Spomínam si, keď som bola malá, nebola som ako ostatné deti. Tie sa vonku hrali v piesku, bicyklovali okolo bytovky, väčšie sa z každého smiali, liezli na stromy. Niekedy sa im podarilo rozbiť okno pivnice inokedy zlomiť lavičku, hojdačku..
..letné podvečery bývali na sídlisku plné ustráchaných a niekedy mierne vytočených rodičov, ktorí hľadali a zvolávali svoje zatúlané ratolesti. Noci boli zväčša pokojné a až na autá a vietor opierajúci sa do okien, boli ulice sídliska celkom tiché.

Nie, tak ja som určite nebola jedno z tých sídliskových detí. Aj keď tie mali (a dodnes určite tiež majú) úžasné dobrodružné zážitky zo svojich potuliek, za dverami nášho bytu sa veru diali iné dobrodružstvá. Môj starší a brat a ja sme nevideli zábavu v účelnom kazení a demolovaní všetkého, čo stálo v ceste. My sme sa k rozbitým veciam, potrhanému oblečeniu a rôznym úrazom dostávali skôr vedecko-náučnou formou aj to len vo výnimočných prípadoch.

Vždy som bola tá, ktorá realizovala náročné operácie zlomenín a iných fraktúr, pričom obeťami boli vždy moje plyšové zvieratká. Každé z nich malo zavedenú svoju zdravotnú kartu z popisom prekonaných chorôb, svoj preukaz poistenca a obojok s príveskom.
Bábiky by ste u mňa asi ťažko hľadali. Ach áno bola tu jedna nekompletná iba s trupom a rukami a ďalšia, ktorej odpadávala hlava (jej hlavu som používala iba ako nádobku na vodu).
Tiež som bola tá, ktorá svojich zverencov učila písať diktáty, zakladala triedne knihy, písala ospravedlnenky skúšala z vymyslených dlhočizných rovníc.
Neskôr som spolu bratom založila firmu. Volala sa K.G.R.V pričom som v nej pracovala ako sekretárka a držiteľka knihy sťažností v ktorej sa raz objavila napríklad aj takáto veta: "pracovníci prevádzky nevedeli čo je to cokel!"
Brat tak isto na mne prevádzal rôzne iné výskumy. Ako dlho vydržím byť točená v kresle kým mi nepríde zle a podobne. Inokedy ma pripútal rôznymi šnúrami a šnúrkami o stoličku a ja som sa mala tváriť ako rukojemník.
Pamätám si, keď ma raz dedko zobral do práce a ja som mu v kancelárii pokreslila papiere s krkolomnými výpočtami a objednávkami..Veď ten papier bol taký nudný a bez farieb! Potrebovalo to predsa oživiť. Môj dedko to ale nebral ako nudný papier s priestorom na kreslenie a odvtedy ma už do svojho kresla v kancelárii nikdy neposadil.
Ešte predtým ako som nastúpila do školy, som dokonale ovládala písanie všetkých písmen abecedy. Po večeroch som totiž opisovala písmenká z bratovho šlabikára a raz nastal deň, keď som proste opísala všetko a dokončila tak svoju verziu tejto vtedy pre mňa úžasnej knižky. Hmm..no aj s takýmto sklamaním som sa musela po čase vyrovnať..

Nástup do školy pre mňa znamenal začiatok novej éry. Po troch rokoch o mne učitelia hovorili ako o nadanom a talentovanom dieťati, ktorého zošity nepatria do zberu papiera ale do výstavnej vytríny. Dalo sa povedať, že som bola dobrá vlastne vo všetkom. Pekne som kreslila, recitovala ( s tým ma otravovali v jednom kuse) spievala..naši ma prihlásili na LDO (literárno-dramatický odbor).. V šiestich rokoch som prvý krát vystupovala v našom divadle v meste, kde som si zahrala svoju v živote prvú rolu a dokonca som mala aj text..(bola som snežienka a potom snehová vločka).

Potom sa to začalo mierne kaziť. Nastúpila som do novej školy na osemročné gymnázium. LDO ma prestávalo baviť a postupne to prechádzalo až k nenávisti. Neznášala som keď mi niekto diktoval čo mám robiť, čo povedať..nemám to rada dodnes. Akékoľvek obmedzovanie beriem ako zabitie jednej maličkej časti duše, ktorá potom dorastá len veľmi pomaly. V tomto období si ma ale našlo niečo iné a to láska k zvieratám, keď som našich donútila doniesť si domov našu prvú mačku. Takmer ihneď som prepadla chovateľskej mánii a doteraz som zarytý mačkár.

