Je mi to trochu trápne sem písať, ale mam taký problém, že ráčkujem. Viem, že si možno poviete, že prečo sa to nenaučíš a podobne ale to vôbec nie je také ľahké. Ten, kto nikdy nebol v mojej koži asi nepochopí, že žiť s niečim takým je fakt hrozné....norm
Aj ja rackujem a uz som si na to zvykla. Uz si ani neviem predstavit, ze by som nerackovala. Moj brat tiez rackuje, jeho dvaja kamarati tiez. A ked sa stretneme, tak sme taka rackujuca stvorka Vpodstate sa mi to celkom paci a kamoska mi povedala, ze je to zlate... Hoci, niekedy, ked sa mam stretnut s niekym,kto ma este nepocul, tak sa trocha bojim reakcie, ale akonahle sa stretneme, tak na to zabudam...
Rackovanie? jezisi vsak je to mile. Mne sa to nahodou paci. Aj jedna moja kamoska rackuje a strastne sa mi to pacilo a dokazal som pocuvat to jej r dlhe hodiny . S toho si nic nerob to je taky koplex ako napr. ja. Som maly a co? S toho si nic nerobim, lebo sa citim byt vysoky. A to radim aj tebe. Cit sa ze vies to r poveat a mas po probleme.
Predstav si, že by boli zakomplexovaní všetci Francúzi alebo Angličania či Američania (alebo všetci, čo rozprávajú po anglicky či francúzsky a nie je ich málo!). Tí všetci račkujú... A v iných rečiach zase nevedia dobre povedať iné hlásky... Jednoducho, nemáš sa za čo hanbiť.
Inak my sme mali učiteľku chémie, ktorá račkovala, ale inak bola vcelku dobrá a nikto na ňu nenadával. Myslím si, že vždy záleží na tom, aký je kto charakter a nie, či račkuje. Mali sme slovenčinárku, čo neračkovala (a snažila sa hovoriť mimoriadne "zrozumiteľne a spisovne", no skoro každý na ňu nadával, lebo bola povahove zlá. Takže asi tak...
Mam kamarat,spoluziacku,kamaratku...ti rackuju a je to v poho...nemusis sa stresovat kopu ludom, co som pocula, sa to zda byt mile a ked uz by si sa mala stretnut s novymi ludmi, tak sa snaz uputat na svoj charakter,nie na to, ze rackujes.
Poviem ti jednu vec dievca... ja keby som stretol babu ktora rackuje to je to najsexi na svete ja by som si ju musel zobrat za zenu !!!! rackovanie fuuu v mojom okoli rackuje len par bab a tie ma nechu a ja som do nich popri tom blazon....
Angličtina je reč, ktorá obsahuje račkované "r" namiesto nášho normálneho. Ten, kto tomu neverí, mal asi zlého učiteľa alebo anglicky hovoriaceho človeka nikdy nestretol.
No uznávam, že sú aj takí, čo im toľko lezú do zadku a toľko chcú pred Slovákmi z nich urobiť bohov, že dokonca aj takúto očividnú pravdu potrebujú poprieť.
ja tiez rackujem..nieje to nic hrozne..ludia to beru celkom normalne....chodim na hviezdoslavov kubin prednasat,citam do rozhlasu...vobec to newadi ze rackujes niesi vtom sama..rackuju aj niektory herci...niekedy je to vyhodou ze si vynimocna a prave preto ta niekde mozu uprednstnit predtymy ,,ostatnymy,,..
nemas byt preco utiahnuta..je to len jedno pismenko..to ti nemoze pokazit cely zivot
Ak ta to trapi,chod k logopedovi...proste odbornik,ktory ti pomoze. Viem, ze sa mozno citis hlupo,ale si vezmi vela vysko postavenych ludi a politikov rackuje tiez a pohoda...Fronc-byvaly minister skolstva,Mikolasik-poslanec Europskeho parlamentu za SR,Barat- splnomocnenec pre euro... tak ak ta to bude stale trapit,jedinu alternativu vidim v tom logopedovi..zivot nie je lahky,ale je len na nas ako sa s nim pobijeme
Azel ty si snazis za kazdu cenu zo seba spravit mudreho, ale teraz ti to uz vazne neprejde..
Chavez bol v USA, ja som bol v UK (tyzden) a v JAR (juhoafricka republika - vyse pol roka) a ani jeden clovek ktoreho som stretol nerackoval. To ze vyslovuju r inak ako my (prehltaju), neznamena ze rackuju (ma to od toho veeelmi daleko), tak nehovor o veciach ktore si nezazil.
Chavez a Tommyhot: Hovoríme o tom istom. Niekto povie, že prehĺtajú, ja poviem, že račkujú - skrátka nevedia povedať "r" tak dobre ako Slováci, tak o čom sa chcete škriepiť???
Azel: rackovat a prehltat je po pici rozdiel, tak nazyvaj veci ich pravymi menami.. A preco ze tak dobre ako slovaci? Pre amikov je ich r dobre vyslovene a nase sa im zda cudne a pre nas naopak..
Nehambi sa za račkovanie, a hlavne nebud ticha. Tym sa to nestrati ked budes ticho sedet v kute a tvarit sa ze si tam neni. Okolity svet si to ani nevsima, bere ta taku aka si. Ci s račkovaným alebo bez.
Da sa toho zbavit. Len treba hodiny trenovat, rozpravat a hlavne vyhladat odbornu pomoc (hore uvedeni logoped). Drzim palce...
Z vlastnej skusenosti viem, ze logoped nie je az taky super (nemala som ho rada) ale s odstupom casu som zistila, ze mi pomohol. Alebo skor dokapal, aby som sa to naucila sama...
Tommyhot: Ráčkovať - chybne vyslovovať hlásku "r" - tak je to uvedené v Krátkom slovníku slovenského jazyka. A Angličania ju naozaj chybne vyslovujú, povedz si, že ju prehĺtajú, mne je to jedno...
Ale nechcem sa tu hádať, je mi to trápne, chcel som povzbudiť autorku diskusie, že sa nemá za čo hanbiť. Ale TY sa zapojíš do diskusie nie preto, že chceš niekomu pomôcť, ale sa chceš s niekým hádať. To je rozdiel medzi nami dvoma.
Azel-preboha ale ako mozes povedat ze Anglicania chybne vyslovuju "r" ? kde je napisane ze vyslovnost nasho slovenskeho r je meritkom pre vsetky narody a ich materske jazyky? pre nich je ich vyslovnost r spravna a prirodzena...to predsa nemozes takto brat.
hmm no ja enchapem preco sa s tým bojis rozpravat a co ked rackujes.. myslis že ostatný nemaju nejaku error v sebe?nemas sa coho bat..a tý ktorý sa ti s toho smeju si nevsimaj.... to oni trpia nejakými komplexami a ne ty...teda aj ty .. ale ked zacnes sprechovat tak nebudes...
Azel ja som sa neprisiel hadat, len neznasam ked niekto pise o niecom co nezazil ale aj tak bude furt trepat o nicom.. Precitaj si co povedala Miat248 a ak aj napriek tomu si budes mlet svoje, tak potom ti napisem uz len jediny jeden prispevok a definitvne moj posledny..
Pre anglicanov a americanov, vsetci ostatny vyslovuju zle r, to rackujeme v ich ociach teda vsetci? To si myslel tym tvojim prispevkom..
Ja som za mladi asi tak cca 5 rokov tiež ráčkoval. Ale moja kamarátka vedela povedať r správne a ja som ju chcel dobehnúť tak som sa to proste naučil sám od seba. Nadané dieťa...
Miat248 a Tommyhot: No vidíte, veď vlastne hovoríme to isté. Trebárs pre Angličanov je to normálne, hoci pre nás je to nesprávne. Preto sa Alica852 nemá za čo hanbiť. Chcel som len povedať, že inak vyslovuje "r" (pre nás nesprávne) kopec ľudí a nebudem ich iba za to odsudzovať.
Azel ale tu sa hovori o rackovani a nie o prizvuku anglicanov a americanov ktori r prehltaju a o tom ci je to pre nas spravne alebo nie.. To s rackovanim nema nic spolocne..
hm neviem preco jej hovorite ze je to sexi...neni to sexi ale neni to ani zle alebo skarede ci ako by som sa vyjadrila..je toviac menej normalne...ze ta trapi hentaka hovadina....
..podľa mňa by si si z toho nemala nič robiť...moja kamoška tiež rackuje...a sa zapísala na jazykovku an francúzštinu a učiteľ je z nej hotový, že tak neodolateľne vyslovuje r....a sa do nej buchol taky chalan ktorý nevie francuzky a ho teraz uci vyslovova r....taka haluz viem.....
hehe, najprv som mal z toho mindraky ,ale uz mi je to jedno, som si zvykol, chodil som aj logopedovi,
ale myslim,ze vo veku, kedy som sa zato hanbil a aj preto mi to neslo, nie je to len tak.
Ale zistil som,ze to nie je to najdolezitejsie, nie je to menejcenne, vidim to teraz sam uz dlho, kedze som v anglicku, ti nevecia kopu veci vyslovit, takisto francuzi...mozno som sa mal narodit ako francuz, co ja viem?
jemine a ja newiem povedat r a este hovorim strasne rychlo a nikto mi potom nerozumie.chapete ake je to trapne ked sa nieco rychlo spytam chalana a on sa iba na mna kukne lebo nerozumel???
