(Tak konečne niečo nesentimentálne...ale musím to napísať - ťaží ma to už dlho...)

Pevne verím, že každý aspoň trochu vzdelaný človek vie, kto to bol Karel Kryl. Bol to spevák s buričskými textami, ktorého si naši rodičia púšťali tajne na MC páskach. Bol to človek, ktorý bol každý deň niekde na rozhraní medzi životom a smrťou, pretože si dovolil otvoriť hubu a kritizovať vtedajší komunistický režím. Bol to človek, ktorý sa výraznou mierou pričinil o to, že dnes si môžeme povedať, že žijeme slobodný život. Za jeho presvedčenie ho nakoniec umlčali. Bola jeho obeť márna alebo nie?

Niekto povie, že nie. Komunizmus padol, sme slobodní...Ale sme naozaj slobodní? Namiesto komuniznu tu máme kapitalizmus. Režím, ktorý praje tým, ktorí sú pri koryte. Režím, ktorí oddeluje chudobných od bohatých. Režím, ktorý uprednostňuje peniaze pred cťou, priateľstvom a láskou. Kto chce prežiť, musí sa mu podriadiť. Tak aká potom sloboda? Sloboda v tom, že si môžeme vybrať, ktorý z dvadsiatich druhov syra sa nám na tie špagety najlepšie hodí? Sloboda rozhodnúť sa akú najnovšiu značku kozmetiky si kúpim. Sloboda ako sa nad ostatných môžem vyvýšiť, ako sa môžem pred svetom predvádzať? Ďakuejem, neprosím! Kupujeme stále modernejšie vybavenie a pri tom sme lakomí pozvať suseda na pivo? Ideme ruka v ruke s módou a osudzujeme tých, ktorí si to nemôžu dovoliť. Chceme vyzerať čo najkrajšie a pri tom máme dušu prehnitú. Ohovárame ľudí a pri tom o nich nič nevieme a ani nás to nezaujíma. Komunizmus bol síce v mnohých veciach zlý, ale aspoň väčšina ľudí držala spolu. Prečo to teraz tak nie je a ženieme sa len za vlastným úspechom? Bolo teda nutné, aby toľko ludí padlo za boj o našu "slobodu"...?

Jedno sa však zmenilo...Kým v komunizme sme sa(teda skôr naši predkovia museli správať tak ako to chcela Strana, teraz máme aspoň možnosť vybrať si svoju cestu. Môžeme si vybrať, či budeme ako väčšina vidieť zmysel v hromadení bohatstva, alebo sa budeme riadiť svojím svedomím a budeme žiť (neviem ako) "lepšie". Dá sa to, netreba sa vzdávať dopredu. Začať rozmýšlať svojou hlavou a nie podľa to ho "čo sa nosí"...Možno tým spravíme tento svet krajší.

"Ale ja som zostal sebou, nedal som sa sthnúť dobou, nepredám svoj život! Vybral som si ťažšiu cestu, plával som vždy proti prúdu, nepredám svoj život!"

Vďaka Ti Karle Kryle, že máme vďaka tebe možnosť vybrať si, ako chceme žiť...

 Úvaha
Komentuj
 fotka
caro  21. 12. 2007 15:45
tak tak, vdaka...skoda,ze nezije teraz a nemozem ist na jeho koncert...
 fotka
antropofobia  21. 12. 2007 17:09
Hmm...velmi dobra myšlienka a s celym suhlasim až na tu čast textu od konfliktu,pretože prave ta je dost ironicka,kedže konflikt-u ide iba o biznis a ich texty mi pridu dost pokrytecke.. ale inak fajn..
 fotka
rybabla  21. 12. 2007 23:39
mno ja ti nevim .. naozaj veris ze pocas komunizmu bolo mezi ludmi viac lasky? ... mnoani nemyslim ... strannici nemali radi odpadlikov .. ludia sa udavali.. atd. .. teda tot moj nazor ze je to furt medzi ludmi rovnake
 fotka
matusha  2. 1. 2008 17:24
Kryla je skoda...
 fotka
eifell  2. 1. 2008 17:41
Ludia, ja neobhajujem komunizmus ale snažím sa nabadáť k lepšiemu životu...Ale vlastne to je každého osobná vec ako bude žiť. Len som chcel na čosik upozorniť
 fotka
nilfea  9. 1. 2008 12:05
kazdy ma svoj nazor...a to je fajn f tejto dobe...nebudu ta za neho mlatit, udavat a pod
 fotka
bublinkamydlova  18. 1. 2008 11:39
Je to dobra myslienka, ale myslim si, ze ludia su nepoucitelni a toto im nic nehovori...ziju si svoj krasny zivot, ktorym cielom je zit pri peniazoch a na ine bohatstvo nik nehladi...je to smutne...pravda je kruta a preto sa jej vela ludi boji pozriet do oci...takto sme to nechceli...a toho Kryla je naozaj skoda...bol to PAN KRYL...este teraz si pustam jeho nahravky...a to som pomaly ani len nebola na svete, ked on spieval a skladal...je to niekto
Napíš svoj komentár