Určite mnohí z vás viete, čo slovká ako napríklad "veľa" a "málo" znamenajú. Ja veľakrát nie.

Zoberme si takého veľkopodnikateľa Jožka Čížika. Jožko mesačne utráca na alkohol, ľahké ženy a kokaín okolo 1000€. "Í bisťu! 1000€?!", mnohí z vás zvolajú, "Veď to je strašne veľa!". Je to naozaj veľa? Ja neviem, pozrime sa koľko Jožko zarobí. Jožko mesačne zarobí 20 000€ v čistom, tak to nie je až tak veľa. Keď sa to preráta na percentá, tak si potom uvedomíme, že Jožko je strašný držgroš, keď na zábavu dá mesačne 5% zo svojho príjmu a pritom by si kľudne mohol dopriať kvalitnejší kokaín. Ja na zábavu dávam oveľa viac... Nemyslím viac, než 1000€, ale viac ako 5% zo svojho príjmu. Čiže keď nám niekto povie že utráca toľko a toľko, nevieme či to je veľa.. ale keď to dá do pomeru k jeho príijmom tak máme predstavu o čo asi ide.

Alebo vám poviem: "Dostal som 3 jablká." Je to veľa? Nie! Sú to presne tri jablká. Alebo vám povem: "Ovocný sad predal tento rok 10 ton jabĺk." Je to veľa? Neviem. Pretože neviem koľko vyprodukoval. Ak by vyprodukoval 200 ton a predal by 10, tak by to veľa asi nebolo a riaditeľ by sa pravdepodobne išiel hodiť pod vlak. A nech si skočí! Len prosím nie na trati Bratislava - Piešťany, alebo Bratislava - Topoľčany, pretože tadiaľ často chodím a nerád by som stál niekde medzi Pezinkom a Trnavou dve hodiny, kým by nešťastného riaditeľa nepozbierali z trate...


Minule teta hlásateľka v rádiu povedala, že HDP v tej a tej krajine sa prepadlo oproti minulému roku o 15 biliónov dolárov. A bodka. Načo mi to tá žena vravela? Čo ja z toho mám, keď neviem, koľko máva takáto krajina HDP ročne? A takisto nepovedala pravdepodobné dôvody prečo k tomuto poklesu došlo. Ja HDP neuznávam. Ale to je na ďaľší blog, tak to napíšem len v skratke. HDP je vlastne v peniazoch vyjadrené, čo sa v danej krajine vyrobilo, predalo atď. Čiže prakticky každá transakcia sa pripočíta do HDP. HDP je je uznávaná veličina, podľa ktorej sa meria bohatstvo krajiny. Aj keď neviem prečo. Zoberme si ale krajinu, kde počas roka vybuchli tri sopky, prehnali sa dva hurikány a kde bolo päť zemetrasení. Zahynulo 10 000 000 ľudí. Tak pekne krásne štát prispeje na rakvy a vence, zainvestuje do opráv škôd a podobne. Toto všetko sa zaráto do HDP. Ale pri tom krajina nejak nezbohatla. Alebo si vezime krajinu, ktorá sa strašne zadĺžila a berie si pôžičku. A ďalej sa tieto požičané peniaze točia a taktiež sa to priráta do HDP. Máme zadĺženú krjinu v srabe a HDP je pozitívne ovplyvňované dôsledkami chudoby. Paradox. Preto podľa mňa mala teta za mikrofónom povedať, že o koľko percent kleslo HDP a prečo asi, či to bola kríza, alebo nejaký iný zázrak. Čiže teraz nestačí dať do pomeru schodok HDP k celkovému HDP, ale treba aj povedať, čo sa vlastne v danej krajine stalo (Pretože ekonomickí géniovia väčšinou nepoužívajú hodnovernejšie nástroje na meranie bohatstva. Radi zahmlievajú a myslím, že to vyhovuje aj politikom.), aké udalosti predchádzali schodku, alebo nárastu HDP.


