Chcela by som (pre Vaše dobro) urobiť osvetu jednej téme a jednej knihe, preto Vás pre Vaše vlastné dobro prosím, aby ste čítali ďalej.

Či už partnera máte alebo nie, alebo či ste vydaté, každej z Vás sa môže v živote stať, že stretne muža, ktorý Vám bude ubližovať, týrať Vás. Aj keď to nie je ten, s ktorým ste, buďme realistky - možno s ním nebudete naveky a stretnete v živote iného. Nikomu to neprajem. A preto Vám píšem.

Práve som dočítala knihu V dobrom aj v zlom a ešte v horšom, ktorú vydal AVON. Sú to skutočné príbehy žien, ktoré zažili rôzne formy domáceho násilia.
Musím sa priznať, miestami som tú knihu čítala s hrôzou a zatajeným dychom, niekedy zase s hnevom a pohoršením nad násilníkmi, ale aj obeťami, ktoré zostali XY rokov pri partnerovi, ktorý ich mlátil, znásilňoval, nadával im a zhadzoval ich a tak podobne. Nie je to príjemné čítanie, upozorňujem Vás vopred.

Ale napriek tomu Vám chcem všetkým, milé dámy odporučiť, aby ste si túto knihu prečítali. Prečo?

Za prvé, kúpou tejto knihy podporíte aktivity projektu "AVON proti domácemu násiliu" - čo, aj keď vyznie blbo, nepovažujem až za takú dôležitú informáciu.

Za druhé, čo už mi príde oveľa podstatnejšie - tieto zážitky sú spísané väčšinou od začiatkov vzťahov až po koniec, alebo momentálnu situáciu. Čiže si myslím, že by pre každú z Vás mohli byť do budúcnosti užitočnou informáciou, aby ste vedeli, kedy správanie začína byť podozrivé, čo si nenechať, kedy vzťah ukončiť (akési "varovania" lebo - čuduj sa svete - v dosť veľa prípadoch boli podobné, dokonca by som povedala, že dva-tri typy sa opakovali dokola vo všetkých príbehoch) a v knihe sú aj informácie o násilí ako takom, v "osvetovej" časti, ako som si ju interne nazvala - čo sa za domáce násilie pokladá, aké druhy domáceho násilia existujú, čo pod ne spadá, na koho sa obrátiť, čo si prichystať pri úteku od takéhoto partnera atď...

Za tretie, vo viacerých príbehoch je spomenuté to, ako sa toto násilie odrazilo na deťoch, ktoré vyrastali medzi takýmito rodičmi. Takže aj keby ste takú skúsenosť v budúcnosti, nedajbože, mali a s klapkami na očiach alebo tichým plačom by ste to znášali, pamätajte, že Vaše dieťa za Vašu, s prepáčením, HLÚPOSŤ a zlé rozhodnutia nemôže a je vrcholne nefér mu svojou zbabelosťou posrať celý život a psychiku. Aj keď, keď už budete matkami, bude podľa mňa trošku neskoro to riešiť, ale nie príliš neskoro. Veľakrát sú práve tie deti dôvodom odchodu žien od takýchto partnerov, lebo materinský pud je skrátka materinský pud

Kniha nie je dlhá, kto na to má čas a chuť, určite ju "zhltne" aj za deň. Nemyslím si, že niekto môže povedať, že by bola kniha zlá. Je to realita. Nie je to sci-fi, ani román, aby ste povedali, že Vám nesadol žáner. Napísal ju život.
Ja ju určite odporučím všetkým mojim kamarátkam, pretože každá z nás môže mať nešťastný výber, sme ľudia a robíme omyly. Ale je dôležité informovať, aby toho násilia bolo čo najmenej a aby sme ho vedeli včas rozoznať a odísť.

Ľudia sú rôzni. Ak ste v takomto prostredí vyrastali, môžete si mylne myslieť, že je to "normálne", že Vám partner ubližuje, lebo si to "zaslúžite" alebo ste ho vyprovokovali. Je to hlúposť. Ako píšu v knihe, v sekcii "osvety" o domácom násilí:

Nie ste príčinou, že sa Váš partner chová násilne.

Žiadna žena si nezaslúži, aby bola týraná a bitá,

Zaslúžite si, aby sa k Vám chovali slušne a s úctou.

Vy a Vaše deti si zaslúžite bezpečný a šťastný život.

Nie ste sama, nájdete ľudí, ktorí Vám pomôžu.

Ak ste aj v takomto prostredí nevyrastali, neznamená to, že sa Vás to netýka. Veľa z Vás si mylne myslí, že ak sa Vám takéto veci nestali, nemôžu sa Vám stať. Pripadá Vám to ako "iný" svet, ktorý sa Vám vyhýba, ktorý sa Vás netýka. Asi ako mafia. Ale bohužiaľ, nie je to tak.
Neexistuje hranica medzi pokojným, usporiadaným svetom plnom lásky, úprimnosti a nehy a svetom urážok, bitky, znásilnení, týrania. Títo "vadní" ľudia chodia po ulici okolo Vás, a podľa príkladov z knihy sú to často aj muži vysokých a vážených postavení, ktorých možno v kútiku duše obdivujete.

Ak ste sa dočítali až sem, ďakujem Vám za Vašu pozornosť a dúfam, že čo najviac z Vás si knihu prečíta. Nerobím reklamu, nejde mi o to, aby ste si ju kúpili, hlavne si ju prečítajte. Zatvárať oči pred realitou nikomu ešte nikdy nepomohlo.

