V roku 1997, presne pol roka po tom, co na ulici rozstrielali jeho najvacsieho rivala a zaroven spolubojovnika za slobodu slova, prebojnika hip-hopu a este stale velmi popularneho 2paca, podobnym sposobom zomrel aj clovek, ktory sa tak ci onak zapisal do pamate kazdeho cloveka, ktory ma rad oldskuul. Notorious B.I.G.; ano on bol a stale je ta legenda. Dokonca aj po jeho smrti. Zomrel velmi podobne ako 2pac, avsak nerozstrielali ho na ulici, ale jeho auto najprv na semaforoch zablokoval a potom rozstrielal dodnes neznamy utocnik. Je pravda, ze jeho smrtou sa navzdy umlcali hlasy ludi, ktori hovorili, ze za smrt 2paca je zodpovedny prave Notorious, ale to bolo nic oproti strate, ktoru zazila oldskuul a hip-hop (vtedy sa to samozrejme este tak nevolalo), east coast rap - B.I.G. bol z NYC - a este aj cely dovtedy undergroundovy hip-hop svet, ktory este nepoznal grafitty, kladny vztah spolocnosti k hip-hopu a hlavne komercny hip-hop. Vtedy nebolo dolezite, kto ma na sebe kolko zlata, ale skor to, aky je kto raper a aku kvalitu zvuku ponuka - nie iba obrazu. Notoriousov rap bol vzdy znamy tym, ze ludi nesetril a do rapovania isiel vzdy naplno. Jeho tracky su vlastne skoro vsetky iba jednoduchy podklad a jeho ostry nekompromisny flow, ktorym daval dolu vsetkych. Notoricky zname tracky od Notoriousa vsak vacsinou nevyprodukoval on, ale vznikli mixom jeho skorsich nahravok s hudobnou produkciou P.Diddyho, s ktorym B.I.G. spolupracoval dlhe roky, u ktoreho nahraval vsetky svoje treky (okrem tych uplne prvych), u neho sa spoznal aj s Faint Evans, s ktorou sa po 15 dnovej znamosti ozenil. P.Diddymu vdaci za to, ze ho dostal daleko od drog, ktore v mladosti predaval a neskor aj sam uzival. Notorious mal vo svojej kariere vrcholy ale aj pady, a ked sa raz pokusal na takyto pad zabudnut s drogami a P.Diddy to zistil, velmi razne mu povedal, ze ak chce zostat nahravat a produkovat u neho, musi s tym ihned prestat. Nastastie, B.I.G. ho posluchol a uz nikdy sa heroinu nedotkol.

Nikto nikdy nevedel, kolko mal B.I.G. kil, informacie sa casto roznia, ale Notorious mal vraj nieco medzi 120-220 kg. Preto sa asi nikto necuduje, ze sa volal prave Notorious B.I.G. Teda, jeho meno je zlozene z prezyvky Notorious, ktoru zacal pouzivat pri rapovani, neskor mu v Bad Boyz Family - P.Diddyho korporacia - vymysleli B.I.G. za menom, co znamena B.usiness I.nstead G.angsta. Ano, B.I.G. bol viac biznismanom ako gengstrom, aj ked vyzeral nebezpecne a posledne dva roky svojho zivota bol odkazany na chodzu o palici, ktora mu zostala ako neprijemna spomienka na vaznu dopravnu nehodu. S autami az tolko stastia nemal, o zivot a zdravie prisiel v autach.

Podstatne na Notoriousovi vsak nie je, kolko heroinu uzil za cely svoj zivot alebo kolko kil naozaj mal, podstatna je jeho tvorba. Lebo B.I.G. bol hlavne umelec, ktory vedel za niekolko minut "vymalovat" izbu svojimi slovami, posunul dopredu East Coast rap tak ako nikto pred nim a ani po nom a podla mna na svete uz nikdy nebude vacsi raper. Nielen velkostou, ale vplyvom na masy, pracou, zivotom praveho biznismana a zaroven plnym vyhier ale aj strat. Clovek, ktory jednou skladbou ovplyvnil viac zivotov, raperov a scenarov ako mnohi umelci ovplyvnia za cely svoj zivot. A aj napriek tomu, jeho produkcia nie je az taka znama ako napriklad I'll Be Missing You od P.Diddyho, ktora vznikla v roku 1997 iba a iba kvoli raperovi menom Notorious B.I.G.

