Každý sa chce niečím odlíšiť od ostatných, či už je to oblečenie, účes, doplnky a mnohé iné veci. My sa odlišujeme ozdobami na koži, ktoré budeme mať už do konca života. Buď máme tvár a telo zdobené piersingami alebo tetovaniami. Ja osobne mám tri tetovania a onedlho pribudne aj štvrté. Ľudia sa dávajú tetovať z rôznych dôvodov, ale ešte stále, aj keď sa doba zmenila, nás mnohí za naše tetovania odsudzujú. Neuvedomujú si pritom, že tetovanie je tu už pár stoviek rokov. A tu je niečo o jeho histórií.

Tatto - znamená v haitskej kultúre slovo "tatau" - značkovať, označovať. Už staré, primitívne kmeňe mali rituálne zvyky, ktoré používali tetovanie nielen k ozdobeniu tela, ale aj ako zdôraznenie svojich výnimočných vlastností, krvavou a bolestivou cestou získaný motív, talizman, ktorý má nositeľa ochrániť pred zlými silami.

Zo starovekých národov mali tetovanie v obľube predovšetkým Gréci a Egypťania, ktorí tetovali otrokov a väzňov. V Japonsku tetovali odsúdených na smrť, aby ich na druhom svete "diabol ľahšie našiel". Hinduisti tetovali svoje deti vedený strachom, že ich v ďalšom životě nepoznajú. V roku 878 n.l. bolo tetovanie pápežom Adrianom I. zakázané. Aj napriek tomu sa križiacki rytieri na ťaženiach do Jeruzalema nechávali potetovávať rôznymi kresťanskými motívmi, čo im v prípade smrti malo zaistiť pochovanie. Severoamerický Indiáni sa nechávali tetovať, aby dali svojmu spoločenstvu najavo, ktorými výnimočnými vlastnosťami sú vybavení. Do stredovekej Európy sa tetovanie dostalo s moreplavcami a obchodníkmi, ktorí sa na svojich zámorských cestách nechali tetovať od divochov.

Tetovanie sa používalo vo vojnách pre lepšiu identifikáciu padlých, príslušníci SS mali vytetovanú svoju krvnnú skupinu a runový znak na ľavej hornej časti paže, vezňom v koncentračných táboroch boli tetované vezeňské čísla. Je málo známe, že i traja účastníci jaltskej konferencie boli teovaní: Churchil mal na ruke vytetovanú kotvu, Stalin mal na prsiach lebku a Roosevelt rodový znak. Po roku 1960, kedy bol v USA odvolaný zákaz tetovania (epidémie žlatačky), sa v Amerike a aj v Európe rozmáha tetovanie ako módny trend, na ktorí naväazujú piercing, bodypaiting a branding.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár