„ Štrnásťroční chlapci poliali mačku benzínom a upálili.“
„Násilník znásilnil a skonzumoval starenku vo vlastnom dome.“
„Pytliaci v Kanade oštepmi zabíjajú tulene na kožušinu.“
„Masaker na americkej škole, bilancia 19 mŕtvych, útočníci prežili...“

Čo vo vás vyvolávajú tieto titulky?

Dovoľte mi hádať...Sotva ste dočítali prvý riadok, predstavivosť podporená znechutením z týchto ohavných činov pracuje na plné obrátky a vy sa odrazu ocitáte v roli samozvaného sudcu, ktorý môže s obvineným naložiť ako len chcete.

„Ja by som tých zmrdov upálil ako to oni urobili tým zvieratám! Ja by som ho obesil za gule a nechal zožrať mravcami! Ja by som....“

Na chvíľu stop zvrhlostiam, nechám to na vašej vynaliezavosti. Pýtame sa sami seba,
„ako by také niečo mohol niekto urobiť, veď je to neľudské!“

Omyl...túto vlastnosť ubližovať a zabíjať primárne pre potešenie zo samotnej činnosti, osobne považujem za tú najľudskejšiu. Žiadny iný živočích sa nevyžíva v ubližovaní iným tvorom, len a jedine ČLOVEK.

Vráťme sa však k odsudzovaniu. Ďalšia naša originálna vlastnosť, v prírode vskutku jedinečná. Zmysel pre spravodlivosť. Ak mi niekto zabije syna, nemôžem sa vrahovi odplatiť tak, že zabijem ja jeho.
Čo by sa v takom prípade stalo? Vrahova rodina mi to vráti zabitím iného člena mojej rodiny a takto to pôjde ďalej, kým ich kosti nespočinú v chladnej hline.
Kam by sme tak dospeli? Takto by spoločnosť rozhodne fungovať nemohla. Z toho dôvodu tu máme zákony, pričom súdy ako právna moc štátu prostredníctvom polície kontroluje ich dodržiavanie.

„On do teba kameňom, ty doňho chlebom“ – ľudové príslovie, v skutku nesúvisiace s bežnou praxou (jedine ak by ten chlieb bol pred hodom zmrazený na -50°C
Ono v realite je to asi tak, že keď mi niekto (omylom) šlapne na nohu, tak prvá moja reakcia je strčenie pod rebrá, kopnutie, poznámka atď. Možno tak máme lepší pocit s vykonanej spravodlivosti. Avšak to ešte nekončí, onen človek čo celú túto záležitosť inicioval si to nenechá len tak a po niekoľkých sekundách som v stave, ktorý zamestná zdravotníkov na dobrých pár hodín. Ak by zákon nariaďoval, že pre toho, kto mi stúpi na nohu si príde polícia a tá mu zariadí pobyt v CPZ, nedovolil by som si pomstiť sa mu za krátkodobú bolesť, pod hrozbou sedenia v CPZ spoločne s týmto „útočníkom“. Preto sa druhým nemôžeme odplácať podľa ľubovôle.

Neexistuje konanie bez príčiny. Za každým prípadom je niečo viac, ako sa môže na prvý pohľad zdať.

Prečo tie deti ubližujú zvieratám? Na dedine sa nudia, nespokojnosť so životom si vybíjajú na zvieratách, rodičia tyrani a nestarajú sa o ne.
Prečo chlapík ublížil babke? Má nejakú osobnostnú deviáciu, genetická porucha spojená so zanedbaním výchovy v detstve.
Prečo pytliaci lovia tuleňe oštepmi? Nedostatok pracovných príležitostí v regióne, potreba zabezpečiť životný štandard, zvyknutí na tvrdé podmienky.
Prečo chlapci zastrelili svojich spolužiakov? Pozerali veľa akčných filmov, nezáujem rodičov, nenávisť k spoločnosti, zbrane dostupné v hypermarkete...ktovie...

