...a ten fajčiak si za ženu nikoho nevzal. Bodka a dvojbodka.

+

+

Život je ti taká srandovná vec. Človek (ja) si v puberte myslí, že nikdy nič nedokáže, nezarobí, že nebude mať zmysel a podobne. Potom príde dvadsiatka, človek zistí čo ho baví (vzdávam hold tým, ktorí to zistia skôr), že sa chce učiť, začne meniť svoje presvedčenia, ktoré si vsugeroval a ktoré vlastne vôbec nefungovali ako napríklad ezoterika, duchovno, boh/ bohovia a že v skutočnosti sme len (možno nie až tak) náhodne zmiešané chemické prvky valiace sa na obrovskej kamennej guli nejaký priestorom. Zistí, že sa mu páčia nové veci, nové kultúry, oblasti a tak si chce cestovať.

+

Možno to mám len ja tak, ale v živote som sa o moc vecí moc nepričinil a všetko mi padlo tak nejak do lona. Skoro by sa nasúkala odpoveď, že tie sugescie a The Secret predsa len po rokoch zaberajú, ale už som príliš vzdialený týmto fantazmagóriam. Nefunguje to. Vyskúšal som si veľa vecí z "duchovna" a jediné čo fungovalo, ale nedá sa to overiť, bolo že som si navrával že som šťastný, keď som nebol a nakoniec som sa šťastným stal. Snáď je to len niekde hlboko zakorenené v človeku, že keď chce byť spokojný a šťastný, tak bude a kto nechce byť, tak nebude. Tešia ma maličkosti, tešia ma veličkosti. Naučil som sa zvládať stres a uchovávať si zdravú hladinu stresu.

+

Niekedy je to ale tak, že sme dlho na jednom mieste. Niekto to možno nevníma, niekto si nemôže dovoliť pohnúť, niekto ani nechce. Sme rôzni a nikomu to nejdem vyčítať. Ja som si vybral, že sa budem zlepšovať každý deň, každý deň sa niečo nové naučim, pokiaľ nebudem vedieť všetko. Niekedy to ale takto nejde po kariérnej stránke. Človek začne chodiť do nejakej práce, nasaje všetko a vyprchá to počiatočné vzrušenie z nových vecí, nových ľudí. Občas sa v takých dňoch ešte mihne nejaké svetielko, že by mohlo byť niečo nové, ale čím ďalej tým menej. A tak rozmýšľa o zmene. Iné mesto, iná práca. Viem, že keby to takto fungovalo u všetkých ľudí, tak by zrejme ekonomika kolabovala vďaka fluktuácii, ktorá je už aj tak vysoká. Ale ja som taký. Neviem stáť na jednom mieste.

Potom príde náhoda a dostanem sa k práci o ktorej som sníval, vďaka ktorej môžem cestovať, poriadne zarobiť a mať aj tak dosť voľného času na seba, kamarátov, okolie. Tomu sa povie zlatý život. Alebo tak nejak. A zas - padlo mi to náhodou pred nos ako som povedal na začiatku. Želal by som každému také šťastie robiť čo ho baví. A popritom cestovať a spoznávať ľudí.

+

Ocitol som sa v Číne, spoznal veľa skvelých ľudí a zažil čo by som na Slovensku asi nikdy nezažil a ja som už taký, že chcem zažiť všetko, aj keď som zvyčajne moc lenivý na to, aby som sa o to pričinil. Veď to ku mne príde samo. Tak sa stalo, že som spoznal nemca s ktorým som ochutnal prvýkrát trávu, cigarety a vôbec po dlhej dobe to bol prvý fakt dobrý chlapík, liberál ako ja, takže sme sa mohli baviť celé hodiny a dokonca vedel po anglicky, čo je u nemcov - si predstavte - španielská dedina. Nehovorím, že nevedia, alebo sa neučili. Ale oni nechcú rozprávať po anglicky. Tak to kýbľa s nimi. Ale odbočil som od cool nemca a cigaretách. Ako povedal môj čínsky kamarát - if you smoke in china you more man. Tak som teda more man a fajkujem si občas. Prečo som začal?

Celé roky som sa každého fajčiaka viacmenej neotravne pýtal prečo fajčia, čo na tom vidia. Aspoň polka z nich mi nevedela odpovedať a druhá polka tvrdila jedno z týchto tvrdení:

- sú po cigaretách kľudnejší

- užívajú si chvíľku pre seba (hádam že kvôli tomu, že môžu ísť na fajčiarku, na čerstvý vzduch a majú na to alibi)

- aj iní fajčia, čo som ja horší ako oni?

+

Jedna vec je počuť veci z prvej ruky a druhá skúsiť si niečo na vlastnej koži. Nehovorím, že to bude zážitok, ale aspoň pochopím populáciu, ktorá fajčí. Fajčím zámerne, nie z nudy, nie z frajeriny ale aby som vedel. A aby som mohol sebe, aj ostatným povedať, že jo! bol som závislý a prestal som fajčiť. A budem vedieť aké ťažké to je. Možno nikdy neprestanem. Ktovie.

+

Spravím si z toho taký malý vedecký výskum na samom sebe. Lebo nikto nedokáže tak porozumieť človeku ako človek človeku.

 Blog
Komentuj
 fotka
antifunebracka  11. 12. 2018 16:34
Dobrá blbosť Snáď si s tým už prestal
Napíš svoj komentár