna. A potom si ide zasa za bezstarostnou zábavou.

Melancholik prichádza k stolu slávnostne. Je ticho, takmer obradne. Zatiaľ, čo je, premýšľa. Je všetko, aj čo mu nechutí. Veľa toho nenarozpráva. Po jedle sa rád stiahne do ústrania.

Flegmatik prichádza väčšinou neskoro (sú však aj flegmatici, ktorí sedia pri stole ako prví), pokojne je a rozpráva, aj keď ho druhí nepočúvajú. .. Dojedá ako posledný. Niekedy budí dojem, akoby pre neho jedlo a spánok boli najdôležitejšie.


15. Podľa správania sa v čakárni

Pred vzrušujúcimi, bolestivými udalosťami – ako je trhanie zuba, operácia, preväz – sa prejavuje veľmi silno temperament človeka.

Cholerik sa tvári sebaisto, rozhodne a silácky. Nedá na sebe nič poznať. Snaží sa odviesť myšlienky inam... počíta, lúšti krížovky, študuje technické alebo hospodárske problémy...

Sangvinik je veľmi rozrušený. Začne hovoriť, aby nemusel myslieť na bolesť a aby skryl svoj zmätok. Obleje ho pot a myslí si: , Tu je ale horko! ´ A nervózne prešľapuje z nohy na nohu.

Melancholik nasadí utrápenú tvár a zahalí sa odovzdaného mlčania. Číta, aby účelne vyplnil čas, čaká, díva sa na hodinky a „heroicky“ trpí.

Flegmatik sa nijako zvláštne nevzrušuje. Pomáha mu jeho pokojná povaha, . Môže sa stať, že zdanlivo bezstarostne zaspí. Zo všetkých čakajúcich pôsobí najpokojnejším dojmom.


16. Keď stretne psa

Ako sa chlapec správa pri stretnutí psa

Cholerik si zmeria psa istým, nadradeným pohľadom... Siahne energicky po palici alebo kameni. A ide odvážne proti psovi. Pes prestane štekať.

Sangvinik začne psa dráždiť, provokuje ho, hádže kamene na jeho búdu a keď pes zaútočí, dá sa okamžite na útek.

Melancholik sa nedôverčivo zastaví. Správa sa rozvážne a psa sa pokúša upokojiť. Ublížiť mu nehcce. Ale predsa sa dôkladne poistí.

Flegmatik sa drží vzadu a premýšľa, ako by sa bez nehody vyhol hroziacemu nebezpečenstvu. Zvolí si inú cestu, pretože vie, že pes je rýchlejší...


17. Pred prekážkou

Cholerik sa nahnevá, rýchlo uvažuje, energicky zasiahne a prekážku odstráni z cesty. Malé prekážky – ako je napríklad kameň – odkopne nabok. Cieľavedome si razí cestu dopredu.

Sangvinika provokujú prekážky k bláznivým nápadom. Bezstarostne ich preskočí a ide ďalej.

Melancholika vedie prekážka k vážnemu, bolestnému uvažovaniu. Cíti sa zaskočený, tuší nejaký zlý úmysel. Je z toho smutný. Nakoniec ale zasiahne a zodpovedne ju odstráni z cesty.

Flegmatik sa nedá vyviesť z miery. Prekážka mu je naopak vítanou zámienkou k odpočinku. Po jej odstránení pokračuje nevzrušene ďalej.

 Blog
Komentuj
 fotka
sisska  4. 4. 2009 21:13
Heh, az na jednu vec mi to vsetko uplne sadlo
 fotka
mardzi93  6. 4. 2009 12:55
Hej hej to som aj ja raz čítala v jednom časopise
 fotka
sweeety  7. 4. 2009 20:44
ja som úplne do bodky SANGVINIK to som si ale dala všetko na mňa sedí 100000000% ne
 fotka
hawran  14. 4. 2009 00:10
Len som sa utvrdil v tom,čo som už vedel Trochu flegmatický melancholik
 fotka
orfea2  30. 4. 2009 14:23
Túži po naozajstnom priateľovi, s ktorým by mohol byť jedno srdce a jedna duša. Chcel by len jedného, ale dobrého!



hmm tusim som celkom skatulkovy pripad

nemusim citat nic ostatne..melancholik staci

alebo..asi pri jeden a pol bode som sa nasla skor vo flegmatikovi a pri tom smiechu v sangvinokovi

ale o tom som uz vedela vlastne

mam prestudovanu moju povahu



tebe co vyslo inac? ale stavim sa ze nieco podobne. ze ty si melancholicka dusa?
 fotka
corvuscorax  20. 3. 2010 20:17
pravda.. pravda..
 fotka
zizisko  30. 7. 2010 21:38
Zaujímavé



A hlavne to sedí!
 fotka
bizbilio  19. 12. 2010 21:59
az na 1/2 vynimky plati vsetko do bodky!
 fotka
motovidlo323  12. 1. 2020 00:31
Pls, nedávaj sem stiahnuté blbosti z netu.
Napíš svoj komentár