Pán biskup Baláž opäť pred celým Slovenskom preukázal aroganciu katolíckej cirkvi, keď bezočivo v demokratickej spoločnosti diktoval, koho by mal veriaci človek vlastne voliť. Vo svojich nie prííliš ohladuplných vývodoch doslova povedal, že veriaci katolík by nemal voliť kandidáta, ktorý sa nespráva podľa morálneho učenia cirkvi.

Je zvláštne, že pán biskup Baláž považuje za amorálny čin to, že matka sa rozhodne zobrať svoje nenarodené dieťa /skutočne však ešte plod/, kým cirkev má na svojich rukách more krvi z čias stredoveku, keď cirkev mala dominantné postavenie v spoločnosti.

Aby som pána Baláža poučil, ako hovorí odborník lekár prof. Alexander Rehák, nemožno považovať ešte plod za plnohodnotný život, pričom aj samotné kresťanstvo prešlo vývojom rozličných názorov. Napr. pápež Gregor XIII. /1572-1585/ vyhlásil, že embryo do 40dní nie je ľudský tvor a pán biskup nám dáva kázania o tom kedy vlastne začína život.
Anglikánska cirkev dokonca povoluje manipuláciu s embryom do veku 14dní, ale to pánom v čiernom asi nevyhovuje.

Pán biskup by si mal uvedomiť, že o začiatku a konci života majú rozhodovať odborníci, ktorí majú na to vzdelanie a nie nejakí teologický vzdelaní ľudia, pričom o teológii ako vede, o tých nezmysloch môžeme polemizovať.

Pán Baláž zároveň dodal, že najväčšou autoritou má byť boh. Je zaujimavé, že pán biskup sa odvoláva na autoritu, ktorej existencia nebola vierhodne dokázaná. To sa už pán biskup môže odvolávať na autoritu Budhu, Alaha a bude na tom rovnako, pričom ten Budha aspoň existoval.


Nie veľmi správnou je myšlienka pána biskupa ohľadom fašizmu a nacizmu, pretože vzostupu týchto dvoch totalitných režimov napomohla práve jeho svätá cirkev. Pán biskup by si mal preštudovať históriu, potom by si uvedomil, že katolícke strany POPOLARI v Taliansku a CENTRUM v Nemecku sa sami rozpustili a tým len vyčistili cestu Hitlerovi a Mussolinimu.

Aj za vzostup vplyvu Sovietskeho zväzu môže "svätá" cirkev a jej snaha vyhlásiť krížiackú výpravu proti Sovietskemu Rusku roku 1930. Len zásah pokrokovej verejnosti tomuto činu zabránil.

Pán biskup by si mal uvedomiť, že blízko k fašizmu majú autoritatívne režimy klerikálne typu Dolfussovho Rakúska a Tisovho Slovenska a obzvlášť Ustašovského Chorvátska. Tam boli kňazi dokonca hlavní predstavitelia koncentračých táborov. Hoc je Vašá pamäť pán biskup krátka, božia odplata za hrdlorezov z Jasenovacu určite ešte príde.

O zločinoch a amorálnosti komunistov má hovorí cirkev najmenej. Ako sa hovorí "zlodej volá - chytte zlodeja"

Cirkev sama zodpovedá za zločiny počas krížiackych výprav, za zločny počas reformácie a následnej protireformácie, za násilnú kolonizáciu a christianizáciu Sasov a slovanskýchh kmeňov. Veď len Karol Veľký nechal stať viac ako 1 500 Sasov z dôvodu, že nechceli pristúpiť na kresťanstvo a koľko ste povraždili indiánov? - nemožno spočítať. Cirkev zodpovedá za zločiny proti vede. Veď taký Koperník vydal svoju geniálnu heliocentrickú sústavu tesne pred smrťou, len aby nebol prenasledovaný iknvizíciou. Galileo Galilei dokonca bol nútený pod hrozbou mučenia odvolať svoje učenie pred inkvizíciou, ba dokonca bol prenasledovaný. Až tesne pred smrťou odvolal svoj sľub proti cirkvi.

A čo taký Giordano Bruno? Ten nebol ochotný odvolať svoje učenie, tak musel zahynúť na hranici. Pričom až dnes má možnosť človek spoznávať, že aký to bol veľký človek. A čo taká vedkyňa Hypathia? Veľká knihovníčka alexandrijskej knižnice? Tú fanatickí, dogmatickí mnísi umučili na smrť, čím ste z nej urobili mučedníčku - mučedníčku vedy.

A čo pohon na čarodejnice? A čo kniha blbostí a žvástov zvaná MALLEUM MAGNIFICIÁRUM? A čo ataky pápežencov proti vakcinácii?

Pán Baláž, treba si uvedomiť, že už žijeme v XXI. storočí a nie v období temného stredoveku, keď ste si aroganciu moci purpuru mohli dovoliť.