Minule som čítal v tých novinách, ktoré držia pod palcom aj toto nešťastné fórum, že plyn sa bude zdražovať o 20 centov. A zas nič viac. Akých 20 centov? 20 centov na kilogram plynu? Na mol? Na kilomol? Na meter kubický? A aký, normálny meter kubický*? Alebo štandardný meter kubický**? Alebo to prepočítali na jednu kilowatthodinu výhrevnosti? A akej? Hornej***, alebo dolnej výhrevnosti****? Alebo to prerátali na priemernú spotrebiteľskú rodinu mesačne? Denne? Ročne? Ale zas chápem, že technické veci sú mimo kompetencií pisálkov v novinách a sú schopní skrížiť, obrazne povedané, hada s ježom. Ale zas, aby som nebol na nich zlý aj medzi nami technikmi sa nájdu experti, ktorí napríklad o prepočtoch reálnych metroch kubických zemného plynu na normálne metre kubické nechýrovali a ročne takto svojho zamestnávateľ pripravili o desiatky tisíc eur, len kvôli ich nevedomosti o vlastnostiach plynov ako je napríklad kompresibilita. Veď po energetickom audite niektorí skončili na psychiatrii. Ale aby som neodbáčal, zas nám noviny nič nepovedali, len, že sa bude zdražovať. Presne o koľko? Nevieme. Čiže, často nestačí povedať o koľko sa niečo zdraží, ale treba povedať o akú jednotkovú cenu sa jedná, napríklad: zdraží sa plyn o 20 centov na kWh dolnej výhrevnosti.


Aby sme sa vyhli nedorozumeniam, najmä v technickej praxi, lebo tam ide vážne o veľké prachy, tak sa zaviedli ukazovatele ako napríklad účinnosti (ono sa zaviedli aj mnohé iné, ale o tom možno inokedy). Napríklad zoberme si takú mikrovlnku nech má príkon 1000 W a jej maximálny možný výkon je 700W. To znamená, že účinnosť magnetrónu bude: eta 700/1000)*100%=70%. Ale z pohľadu rezňa tá účinnosť bude iná ako z pohľadu magnetrónu. Neverím, že by ten rezeň dokázal absorbovať všetko žiarenie, teda tých 700W a tak účinnosť ohrevu rezňa bude nižšia ako 70%. Takže takto je to s účinnosťou, má to veľa háčikov. Zoberme si napríklad kondenzačné kotle a ich 104 % účinnosť. Čo to sakra je? Perpetuum mobile? Kdeže. Marketingový ťah (čiastočne). Namiesto logicky z pracovného procesu vyplývajúcej hornej výhrevnosti, počítajú účinnosť vzhľadom na nelogickú dolnú výhrevnosť a potom sa čudujme, že vychádzajú také hrozitánske čísla. Keby to rátajú na dolnú výhrevnosť, tak by si to nikto nekúpil, lebo laikovi darmo bude človek vysvetľovať o spaľovacích teplách a o kondenzácii a dvoch rôznych účinnostiach... A keď sme pri tých kotloch, tak poďme aj do kotolne. V súvislosti s kotolňou sa môžeme baviť o účinnosti, ale aj tuto dochádza k nedorozumeniam, pretože môžeme hovoriť o účinnosti horáka, účinnosti kotla, účinnosti výmenníka, o celkovej účinnosti kotolne atď... A aj tu je často chaos, lebo niektorí energetici nezarátavajú všetko do účinnosti, čo by sa malo (aj keď to nemusí byť ich chyba, niektoré údaje nie je možné namerať, alebo je možné, ale sa to nerobí, lebo je to nákladné). Takže kozliatka moje krásne, keď budete niekedy kupovať nejaké technické zariadenie, či už kotol, alebo niečo iné a predavač vám bude mútiť hlavu s účinnosťami a čo ja viem čím, tak sa spýtajte, ako sa presne táto účinnosť ktorú prezentuje vypočítala. A často často prídete na kĺb nechutnému marketingovému ťahu, pretože účinnosť sa dá prezentovať mnohými spôsobmi. A čím je zariadenie zložitejšie, tým sa dá viac zavádzať


