existuje kniha Maturita z dejin umenia a estetiky, ale ta je bez jedineho obrazku, takze je dost nanic. potom mam obrovsku farebnu encyklopediu majstrov svetoveho maliarstva, tak z toho. a inac z prezentacii, poznamok...
@ssak ona si tak isto moze povedat, ze naco ti je odborna maturita, boze, kedy ludia pochopia, ze sa nerodime cez kopirak a kazdeho bavi a ma talent na nieco ine. nemozes porovnavat vedomosti, kebyze sa ta spytam nieco z tej tematiky, nemas paru o com tocim..
z umenia a kultury som maturovala no dost to zalezi aj od pedagoga.. ale vo vseobecnosti je potrebne ucist sa nieco z dejin vytvarneho umenia... od praveku az po sucasnost, vedied pouzit zakladne umelecke pojmy, vediet opisat umelecke techniky, dalej su tam aj veci spojene napriklad s happeningom a akcnym umenim... takze vediet o komunikacii, vediet spravit rozbor diela, vediet vymenovat a popisat umelecke prostriedky, poznat umelecke obdobia (ale to je vlastne sucastou dejin) rovnako tak umelci... vediet aj dobre literaturu.. ale vlastne.. najdi si to na nete, ja som si tak nasla temy a znalosti ktore by mal ovladat maturant na umenie a kulturu
inak je to v pohode.. ja som mala este maturu z psychologie a na oboch som si vytiahla podobnu otazku.. takze som v oboch pripadoch popisovala komunikaciu a sposoby neverbalnej komunikacie (mimika, posturika, proxemika atd..) a dokonca aj na slovine som si to vytiahla takze ide ajo stastie... ale celkovo myslim ze sa lepsi predmet vybrat ani nedal obzvlast ak k tomu ma clovek vztah
@otvoreneokno tak ti poviem, ze dnesna spolocnost je absolutne debilne nastavena na co nam je rocne niekolko tisic absolventov gymnazii?? aby potom vychadzali z vysokej skoly ludia, ktori sa nemaju sancu zamestnat lebo studuju absolutne bludy? (pravo / socialna praca / zurnalistika / estetika...) Na taketo veci by clovek z odbornej skoly nesiel na 99,99 % uz len z dovodu, ze prave o technicky vzdelanych ludi je dnes zaujem a este potom samozrejme nejaka ta medicina je fajn na dobru buducnost a je to potrebne pre spolocnost
Mám povinný bohužiaľ podobný predmet čo sa tohoto týka, museli vám povedať zhruba okruhy, ak nie logika dá učiť sa zaradom umelecké smery, základné pojmy atď
@ssak ale ja sa nehádam, a do istej miery s tebou súhlasím, pretože veľa ľudí si myslí, že ak nepôjde na VŠ, tak sa zrúti svet. potom sú tu ľudia uvedomelí, ktorí si dokážu priznať, že na školu a vedomosti v akademickej rovine nemajú a idú sa venovať manuálnej práci. ja som však dievča a naozaj nemám záujem o montáž sprchových kútov. a keď sa niekedy dostaneš do šlamastiky, z ktorej sa bez pomoci právnika nevysekáš, potom mi povedz, že právo je blud.
To, že tebe sa umenie nezdá rovnocenné s hocijakou inou vedou, to je tvoj problém a dosť úzkoprsé nazeranie na svet, totižto existujú aj ľudia, ktorých to napĺňa.
Čo mi povieš na otázku cestovného ruchu? Dosť dôležité v dnešnej dobe pre celkovú ekonomickú stránku krajiny, čo myslíš? A vieš o čo ide, napríklad aj o kultúru, na ktorej sa dá zarábať, viď. iné západoeurópske krajiny, ktoré investujú do renovácii, rekonštrukcií, opráv a reštaurovania historických budov, nálezísk, budovania galérií, múzeí...
A ešte taký postreh... Prečo by chalanisko študujúci za automechanika, si mal vyberať vôbec nejaký odbor na VŠ? Asi šiel na učňovku pre to, lebo v hlave toho veľa nemá, škola ho nebaví, ale má zlaté ručičky a je skvelý v tom, čo robí. Mám frajera, ktorý vyštudoval priemyslovku a v pohode sa prihlásil na VŠ prekladateľstvo tlmočníctvo AJ-NJ, pretože má talent na jazyky. Dá sa hocičo, len stačí mať otvorené OČI a nie na nich klapky...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
no idealne z toho, co si napises na hodine nam dava ucitelka papiere ku kazdej teme takze neviem no..
nemate ziadne knihy?
inak je to v pohode.. ja som mala este maturu z psychologie a na oboch som si vytiahla podobnu otazku.. takze som v oboch pripadoch popisovala komunikaciu a sposoby neverbalnej komunikacie (mimika, posturika, proxemika atd..) a dokonca aj na slovine som si to vytiahla takze ide ajo stastie... ale celkovo myslim ze sa lepsi predmet vybrat ani nedal obzvlast ak k tomu ma clovek vztah
To, že tebe sa umenie nezdá rovnocenné s hocijakou inou vedou, to je tvoj problém a dosť úzkoprsé nazeranie na svet, totižto existujú aj ľudia, ktorých to napĺňa.
Čo mi povieš na otázku cestovného ruchu? Dosť dôležité v dnešnej dobe pre celkovú ekonomickú stránku krajiny, čo myslíš? A vieš o čo ide, napríklad aj o kultúru, na ktorej sa dá zarábať, viď. iné západoeurópske krajiny, ktoré investujú do renovácii, rekonštrukcií, opráv a reštaurovania historických budov, nálezísk, budovania galérií, múzeí...
A ešte taký postreh... Prečo by chalanisko študujúci za automechanika, si mal vyberať vôbec nejaký odbor na VŠ? Asi šiel na učňovku pre to, lebo v hlave toho veľa nemá, škola ho nebaví, ale má zlaté ručičky a je skvelý v tom, čo robí. Mám frajera, ktorý vyštudoval priemyslovku a v pohode sa prihlásil na VŠ prekladateľstvo tlmočníctvo AJ-NJ, pretože má talent na jazyky. Dá sa hocičo, len stačí mať otvorené OČI a nie na nich klapky...