UPOZORNENIE!!!: tento text bol v školskom roku 2009/2010 vytvorený a prezentovaný mnou ako ročníková práca na predmet Telekomunikačná technika (na tému záznamové zariadenia) na Súkromnej Strednej Odbornej Škole Technickej na ulici Dr. Jánskeho 10 v Žiari nad Hronom. Na internet som sa rozhodol dať tento text pre tých, ktorí sa zaujímajú o film a podobné veci, lebo si myslím, že by to mohlo byť pre nich zaujímavé. NEPRAJEM SI aby bol tento text ani ako celok ani žiadna jeho časť publikovaná NIKDE bez toho, aby sa ma na to dotyčný dopredu neopýtal (a ja mu to nedovolil, samozrejme). Ďakujem.


HD

V dnešnej dobe sa rozmáha HD (High Definition) už aj u bežných užívateľov. Hlavný rozdiel HD a „normálnych“ digitálnych kamier je predovšetkým v rozlíšení obrazu a tým aj zvýšenou rýchlosťou dátového toku. Full DH kamery majú najvyššie rozlíšenie až 1920x1080 4:2:2. a väčšina z nich má 3CCD čip, no nájdu sa aj také, ktoré obsahujú dokonca 3CMOS čip (tie sa však už radia do kategórie poloprofesionálnych a profesionálnych). Okrem čipu je medzi bežnými HD kamerami a profesionálnymi HD kamerami ešte 1 rozdiel. Profesionálne HD kamery totižto nahrávajú na 8mm HD pásky a „amatérske“ HD kamery na harddisk alebo DVD.

3D

Základným princípom 3D kamery je napodobňovanie stavby ľudského oka, resp. toho, že oči máme dve. Jedno oko vníma obraz trochu inak ako to druhé a až pri spojení obrazu v mozgu vzniká 3 rozmerný obraz. Konštruktéri sa nechali týmto inšpirovať a zostrojili kameru s 2 šošovkami. No k dosiahnutiu dokonalého 3D obrazu musí byť špeciálne upravený aj projektor, ktorý film premieta a musíme mať na sebe špeciálne 3D okuliare. Najznámejší 3D systém IMAX je známy po celom svete vďaka dokonalému Full HD obrazu v kombinácií s aktívnymi 3D okuliarmi (hore na obrázku). Po natočení 3D filmu a spracovaní filmu sa cez špeciálny projektor na špeciálne plátno vysielajú dva obrazy súčasne, každý však inak polarizovaný. Aktívne 3D okuliare sú skonštruované tak, že jedno sklíčko prepustí len 1 obraz, a druhé len druhý. Takto naše oči dostávajú presne také isté vnemy, ako by sme boli v reálnom priestore a my vidíme film 3D. Predchodca tejto technológie (tzv. pasívne 3D okuliare) boli v podstate len červená a modrá fólia každá na inom oku a film bol graficky upravovaný tak, že mu boli pridané červené a modré kontúry.

Špeciálne kamery

S vývojom vedy a techniky a neustálym zmenšovaním elektrotechniky sa tomuto javu nevyhli ani videokamery. Najprv ich používali len tajné služby a armády, no dnes ich môžeme kúpiť na internete aj my. Špionážne videokamery s nočným videním alebo termovidením, či miniatúrne videokamery v obale od žuvačiek s nahrávaním na micro SD kartu. Rozlíšenie 720 x 480 nie je práve najvyššie, a žiadne prídavné funkcie ako zoom, nastavovanie clony či uzávierky táto kamera tiež nemá, zato však jej veľkosť dovoľuje nenápadne ju niekam uložiť a sledovať napríklad čo sa deje v kancelárii keď tam nie ste. Okrem miniatúrnych videokamier používajú tajné služby a armády aj vysoko citlivé kamery umiestnené na družiciach či špionážnych lietadlách (napríklad na Global Hawk RQ-4A/ a dokážu aj z výšky 20 000km urobiť dokonale ostrý obraz toho, čo sa pod nimi deje. Získané dáta potom posielajú cez družice na obežnej dráha na zem takmer v reálnom čase.

Mobilné Telefóny

Vývoj dnešných mobilných telefónov ide stále dopredu, a mobily už neslúžia len na volanie alebo SMS správy. Čoraz viac mobilných telefónov má vstavaný fotoaparát s možnosťou natáčania videa. Kvalita obrazu je rôzna, od VGA (640 x 480) až po niekoľko mega pixelové fotoaparáty s možnosťou natáčania dokonca v HD kvalite. Prvý mobilný telefón, ktorý mal optiku primárne určenú nie na fotenie, ale na natáčanie videa bola Nokia N93. V prístroji sa nachádzal dokonca CMOS snímací čip a optika od Carl Zeiss s 3 násobným optickým zoomom. Dnešné videokamery v mobiloch sú stále menšie a kvalitnejšie a objavujú sa dokonca aj prvé 3D kamery v mobiloch.

Záver

Videokamery zmenili náš pohľad na svet viac, ako sa zdá. Či už nám denne prinášajú dôležité informácie o dianí vo svete, monitorujú naše súkromie či nám slúžia na zachytenie našich spomienok alebo sledujeme výsledok ich práce v televízii ako zaujímavý film, v budúcnosti ich bude len pribúdať. Od starovekého tieňového divadla prešlo veľa času a zaznamenávanie obrazu a jeho opakovaná reprodukcia je dnes vďaka rokom výskumov umožnená takmer každému.
Pri práci som čerpal z otvorenej webovej encyklopédie Wikipedia.com a histórii filmu na » www.sgproduction.sk/index_film_hist...

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár