Ahojte. Tento rok som v 3.ročníku na gympli a máme si vybrať predmety na semináre. Ale problém je, že stále nie som rozhodnutá čo ďalej s mojím životom. Mám 2 možnosti, ktoré sú 50 na 50 a rada by som si vypočula aj vaše názory.
mám presne takú dilemu ako ty a neviem si rady ... Podľa mňa s jazykmi veľmi na Slovensku uplatnenie nie je... zase ani s právom ale tak určite nebudem robiť to, čo by ma nebavilo (chémia, fyzika... -.-) milujem jazyky (AJ, RJ, NJ, FJ)... láka ma diplomacia... ale asi skúsim právo v Prahe + jazyky popritom spojiť hravé s užitočným Najlepšie právo na Slovensku je v BA-Komenského ale s prijímačkami ti veľmi neporadím sám to zháňam a stále som sa k tomu nedopracoval + hlavná otázka: Chceš kariérne rásť v zahraničí, nevadilo by ti cestovať... alebo radšej ostať doma ? good luck anyway
myslis si , ze studovat pravo potom robit koncipientsku prax 5 rokov, za co mas 400-500 eur a casto si musis ty sama zaplatit aby ta na tu prax vobec zobrali, a na jedno miesto sa hlasi tak priblizne niekedy aj 100 uchadzacov je vyhodnejsie a financne viac vynasajuce?
jacoboo no tak rozhodne na Sk ostať neplánujem, práve preto aj to medzinárodné právo a neviem či by som sa púšťala do VŠ na Sk, skôr by som prijala Česko. A pravdepodobne by som radšej cestovala, ale aké je uplatnenie s jazykmi? robiť len preklady alebo tlmočiť ?
@raley ak budes mat VS titul z jazykov, tak ti prakticky ostava: prekladatelstvo, tlmocenie a ucenie (ms, zs, ss, vs + jazykove skoly statne/sukromne + osobne lekcie)
mozno, ak by si mala nejaky menej rozsireny jazyk, sa mozes zamestnat v agenture cestovneho ruchu, alebo robit turistickeho sprievodcu, nieco podobne, do uvahy prichadza aj administrativna praca v medzin. spolocnostiach
@hajlander prečo máš pocit, že je to zbytočné ? ani by som nepovedala, skôr ide o to aký si šikovný a aké sú tvoje ambície dostať sa na medzinárodné právo.
a ešte mám otázku medzin. právo sa študuje osobitne alebo najprv sa študuje právo všeobecne ?
@raley je to zbytocne preto, lebo sanca uplatnit sa v odbore sa bude blizit nule... ver mi
aby si mohla byt advokatkou (koncipientkou), notarkou (notarskou koncipientkou), prokuratorkou (asistentkou prokuratora), sudkynou (justicnou cakatelkou), exekutorkou a pod. musis ziskat vysokoskolske vzdelanie 2. stupna v odbore pravo... ktory sa nedeli, len na SK je to rozdelene na Bc. a Mgr. (ten odbor ma len 1 program)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
7 komentov
a o 6 rokov to bude este o 50% horsie ako teraz
mozno, ak by si mala nejaky menej rozsireny jazyk, sa mozes zamestnat v agenture cestovneho ruchu, alebo robit turistickeho sprievodcu, nieco podobne, do uvahy prichadza aj administrativna praca v medzin. spolocnostiach
a ešte mám otázku medzin. právo sa študuje osobitne alebo najprv sa študuje právo všeobecne ?
aby si mohla byt advokatkou (koncipientkou), notarkou (notarskou koncipientkou), prokuratorkou (asistentkou prokuratora), sudkynou (justicnou cakatelkou), exekutorkou a pod. musis ziskat vysokoskolske vzdelanie 2. stupna v odbore pravo... ktory sa nedeli, len na SK je to rozdelene na Bc. a Mgr. (ten odbor ma len 1 program)