A zavádzajú nás tu aj na birdzi (teda podľa mňa). @admin -i vám zrušia fórum, len taký fukot. A ešte vám napíšu líbezbríf, že vaše fórum malo veľa červených hviezdičiek, čiže ľud rozhodol a preto vás zrušili. Lenže, keď už sme pri tom... čo je to veľa hviezdičiek? Slovká "veľa" a "málo" sa dajú tak ľahko zneužívať ako bezbrannú pannu v opustenom parku. Čo to je tých veľa hviezdičiek? Zoberme si napríklad, napíšete fórum, vaše fórum navštívi 100 ľudí. Medzi nimi je napríklad 5 ľudí, čo sa im to nepáči, 0 ľudí čo sa im to vyslovene páči a 95 ľudí, ktorých to nepohoršilo. Nech týchto 5 ľudí dá po 3 červené hviezdičky. To máme 15 červených a zrušia vám fórum lebo bolo veľa červených. A ľud rozhodol? Nie, rozhodli šiesti ľudia aj s adminom. A pritom je tam ešte 95 ľudí, ktorým sa to môže zdať vpohode, ale nie zas až tak veľa, aby dávali zelené hviezdičky. A ešte ktomu ste boli aj zavádzaní a klamaní. Možno by nebolo zlé, keby sa do debaty k blogu zapojili aj admini, aby nám vysvetlili, kľko je to tých veľa. Konkrétne mám na mysli podiel nespokojných užívateľom k celkovému počtu návštevníkov fóra. Samozrejme, čím bude vyššia hodnota tohto podielu, tým popolarita adminov v mojich očiach narastie... Na druhej strane je otázne, či o to stoja

No a morálne ponaučenie? Asi také, že sa netreba nechať zavádzať číslami vytrhnutými z konextu, alebo výrokmi typu veľa a málo. Treba si to vždy dať do kontextu s realitou. A preto bračekovci moji, vždy, keď vám niekto bude motať čísla okolo nosa, spýtajte sa či je to veľa, alebo málo a keď sa dozviete, že je to napríklad veľa, tak sa spýtajte, čo to znamená veľa. Lebo pri slovíčkach vyjadrujúcich určitú relativitu, hranica medzi klamstvom a lžou existuje len v svedomí daného človeka.



Poznámky:
*Normálny kubický meter (Nm3) - Teplota: 0 °C, Tlak: 1.01325 barA
**Štandardný kubický meter (Sm3) - Teplota: 15 °C, Tlak: 1.01325 barA
***Horná výhrevnosť - Hi, alebo hrubá výhrevnosť, alebo spaľovacie teplo (Qv) je výhrevnosť ktorá zahŕňa uvoľnenú energiu z paliva pri spaľovaní v adiabatických podmienkach pri tlaku 101,325 kPa za predpokladu, že sa výsledné produkty spaľovania ochladia na teplotu, akú mali pre spálením a voda obsiahnutá v spalinách je v kvapalnom stave.
****Dolná výhrevnosť - Hu, alebo čistá výhrevnosť, alebo výhrevnosť (Qn) je výhrevnosť ktorá zahŕňa uvoľnenú energiu z paliva pri spaľovaní v adiabatických podmienkach pri tlaku 101,325 kPa za predpokladu, že sa výsledné produkty spaľovania ochladia na teplotu, akú mali pre spálením ale vodná para obsiahnutá v spalinách je v plynnom stave.

Všetkým postavám v blogu (teda jedinej jednej ) boli kvôli anonymite zmenené mená. Akákoľvek spojitosť medzi použitými menami a skutočnými ľuďmi je čisto náhodná.
Takisto aj požité čísla sú len ilustračné.

 Blog
Komentuj
 fotka
antifunebracka  5. 2. 2012 00:35
@admin vysvetluj!
Napíš svoj komentár