V tom čase , keď ešte asi nik z nás nežil, bol raz jeden bicykel, ktorému stále niečo vŕtalo v hlave. Všetci, ktorých bicykel široko-ďaleko poznal vedeli rýchlejšie bežať ako on. Ale náš hrdina chcel bežať najrýchlejšie, preto mu to nedalo pokoja. Možno to bolo aj tým že chcel vyhrať preteky šampiónov v meste. Hoci tvrdo trénoval, snažil sa ako len mohol, úspech sa nedostavoval.
Jedného dňa sa mu do cesty postavil motor. Bol to veľmi prefíkaný motor a vychvaľoval sa, ako on vie rýchlo bežať. Bicyklu to prišlo ľúto, že aj motor beží rýchlejšie ako on, tak si začal pospevovať:
„Keby som bol rýchlejší jak motor,
nebol by so mňa lotor.
Rozdával peniaze chudobným,
ale aj všetkým ľudom dobrým.
Vystrojil by som veľkú hostinu,
nech všetky zlosti sa pominú! “
Keď to motor počul, podišiel k nemu a prihovoril sa mu: „Teraz ma počúvaj, ak chceš naozaj vyhrať tie preteky, tak sa spojme, ale iba pod podmienkou, že naozaj splníš všetko, ale naozaj všetko, čo si tak veselo pospevoval.“ Bicykel sa zamyslel a rozhodol sa, že súhlasí s touto ponukou. „Ale ako to mam dosiahnuť? “ pozrel bicykel zamyslene na motor. „To už ty nechaj na mňa“, prešibane sa pousmial motor a dodal: „Ty len príď zajtra na obed sem na toto isté miesto. Ale presne! “
Na druhy deň prišiel bicykel bez váhania na miesto kde sa mali stretnúť a presne vo chvíli, keď hodiny začali odbíjať poludnie, dofrčal vedľa bicykla motor a zastavil: „Počuj bicykel dostal som nápad ako vyhrať preteky a zažiť trochu zábavy spoločne.“ Bicykel sa pozrel na motor až sa mu predne svetlo rozsvietilo. Motor pokračoval: „dám sa namontovať medzi tvoje dve rúry a budem šliapať do pedálov s tebou. Tak budeme obidvaja najrýchlejší a budeš môcť splniť čo si sľúbil.“ „Zajtra poprosím môjho mechanika Miška nech ma k tebe pripevní, teda ak si si to nerozmyslel? “ spýtal sa motor. „Práve naopak, “ povedal a pousmial sa bicykel. „Teším sa ako nám to spoločne pôjde.“ „Tak dobre, zajtra príď o pol ôsmej do mojej garáže, aby sme sa mohli pripraviť, “ povedal motor a odštartoval po rovnej ceste preč. Na druhý deň išlo všetko ako po masle a Miško šróboval posledné skrutky na bicykli. Motor vrndžal a spolu s bicyklom šliapali do pedálov zo všetkých síl. Keď že preteky sa mali odštartovať nasledujúce ráno, museli sa dobre vyspať, tak ľahli o ôsmej do postele.
Nasledujúce ráno bolo všetko pripravené. Bicykel s motorom už len nedočkavo čakali na výstrel zo štartovnej pištole. Keď zaznel, bicykel vyštartoval z plných síl a motor sa k nemu pridal. išli najrýchlejšie zo všetkých pretekárov o chvíľu nato sa ozvalo vyhlásenie: „Najlepší z najlepších sa stal, alebo skôr stali, motorbicykel! “ Všetci sa tešili, že vyhrali, aj preto, lebo vedeli že na nich čaká veľká oslava. Keď však chcel Miško odpojiť motor od bicykla, nedarilo sa mu to. Bicykel prehovoril: „Miško, netráp sa už toľko, nechaj nás tak.“ „Nie nadarmo sa hovorí v jednote je sila.“ Motor dodal: „Ja som tušil že sa ti to zapáči a aj mne to takto vyhovuje, môžeme jazdiť spoločne.“
A tak sa aj stalo. V meste začala veľká oslava, bicykel s motorom zostali spolu a preháňajú sa po celom svete až dodnes. Ale tento príbeh si už pamätá len málokto, zato každý z nás veľmi dobre pozná dvojkolesovú „motorku“.

 Rozprávka
Komentuj
 fotka
vlcica1989  24. 11. 2009 15:28
pekne napísané
Napíš svoj komentár