Arogantné prehlásenia pánov v sutanách, nám len opäť dokázali, že sú na mieste slová profesora Reháka, že zo Slovenska sa stáva fundamentalistická farská republika, pretože takéto arogantné vystupovanie cirkev v demokratickej spoločnosti by si určite nemohla dovoliť....

 Je to možné?
Komentuj
 fotka
lusila  25. 2. 2009 18:57
zaujímavé páči sa mi ako vždy aj tvoj historický pohľad na vec
 fotka
adaadisallaares  25. 2. 2009 19:57
super napisane.. a mas velku pravdu.... cirkev je jedna velka politika, nic viac vyuzivaju toho, ze ludia su ovce (nechaju si do hlav tlacit, že je to bozia volba a ze on ma s nimi nejake plany) a pritom plany s nimi maju najvyssi hodnostari. je to chore, ako oni kazu o moralke a vlastne cirkev v historii mala na svedomi tolko zleho, a tie najvacsie zlociny cirkvi sa ututlavaju.. my ani nevieme vlastne co je vo vatikanskej kniznici vsetko...
 fotka
kikushik555  25. 2. 2009 20:11
poprve-davaj pozor na to co pises lebo tym mozes lahko niekoho urazit
podruhe-aj krestania su len ludia, ktori robili robia a vzdy budu robit chyby
potretie-ked fakty tak fakty-v roku 2006 kazde piate pocate dieta bolo umelo potratene. od legalizacie interupcie v roku 1957 bolo na slovensku vykonanych 1 370 000 potratov.a potom ze populacia starne.
a co je hlavne netvrdim ze cirkev je bazchybna ale skus porovnat kolko zla napachala cirkev a kolko ostatny ci uz komunisti fasisti alebo aj teroristi ktori mimochodom vyznavaju islam
 fotka
ivlu  25. 2. 2009 21:13
@kikushik555 - Pôvodne som nechcel odpovedať, aby si to nebrala ako urážku, ale chem len niekoľko vecí vysvetliť a ozrejmiť si

1. Neviem, kde som niekoho urazil, avšak tento blog je reakciou na prehlásenie jeho eminencie biskupa Baláža. Ak nie si biskupom Balážom, neviem ako som Ťa urazil. Skôr sa dá povedať, že pán biskup Baláž uráža demokratický mysliacich ľudí, keď verejne špiní kandidátov na prezidenta. A musím dodať, že nie som stúpencom pani Radičovej. Nikto z cirkvi nemá právo zasahovať do volebného aktu. Toto vedie ku klerikalizmu a opäť zdôrazňujem, tento pojem nie je urážkou, ale konštatovaním merita vecí. Ak cirkev zasahuje do volieb je to klerikalizmus, teda t.j zasahovanie cirkví do mimopastorálnej činnosti.

2.Potom sú aj fašisti, nacisti a komunisti tiež len ľudia. ERRARE HUMANUM EST, ale mám pocit, že toto platí len pre príslušníkov cirkvi a iných nie.

3.Pozor väčšina týchto umelých potratov bolo z dvoch dôvodov
a) Z dôvodu ťažkej choroby plodu. Ak expertíza odborníkov /nie teoógov/ ukáže na ťažkú deformáciu plodu, je to moráne správne. Matka radšej obetuje dieťa, ako by sa malo toto dieťa trápiť a trpieť.
b) k umelému potratu došlo aj z toho dôvodu vo väčšej miere, že lekár chcel zachrániť radšej život žijúcej matky, ako nenarodeného dieťaťa. A tu je opäť morálne právo v rámci lekárskej etiky zachrániť matku ako nenarodený plod.
Ak už musíš dodať štatistiku over si prosím, či je štatistický podchytený každý údaj a nie bezbreho dať štatistiku.

A nakoniec aj v texte spomínaný pápež nepovažoval plod za človeka, potom vlastne porušuješ nariadenie cirkvi o neomylnosti pápeža.

Tak a posledný bod je úplne od vecí, pretože

a) Cirkev podporovala fašistické režimy /MANHATTAN Arno - Vatikán proti 20. století/

b) cirkev dľa Petra de Rosu /ROSA de, Peter - Temné pápežství/ sa postarala o smrť 7 - 15miliónov ľudí počas stredoveku, len v Európe!!!!! a to sme ešte nezarátali kolónie v Amerike,Azii a Austrálii.

Len Karol Veľký nechal popraviť 1500 Sasov z dôvodu neprijatia kresťanstva v priebehu jedného dňa!!!!
Najprv si prever historické fakty, a potom napíš text. Veriť je pekná vec, ale prosím ak niečo píšeš daj vedeckú odpoveď a nie myšlienky kňazov a tobôž nehovor o urážke....
 fotka
mayo  26. 2. 2009 02:28
*tlesk* *tlesk*
poklona
ja mam stale chut sa do nich obut, no bohuzial nemam dostatocne historicke poznatky.
Snad raz dozeniem deficit a dupnem si aj ja
Napíš svoj komentár