Nikto az do roku 2004, ked vysiel album Ressurection (2pacov posmrtny album, jeden z mnohych), nemal gule spojit slacikovy orchester s hip-hopovymi beatmi, az dokym neprisli P.Diddy, Dr. Dre a Eminem s myslienkou zabudnut na stare boje a poctit obidve legendy cim inym ako spolocnym songom trefne nazvanym Runnin'...a este aj Dying to Life. Pravom ma Notorious v tomto tracku "prve slovo". Lebo B.I.G. je a bol najvacsi rapper vsetkych cias. Neverim, ze niekomu z dnesnych rapperov vyjde jeden jediny album po ich smrti. Notoriousovi ich vyslo 5, 2pacovi ma vyjst siedmy "afterdeath" album buduci rok. Kolko prace museli tito dvaja nenavideni ale hlavne milovani vojaci urobit este za ich zivota, aby im mohlo vyjst tolko albumov. Tieto dve legendy, ci sa uz mali radi a vsetko iba hrali, alebo boli naozaj rivali, vzdy budu ti najvacsi velikani hip-hopu. Dnesny hip-hop este stale cerpa namety z cias, ked sa po Wainsbridge prechadzal Notorious a uz za svojho kratkeho zivota urobil veci, ktore by ini nestihli za storocia. Posunut rap dalej z uzadia do popredia a stat sa inspiraciou pre generacie. Neviem, ci sa da slovami opisat, co vlastne vsetko B.I.G. spolu s 2pacom znamenaju pre hip-hop a rap ako taky. Ale Notorious bude vzdy ten vacsi a lepsi ako 2pac.

Preco to vlastne cele pisem? Aby decka co maju teraz 10-16 rokov neverili haluskam, ze hip-hop zacal na svete v roku, ked sa objavil Eminem a 50 Cent, ale ze este v case, ked boli ti dvaja deti, niekto tu uz udaval tempo. A ten niekto bol hlavne Notorious B.I.G.

fotka,dalsia a este jedna.

"...Every step I take, every move I make
Every single day, every time I pray
I'll be missing you
Thinkin of the day, when you went away
What a life to take, what a bond to break
I'll be missing you..."

30.12.2007EQ

 Blog
Komentuj
 fotka
lil_dee  3. 2. 2008 15:13
ty sa nezdas... vdaka za clanok
 fotka
marttina  25. 1. 2009 18:34
iha... zaujimave citanie. vdaka
 fotka
kuloreperova  5. 10. 2010 14:31
Sanka mi padla... dokonalé,užasné,najlepšie... kláňam sa ti...
 fotka
adrian2  6. 1. 2011 14:39
Pekny Clanok.

Vies len ze jedno old school rap gangstra rap uz nikdo nepocuva v dnesnej dobe same tie nove debiliny .to neni hudba. ja som velki fanatik old school rapu gangstra rapu vyznam sa v tom naozaj velmi dobre ale nikdo uz nepocuva takuto hudbu a to je na plac.

Ttot sa vola hudba ja nepocuvam nic ine okrem tohto od roku 1990 do tak 2000 nehovorim ze sa nenajdu vinimky ale malo ich je. Jedine kto to drzi nad vodou je Dr Dre a to malokto vie.

eminem by bol sracka bez neho 50 cent tiez nic Stat Que tiez nic atd mohol by som pokracovat daleko ale 2pac mal nestastie ze sa dal do kopi zo SUgom Knightom. Podla mna Sugh ho dal zabit lebo mu dlhoval miliony ale to je moja domienka.

Notorious BIG neskutocny clovek vratil funk do hip-hopi bol to otec skvely pisal basne ktore pocuvali ludia ako 2 Paca.

Proste takychto dvoch ludi uz nebude nikdy.

Neznasam to ze pustim si old a gangstra niekto to pocuje a pita sa ze to co pocuvas to ake chujoviny.

Ved 2 Pac a Biggy sa v hrobe prevracaju ked vidia tento svet aky je pokazeny hudbou.

Preto ja rap budem pocuvat do smrti a nikdo ma neodhovori.

Ved pozri teraz uz pocuvam 20 rocne pesnicky a co bude za dalsich 20 rokou.

2 Pac Biggy krali Hudby samotnej !!"

Cest im
 fotka
cwaldo  7. 2. 2011 19:18
Plne s tebou suhlasim pocuvam rap od svojich 13 rokov to uz je 10 rokov a poviem ked som pocul biggieho prvy krat tak som mal take zimomriavky z toho undegroundu ako teraz proste stale je to PAN film odporucam kazdemu co nevie odkial alebo co je vlastne rap!!!A tupec to iste i ked nan mam trosku tazsie srdce za to jeho obvinenie na Bigieho, ale proste verim ze ich odstranil Sugom knight oboch moj dojem. Velky R.I.P Tupac a este vacssi NOTORIOUS B.I.G.

p.s. S adrianom uplne suhlasim, a pekny clanok GJ
Napíš svoj komentár