V divadle som hrala 8 rokov. A mám dosť. Síce som si zahrala veľa pekných rolí vrátane hlavnej postavy (bola som Gerda v hre Snehová Kráľovná) musela som sa premáhať. Nedokázala som už počúvať ďalšie diktácie..chcela som veci robiť po svojom.

A tak som aj urobila. Dokončila som prvý stupeň ZUŠ a na druhý som už nešla. Mohla by som pokojne pokračovať.

----------------------------------

To všetko je už minulosťou. Aj to sídlisko na ktorom som vyrástla. Presťahovali sme sa. Už viac nie som tým nadaným, výnimočným dieťaťom. Zmenila som sa. Poviete si-samozrejme...veď to prichádza vekom.
Nie..ja svojim deťom nedovolím zahodiť detskú nevinnosť a bezprostrednosť. Nebudem potláčať ich maliarske výkony v mojej kancelárii..nebudem sa pozerať ako ich nútia robiť to, čo nechcú.
Darujem im voľnosť. A fantáziu. Presne tú, ktorú sa snažím v sebe opäť obnoviť do pôvodného stavu.

Raz mi niekto povedal: "Si tak nádherne zvláštna.." Áno som. Jadro je nemenné. Jadro zostáva. Všetko sa môže zmeniť, no podstata zostáva. Tá, ktorá ma nútila prevádzať operácie fraktúr keď som mala 5..

 Blog
Komentuj
 fotka
titusik  12. 5. 2011 17:12
Mne sa nejak nezdá z tvojho opisu, že by ťa nejak okliešťovali alebo oberali o detstvo. Možno sa to len mne tak vidí. Ale opísala si detstvo, kt. s menšími obmenami a priradením života aj za dverami bytu, som zažila napr. aj ja. Pomarančmi som pomaľovala bielu stenu, brat sa vykakal na čisto nový koberec a jasne, že nás vyhrešili (tak ako teba dedko), ale neberiem to ako obrovskú krivdu.



Ak sa mýlim, tak sa ospravedlňujem Možno som len zle prijala informáciu z blogu.
 fotka
acvd43xa7w  12. 5. 2011 23:13
otazka je-povedala si im to niekedy? teda to, ze nechces hrat v divadle, ze chces ine veci?
 fotka
felia  13. 5. 2011 15:13
samozrejme, že som im to povedala..vedeli to..spočiatku ma to bavilo..potom som ale zistila, že to nie je cesta, ktorou chcem kráčať..
 fotka
janehonda  23. 4. 2012 14:52
hmm práve som si prečítala tvoj blog a chcela by som ti k nemu povedať: je to nádherný blog,tak ako tvoje ostatné blogy...neviem kam na to chodíš ale páči sa mi to..aj keď mám jednu pripomienku k predposlednému odtavcu-píšeš že svojim deťom nedovolíš zahodiť detskú nevinnosť a bezprostrednosť,nebudeš potláčať ich maliarske výkony vo svojej kancelárií...ale to hovoríš teraz,predstav si ako by si sa cítila na mieste svojho dedka-naháňajú ťa v práci,a keď niečo konečne dokončíš,dieťa ti to zničí.nebudeš sa pozerať ako ich niekto do niečoho núti.chceš im darovať voľnosť,fantáziu.je to pekná myšlienka ale čo z nich potom vyrastie? vyrastú z nich spratkovia čo nič nerešpektujú,ešte horší ako súčastná generácia detí. a po čase stratia úctu aj voči tebe samej...toľko k tomuto blogu...

/úplne chápem ak sa rozhodneš tento koment odtiaľto vymazať/
 fotka
felia  23. 4. 2012 17:27
@janehoda ďakujem za tvoj koment.. pri výchove svojich detí budem určite hľadať potrebnú rovnováhu, ktorá sa v dnešnej dobe hľadá len veľmi ťažko.. neboj sa nebudú z nich spratkovia
 fotka
georg21  4. 6. 2012 13:58
Napíš svoj komentár