"Tak, ako každý raz, zavítal k nám vianočný čas"

Trochu vysokej poézie na úvod tohto "žetkového" blogu. "VIANOCE", slovo vyskytujúce sa v nespočetnom množstve nadmerne ošúchaných fráz nám už dobrých zopár týždňov rezonuje v laloku ušnom. Sotva prvá vločka snehu na ešte z leta teplú zem spadne, sotva prvá lastovička naberie kurz Afrika, máme tu Vianoce.

Nedávno (včera) som mal jedinečnú možnosť vypočuť si naživo priamo v električke č. 11 moju najneobľúbenejšiu vianočnú koledu.
"VIANOCE ŠALALA" v podaní (zrejme) spoločensky unavených pubertiačok ma veru nepotešilo. Asi ani tu babku čo ich poslala k psychiatrovi s diagnózou "sadistická retardácia". Ešteže to trvalo len jednu zastávku (Americké námestie - Račianske mýto), inak by som sa začal báť o ich životy. Ja osobne veľmi nemusím tieto vianočné sračky, vyprodukované zvráteným a nechutným marketingovým priemyslom s cieľom manipulovať potenciálne obete konzumnej spoločnosti.

Bol som nemilo prekvapený, keď som chcel dnes zohnať tri úplne triviálne veci - Žltý budo opasok, zváračské rukavice a násadu na hrable. Už len vstať z toho úžasného koženého polohovateľného kresla pred televíznym príjmačom vyžadovalo nadľudské sebazaprenie. Myšlienka ísť do nákupného centra ma deprimovala skoro ako dnešný test z fyziky. A mal som aj podobné nadmerné sklony k deštrukcií. Znervózňovalo ma hádam všetko. Nech som sa pozrel načokoľvek a nakohokoľvek, nenapadali ma iné asociácie než "rozbiť, roztrhať, zhužvať, spáliť, rozkopať, rozmlátiť násadou na hrable (ktorú som tak zúfalo hľadal)" a podobne. Kam tento svet speje keď zohnať drogu je jednoduchšie ako jednu banálnu, triviálnu a čojaviemeštečo..no siedmich by z toho jeblo..


Celkom ma pobavil obsah výkladu jedného hračkárstva. Nechutne, ba priam úchylne vyzerajúci bradatý výplod americkej propagandy (Santa Claus) hľadel z plagáta na svoje potenciálne maloleté obete a lákal ich do svojich vražedných chápadiel (alebo čisto moja predstava?? Áno, práve tie obete, čo nemajú vlastný názor, len preberajú názory okolia. Aké jednoduché..stačí sa len hodiť na zem, spustiť srdcervúci plač a rodič je úplne odzbrojený. Kúpi svojmu decku aj tú najväčsiu a najdrahšiu relikviu (napr. Fyzika-stavebnica s 20 plastovými, do seba nezapadajucimi komponentami 990skk). Dajú sa z toho skonštruovať celkom slušné veci - jazdiace auto ktoré nejazdí, váhy ktoré nevážia aj keby veľmi chceli, katapult na strieľanie plastových guličiek (jediný funkčný model No neurobili by ste to pre svoje dieťa? Že lacnejšie to nejde?? Ale ide, dokonca aj zadarmo. Bez toho, aby drahocennú výmeru bytu zaberala daľšia čínska rároha.

Summa sumarum, sú preč časy, keď som celý natešený vyzeral Ježiška z okna tejto socialistickej búdy. Viem, že všetky tie nechutne drahé (a zbytočné) kusy darčekov mi pod umelý ihličňan kladú rodičia s cieľom vyvolať vo mne pocit radosti. Ten je však len chvíľkový. Väčšiu hodnotu než hocičo vecné má pre mňa každá sekunda strávená lapaním po dychu od smiechu, vyvolaným najlepšie v kruhu priateľov. Takže som sa rozhodol tu, z tejto maštale..ehm no ..izby vyhlásiť bojkot Vianoc!!!
V praxi to znamená, že ak už mám oslavovať Vianoce, tak iba v zmysle starých tradícií a rituálov. Aby sa nezdalo, že je to dnes už len čisto komerčná záležitosť...

 Napínavý príbeh
Komentuj
 fotka
kua  27. 11. 2008 15:35
mas pravdu. Je to komercia a velka a znechucuje to,Nesmies sa dat. Ja stale verim na ducha Vianoc, bez trapneho Santu zato s klasickym Jeziskom , a na to,ze sa daju spravit aj krasne vianoce Ale tvoj blog ma pobavil, hlavne to popisovanie mlatenia ludi v nakupnom centre. Ja pouzivam lakte Je to nenapadne, boli to a v tej tlacenici nikdy nevedia, zkade ta slupka priletela
 fotka
d170  27. 11. 2008 18:15
Súhlasím z tebou
 fotka
jeseter  27. 11. 2008 21:50
ja sa na Vianoce najviac teším na večeru...i keď má v sebe taký divný pátoš, že rodina celá pokope a potichu, ale je to extra super žvanec a má to veľmi pokojnú atmosféru
 fotka
dhampir  2. 12. 2008 13:47
absolutne s tebou suhlasim, aj mne je zle z tychto sviatkov...nenavidim vianoce
Napíš svoj komentár