A na záver ešte dve rady:
Pokiaľ sa celému Vášmu okoliu Váš partner nezdá (vrátane priateľov a priateliek), zaujímajte sa prečo a buďte na pozore. Nenasadzujte si povestné "klapky" a neuzatvárajte tieto názory Vášho okolia s tým, že "nikto Vašu lásku nechápe" a "oni nevidia, ako Vás strašne miluje".
Pokiaľ máte partnera, ktorý Vám pripadá zmätený, má alebo mal ťažký život a Vy ho z akéhosi "materinského pudu" hýčkate ako v bavlnke, staráte sa oňho a nechcete ho opustiť, lebo by to "bez Vás nezvládol" a on Vás za to "z vďaky" občas chytí pod krk alebo Vám vykrúti zápästia, keď má napríklad vypité, neobhajujte ho. Zbaľte si svojich 5 sliviek a odíďte preč.
To sú rady odomňa, nie z knihy.

 Blog
Komentuj
 fotka
midnight  15. 4. 2013 00:07
...škoda že je to tak nejak... akoby "formálne" napísané, aj keď si neviem predstaviť ako inak by sa takýto text napísať dal.



(hej, odveci koment, ale mám v priateľoch skoro samé baby, tak ti vlastne robím reklamu slight_smile:
 fotka
uggla  15. 4. 2013 00:14
@mcvpn Počuješ?!
 fotka
fleur1301  15. 4. 2013 00:15
@midnight sú to háklivé témy, tieto veci...neviem, napísala som to, ako ma to napadlo

A díky za "reklamu"
 fotka
mcvpn  15. 4. 2013 00:19
@uggla ja Vám obom chcem poskytnúť bezpečný a šťastný život, ty to nechápeš? :´(
 fotka
fleur1301  15. 4. 2013 00:24
 fotka
depropex  15. 4. 2013 00:27
ja si raz kupim velku kovovu tyc a spravim si linku dovery proti domacemu nasiliu. A na vyjazdy si zoberem pad dofetovanych hlav ktore si potrebuju do niekoho kopnut



proste takychto akože ludi by som dal na opusteny ostrov, to by som bol ale este velmi slachetny. ublizit im je malo
 fotka
luc.ka  15. 4. 2013 00:39
Ja viem, že si to asi myslela s dobrým úmyslom, ale vyznieva to ako promo nejakej avonlejdy... Aspoň tá prvá polka, ktorú som vydržala.



Ani tej téme si nijak neprospela, keďže samej sa ťa to netýka, a je to také nepresvedčivé... promo.
 fotka
fleur1301  15. 4. 2013 00:54
@luc.ka nesúď ak si to nečítala celé. A prečítaj si posledný odstavec. Ak ti nedojde, čo som tým chcela povedať, napíš mi TS.



Je mi jasné, že na BIRDZi sa to nezaobíde bez takých názorov, ako je tento tvoj, aj keby človek propagoval niečo anjelsky čisté bez postranných úmyslov
 fotka
luc.ka  15. 4. 2013 10:49
jj, keby to napíšeš na sme.sk určite to vzbudí iný dojem.
10 
 fotka
wicki  15. 4. 2013 17:54
Smutné je, že štatistika vraví, že ak bola žena týraná otcom, je veľká pravdepodobnosť, že si v budúcnosti nájde partnera, ktorý ju bude tiež týrať...
11 
 fotka
wolskeoko  16. 4. 2013 14:50
citajte dievcence, aspon vas zostane viac pre nas pacifistov
12 
 fotka
moncici777  30. 11. 2013 10:44
@wicki nie je vždy pravda keď je dievča týrané doma že si nájde partnera ktorý ju tiež bude týrať ,práve naopak môže si nájsť úplne skvelého partnera ktorý ju bude milovať...
Autorka je milé že sa o to zaujímaš,ale žena ktorá je týraná bude aj naďalej týraná,s tým nik nič neurobí,ona sa musí zmeniť sama bez nejakej knihy,alebo niečoho podobného...
13 
 fotka
fleur1301  8. 12. 2013 18:27
@moncici777 prepáč, ale až teraz som si všimla, že si mi sem písala.
Ak sa náhodou niekto, kto týraný je, dostal k tomuto môjmu blogu a knihu si prečíta, možno ho posmelí, že to zažívali aj iné ženy a dokázali sa vzoprieť. Tiež sú v tej knihe informácie, na koho sa dá obrátiť a čo treba robiť.

Niekedy možno iba stačí ukázať, že z toho bludného kruhu EXISTUJE cesta von...
14 
 fotka
moncici777  8. 12. 2013 20:10
@fleur1301 ták áno ale vieš taká kniha mi neprináša nejaké cenné informácie a keď je žena týraná nebude čítať knihu potrebuje hneď pomôcť
15 
 fotka
fleur1301  8. 12. 2013 22:13
@moncici777 lenže týrané ženy si to často nechcú pripustiť, že treba odísť a zotrvávajú...
16 
 fotka
moncici777  9. 12. 2013 00:19
@fleur1301 vieš oni si to prečítajú ale nepochopia že medzi ne patria aj tak
17 
 fotka
fleur1301  28. 12. 2013 18:43
@moncici777 tak sú potom, s prepáčením, sprosté. aj na to mi chceš oponovať...?
18 
 fotka
moncici777  28. 12. 2013 19:32
@fleur1301 nie nechcem
Napíš svoj komentár