V Maďarsku som už navštívil nejaké miesta a teraz sa chystám ho prejsť z východu na západ celé. Mám aj dobré aj zlé skúsenosti, ale stále som voči tomuto národu otvorení. Aký máte vy postoj k Maďarsku a Maďarom? Čo mi odporúčate vidieť?
Majú tam veľa pekných historických stavieb a super wellness a kúpele. Budapešť je za mna top, vedela by som napísať dlhý zoznam veci, co treba vidiet..
Poznám iba Budapešť ale milujem ju, a jazyk sa mi páči, znie exoticky a závidím slovenským maďarom, že ju majú v základnom balíku 😀 ja som sa naučila vypýtať si pivo a batátové hranolky
K Maďarom mám veľmi pozitívny vzťah, sú to veľmi srdeční a láskavi ľudia. Keď porovnám Maďarsko, Slovensko, Praha, tak Slovensko je niekde uprostred, ale Maďarsko a Praha sú 2 úplne odlišné svety. Žila som v Prahe asi 7 rokov a vo všeobecnosti sú tam ľudia dosť takí chladní, neprístupní, nedávajú najavo emócie. Maďari sú presný opak. Samozrejme výnimiek je určite veľa, ale takto to vnímam nie len ja.
Mala som aj kamaráta v Maďarsku, s ktorým sme si najskôr dlho písali také siahodlhé maily a potom sme si volavali každý deň pár mesiacov, tiež dlhé rozhovory. On bol tak srdečný dobrý človek, hrozne sme si sadli. Inak tiež biológ Plánovali sme aj stretko, ale on by sa asi nikdy neprestahoval na Slovensko a ja zase do Maďarska Inak on prispel k tomu, že som sa rapídne vtedy zlepšila v angličtine, lebo komunikovali sme len anglicky. Ale potom si našiel priateľku vo svojom meste a skončilo to žiaľ. No dobre, neviem či toto niekoho zaujíma, ale tak nevadí
A teraz tá vec. Nenávidím maďarčinu z celej duše. Ten jazyk sa nedá počúvať. Mne sa inak všetky iné jazyky na svete páčia (no asi okrem nemčiny), aj fínčina napriklad, všetko. Ale maďarčina je fakt hrôza, ten prízvuk hlavne
@lafiziq Inak vieš že ma posledné obdobie neskutočne chytila kvantová fyzika? To je niečo tak brutálne fascinujuce Ty si tuším študoval fyziku, či? Úplne rada by som sa o niektorých veciach pobavila s nejakým fyzikom.
Minule som pristihol Madarsku skupinku mladikov s fuzami vytocenymi dohora, ktora sa pokusala otravit zdroj pitnej vody pri Kosiciach, tak ze do neho hadzali madarske slovniky, pisane jedovatym madarskym atramentom! Musime si davat pozor.
Tie pekne historicke pamiatky su vlastne aj nase pamiatky. Zasa to tak neberte ze to je madarske. A vecsina tych stavieb stavali slovaci. Slovaci boli dobri stavbari a remeselnici. Országház bol aj nas parlament.
Napišem to tak priamo: Je to skoro to isté ako na Slovensku, len majú iný jazyk.
V podstate ludia su podobný, zdielame mnoho podobnej histórie aj génov.
Takže ludia sú tam v podstate o tom istom.
Tak ako na Slovensku ideš na dedinskú diskotéku a všetci ťa tam výtajú ako niekoho nového a každý si chce s tebou vypiť a oslavovať, následne na to ideš do druhej dediny na dedinskú diskotéku a každý druhý sa ťa pýta či chceš bitku.
Nájdeš tam ludí, čo budú nenávidieť Slovákov tak isto ako keď nájdeš ludí na Slovensku čo nenávidia Maďarov. A potom vačšine luďom je to úplne jedno. Len som sa stretol s tým, keď som bol v Maďarsku, že menej ludí vie po anglicky ako na Slovensku, kupodivu. Aspoň ako som rôzne cestoval a išiel. (možmo náhoda len)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Mala som aj kamaráta v Maďarsku, s ktorým sme si najskôr dlho písali také siahodlhé maily a potom sme si volavali každý deň pár mesiacov, tiež dlhé rozhovory. On bol tak srdečný dobrý človek, hrozne sme si sadli. Inak tiež biológ Plánovali sme aj stretko, ale on by sa asi nikdy neprestahoval na Slovensko a ja zase do Maďarska Inak on prispel k tomu, že som sa rapídne vtedy zlepšila v angličtine, lebo komunikovali sme len anglicky. Ale potom si našiel priateľku vo svojom meste a skončilo to žiaľ. No dobre, neviem či toto niekoho zaujíma, ale tak nevadí
A teraz tá vec. Nenávidím maďarčinu z celej duše. Ten jazyk sa nedá počúvať. Mne sa inak všetky iné jazyky na svete páčia (no asi okrem nemčiny), aj fínčina napriklad, všetko. Ale maďarčina je fakt hrôza, ten prízvuk hlavne
V podstate ludia su podobný, zdielame mnoho podobnej histórie aj génov.
Takže ludia sú tam v podstate o tom istom.
Tak ako na Slovensku ideš na dedinskú diskotéku a všetci ťa tam výtajú ako niekoho nového a každý si chce s tebou vypiť a oslavovať, následne na to ideš do druhej dediny na dedinskú diskotéku a každý druhý sa ťa pýta či chceš bitku.
Nájdeš tam ludí, čo budú nenávidieť Slovákov tak isto ako keď nájdeš ludí na Slovensku čo nenávidia Maďarov. A potom vačšine luďom je to úplne jedno. Len som sa stretol s tým, keď som bol v Maďarsku, že menej ludí vie po anglicky ako na Slovensku, kupodivu. Aspoň ako som rôzne cestoval a išiel. (možmo náhoda len)