Aj ja rackujem, a riadne mi to vadi. Videl som par ludi ktory rackuju a im sa to hodilo a nijak to neprekazalo ale vacsinou mi to vadi a je to odpudzujuce ked to pocujem. Nic sexi na tom nemoze byt. Viem ake by to bolo keby som mal pocuvat sam seba. Skusal som sa to naucit velmi dlho ale naozaj dlho a vela krat ale vobec to nejde a vobec sa to ku mne nehodi. Nemozne, vlastne to skusam stale ale neda sa to ziadnym sposobom. To co vravia anglicania to je ine. Ked pocuvam guano apes tak tam ta spevacka v jednom slove dava velky prizvuk na r a povie to nrmalne. To musi byt sposobene fyzicky (myslim tym vyvynutim ustnej dutiny alebo co) a nenavidim to. Rozbijam od hnevu pestou steny a boha preto dennodenne nazyvam skurvysyn.
no mi osobne nerackujeme ale pozname strasne peknu rodinu noooo chalanov z jednej rodiny a velmi oekne rackuje a je to na nich sexi aj mi by sm echceli rackovat a nepochopime ako sa niekto moze za to hambit ved je to take super take ine MILUJEME VAS PETKO A PATKO
ludia prepanajana zaco sa hambite? rackovanie je pekne nezvicajne.... jeden chalan od nas normalne zije a rackuje je to normalne proste nedajte na javo ze vam to vadi vravte normalne .....
mne osobne sa to hrozne paci vzdy si vsimnem ked niekto rackuje a velmi sa mi to paci ... aj ked ja vravim ,,r,, dobre ....... len sa nehambite nikdy neviete kedy sa vam to zide .. hlavu hore a vravte normalne bez problemov ... je to naozaj pekne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
54 komentov
Takze asi tak 100 ludi , 100 chuti.
Inak my sme mali učiteľku chémie, ktorá račkovala, ale inak bola vcelku dobrá a nikto na ňu nenadával. Myslím si, že vždy záleží na tom, aký je kto charakter a nie, či račkuje. Mali sme slovenčinárku, čo neračkovala (a snažila sa hovoriť mimoriadne "zrozumiteľne a spisovne", no skoro každý na ňu nadával, lebo bola povahove zlá. Takže asi tak...
Inak podla ,ma to rackovanie nic hrozne, ale po case mi to ako si u nasej ucitelky zacalo liezt na nervy.
No uznávam, že sú aj takí, čo im toľko lezú do zadku a toľko chcú pred Slovákmi z nich urobiť bohov, že dokonca aj takúto očividnú pravdu potrebujú poprieť.
ale zeby to bolo sexi?
nemas byt preco utiahnuta..je to len jedno pismenko..to ti nemoze pokazit cely zivot
tiez mam kamaratku co rackuje, vobec sa za to nehanbi ak sa s tym nechces naucit zit tak chod k logopedovi
pozri, kym to nevadi tvojim kamaratom tak by som sa nad tym vobec nepozastavoval
Chavez bol v USA, ja som bol v UK (tyzden) a v JAR (juhoafricka republika - vyse pol roka) a ani jeden clovek ktoreho som stretol nerackoval. To ze vyslovuju r inak ako my (prehltaju), neznamena ze rackuju (ma to od toho veeelmi daleko), tak nehovor o veciach ktore si nezazil.
Nehambi sa za račkovanie, a hlavne nebud ticha. Tym sa to nestrati ked budes ticho sedet v kute a tvarit sa ze si tam neni. Okolity svet si to ani nevsima, bere ta taku aka si. Ci s račkovaným alebo bez.
Da sa toho zbavit. Len treba hodiny trenovat, rozpravat a hlavne vyhladat odbornu pomoc (hore uvedeni logoped). Drzim palce...
Z vlastnej skusenosti viem, ze logoped nie je az taky super (nemala som ho rada) ale s odstupom casu som zistila, ze mi pomohol. Alebo skor dokapal, aby som sa to naucila sama...
Ale nechcem sa tu hádať, je mi to trápne, chcel som povzbudiť autorku diskusie, že sa nemá za čo hanbiť. Ale TY sa zapojíš do diskusie nie preto, že chceš niekomu pomôcť, ale sa chceš s niekým hádať. To je rozdiel medzi nami dvoma.
Pre anglicanov a americanov, vsetci ostatny vyslovuju zle r, to rackujeme v ich ociach teda vsetci? To si myslel tym tvojim prispevkom..
Ale logopéd by pomohol snáď, veď na to sú tu...
Ale inak suhlasim ze sa nema za co hanbit..
ale myslim,ze vo veku, kedy som sa zato hanbil a aj preto mi to neslo, nie je to len tak.
Ale zistil som,ze to nie je to najdolezitejsie, nie je to menejcenne, vidim to teraz sam uz dlho, kedze som v anglicku, ti nevecia kopu veci vyslovit, takisto francuzi...mozno som sa mal narodit ako francuz, co ja viem?
mne osobne sa to hrozne paci vzdy si vsimnem ked niekto rackuje a velmi sa mi to paci ... aj ked ja vravim ,,r,, dobre ....... len sa nehambite nikdy neviete kedy sa vam to zide .. hlavu hore a vravte normalne bez problemov ... je to naozaj pekne