My, ako civilizovaná spoločnosť násilie tvrdo odsudzujeme. Odsudzujeme tento najnižší pud, pretože je eticky neprípustný. Riešenie? Veľmi prosté, ukrýva sa priamo v našej podstate. Zamedziť mu použitím ešte väčšieho násilia. Príspevky vo fórach, kde sa ľudia vyjadrujú k podobným prípadom ako vyššie spomenuté, je celkom nuda čítať, veď sa poväčšine začínajú už zmieneným „Ja by som....“ V polovici diskusie sa mi už nechce čítať, ako by Elena z Prievidze rada namočila zvrhlíkovi hlavu do lávy alebo ja neviem čo.

Ale zamysleli ste sa niekedy nad alternatívami? Rád používam to slovo, je to niečo nekonvenčné, novátorské a asocácia 91% populácie je slovo blbosť. No bez neustáleho progresu vo všetkých sférach použitím alternatív by sme boli predsa niekde hlboko v ranom stredoveku.
Narušení jedinci, ktorí si vinu z akéhokoľvek dôvodu neuvedomujú, si ju v cele s ostatnými rovnako mysliacimi jedincami ani nemajú šancu uvedomiť. Podľa mňa by sa mali takýto ľudia potrestať sami vo svojej mysli uvedomením si, ako žili doteraz a prečo je tento ich čin spoločnosťou tak odsudzovaný.

Veľký počet väzňov objaví počas výkonu trestu Boha. Možno je to spôsobené samotou...možno beznádejou, možno postupným uvedomením si, že zvyšok života strávia medzi šiestimi stenami a majú tú jedinú páku, ako s tým môžu reálne niečo urobiť majú práve vo svojich rukách...odsúdia sa tak sami a tento spôsob sa mi zdá byť práve ten najspravodlivejší.

 Blog
Komentuj
 fotka
adulicek01  3. 2. 2010 01:02
Dobrý článok, na takéto veci by sa malo vždy pozerať z obidvoch strán/uhlov.



Ale zober si napriklad takého Žitného, ktorému sa zdá 5 rokov príliš... Či našu politiku, akú morálku a férovosť tam všetci prejavujú...koľko je pedofilov, vrahov, ktori po prepustení na slobodu spravia to isté...

Je to individuálne a nie každý ten čín aj oľutuje. A takým pomôže len ta veta: "Keby som mohla..."
 fotka
depropex  3. 2. 2010 01:48
dobrý článok ale teraz ti priateľsky trošku zaooponujem, myslím to ale v dobrom.



podľa mňa je lepšie oko za oko. Pretože človek si neuvedomí a ani nebude chcieť uvedomiť to že druhému ubližuje, pokiaľ jemu niekto neurobí to isté. Bude mu to jedno, pokiaľ nebude v jeho koži. Riešenia sa stavajú proti morálnym zásadám a to je dôvod prečo tu to násilie a zlo bude navždy.
 fotka
johnysheek  3. 2. 2010 16:36
@adulicek01 to ze ludia si to nepriznaju a nekajaju sa, este nerobi tento nazor zlym.. ono clovek sa vzdy bude branit trestu.. hlavne ten, co si chybu neprizna..



@depropex spravny postup by nemal byt , trestat za ciny ktore si spravil, ale rpave naopak ukazanie cesty, ze sa to da i bez toho..

ak ty budes niekomu ublizovat, len mu potvrdis teoriu ze tak to proste ide a nijak inak /ziadne take, ze sa boji trestu, lebo ten berie ako sucast zivota/

ak mu vsak ukazes, ze to ide i bez ublizenia inym, a ze ho za to nasledne ani ziaden trest necaka..
 fotka
depropex  3. 2. 2010 19:00
@johnysheek lenže tu ide o to že su ludia ktorý vedia o tej dobrej ceste a zvolia si tu zlu
Napíš svoj komentár