Keďže fínskych Amorphis nepozná ani každý, kto sa vyzná do tvrdej hudby, nebolo by odveci napísať o nich menšiu recenziu, v ktorej sa zameriam hlavne na ich najnovšie dielo, album Skyforger.

Na začiatok spomeniem ich diskografiu, a niečo o tvorbe ako takej. Tým chápavejším už mohlo dôjsť, že žáner tejto skupiny sa bude nachádzať niekde v rocku/metale. No vzhľadom na originálnosť a premenlivosť hudby sa nedajú zaškatuľkovať do konkrétneho metalového podžánru. Ich tvorba sa však dá rozdeliť do takých troch väčších období:

1. obdobie - (melodic) death metalové

Tam patria albumy ako The Karelian Isthmus, Tales from The Thousand Lakes.

moja najobľúbenejšia skladba - Drowned Maid:

» www.youtube.com/watch?... v=JvmqebvuVfQ

2. po príchode nového speváka(Pasi Koskinen) sa začalo obdobie experimentovania... nedokážem nejak zmysluplne pomenovať, čo to vlastne hrali. ako hovorím, bolo to experimentovanie (ale samozrejme v dobrom zmysle). Od death metalu sa odklonili o 90° a zneli asi nejak takto(pieseň sa volá The Way):

» www.youtube.com/watch?... v 3iiy8RKWWk

v súvislosti s 2. obdobím sa dá hovoriť o albumoch Elegy, Tuonela, Am Universum, Far From The Sun

poviem úprimne, pre mňa ako fanúšika bol posledný album z 2. obdobia naozajstné sklamanie. angažovaním v poradí 3. speváka(Tomi Joutsen) sa začalo možno "najpočúvateľnejšie" obdobie celej tvorby

3. obdobie - návrat ku koreňom

Tomi Joutsen dodal kapele svojím príchodom druhý dych. Nejedná sa o úplný návrat k obskúrnym death metalovým koreňom, no skôr o nejakú kombináciu tých najlepších znakov zo všetkých predchádzajúcich diel. Oživenie najlepšie vidno na skladbe Two Moons:

» www.youtube.com/watch?... v=E6VXGFl62O4

podobným štýlom, miestami tvrdším, miestami "slaďákovým" boli vytvorené posledné 3 albumy - Eclipse, Silent Waters a konečne - Skyforger.

A už sme sa dostali k hlavnému predmetu recenzie - nedávno vydanému Skyforger-u.
Tracklist:
1. Sampo
2. Silver Bride
3. From The Heaven Of My Heart
4. Sky Is Mine
5. Majestic Beast
6. My Sun
7. Highest Star
8. Skyforger (hodnotím ako najlepšiu skladbu)
9. Course Of Fate
10. From Earth I Rose
11. Godlike Machine (vydané ako bonus na digipack-u)

Na Skyforger si jednoducho treba zvyknúť. No potom, ako sa to stane sa vám odhalí vo všetkej svojej kráse ako nevesta počas svadobnej noci. Ako celok to nie je také tvrdé ako trebárs Eclipse. No tak chlapi, growlingu sa predsa netreba báť! Niektoré piesne by mi lepšie zneli vychrochtané. Teraz mám na mysli hlavne Majestic Beast. Začiatok je tak temný, až mi pri prvom počutí behali zimomriavky po chrbte, ale predsa len po nejakom čase svetlo prerazí cez ťažké čierne mraky a vyvolaný dojem sa zmení na ľahší. Škoda, táto začiatočná atmosféra bola pre pozadie a texty piesne prirodzená.
Začnime však pekne po poriadku. Sampo, úvodná skladba, je veľmi zaujímavá výstavbou, aj realizáciou, no nepripadá mi ako to najlepšie na disku.
Silver Bride (vydaná ako singel) je však iná káva. Kvôli nej som sa rozhodol pre kúpu Skyforger-u. Zväčša odspievaná čisto, Tomi svoj vynikajúci growling zapája až na konci. Výrazný je typický gitarový riff á la Amorphis (niečo ako sínusoida tiahnúca sa cez takmer všetky piesne nimi vydané) a celkový dojem podfarbujúce mäkké klávesy. Ani sa nečudujem, že vo Fínsku sa dostala na 1. miesto národnej hitparády (aspoň oni vedia, čo je dobré).
From The Heaven Of My Heart a Sky Is Mine sú dve "spomaľovačky" s vysoko nákazlivým refrénom. A tým myslím SKUTOČNE nákazlivým.
Majestic Beast ako som už spomínal je jedno z toho najlepšieho, čo album ponúka.
Presným opakom k Majestic Beast je My Sun. Jednoznačne to najmelancholickejšie, čo sa na CD nachádza, ak to nie je jedna z najmelancholickejších piesní od tohto interpreta vôbec.
A po tejto uspávanke príde začiatkom síce pohodová, no po takmer minúte a pol nekompromisná Highest Star, ktorá nás prebudí do správneho psychického stavu, tak prepotrebného na správne vypočutie si jednoznačne najmajstrovskejšieho kúsku.
Skladba Skyforger má úplne všetko, čo si pod pojmom majstrovské dielo predstavujem. Správna eskalácia napätia, kvalitný text, o melódii nehovoriac. Inak povedané, rovnomenná pieseň albumu nesie prapodstatu jeho duše, dáva mu celému život, je jeho srdcom, mozgom a chrbticou. Kto si ju nevypočuje, len ťažko zistí, o čom sa tu pojednáva.

z youtube:

» www.youtube.com/watch?... v=um_FS42RFHE

Po niečo vyše 5 minútach nasleduje ľahko stráviteľná Course Of Fate. Netreba si však mýliť jednoduchosť s nepodarkom.
Pre tých, čo si nekúpili špeciálnu edíciu, sa koniec cesty mýtom o kutí oblohy z fínskej ľudovej poviedky Kalevala končí skladbou From Earth I Rose. Začiatkom pripomína časy albumu Tales From The Thousand Lakes, čiže sa dá hovoriť o pomalšom, hustejšom death metale, no na úplnom konci nám sólo predvedie klasická akustická gitara.
Tí, čo sa odhodlali kúpiť digipack nebudú sklamaní ani bonusom v podobe Godlike Machine. From Earth I Rose má silnejšiu „záverečnú“ povahu, no v ušiach mi lepšie znie práve táto 11. pieseň.

Celkové hodnotenie: 94% - pri prvom počutí človek nespadne zo stoličky s ústami otvorenými na šírku kanálu LaManche. Ešte stále je čo vylepšiť, ale aj tak dávam dole klobúk fínskej šestke menom AMORPHIS!

 Recenzia
Komentuj
 fotka
shroomy  12. 6. 2009 23:13
musim uznat,ze novy amorphis ma prekvapil,skladby ako silver bride maju krasny hitovy potencial a pritom nestracaju nic zo svojej "amorphis tvrdosti"



zdravim znalca tvrdej hudby
Napíš svoj komentár